– Nå griper Gud inn i Midtøsten

DAGEN/KRISTENLIV – Det er rett før Gud vil handle raskt og kontant i Midtøsten! Slik overbeviste den svenske bibellæreren Dan Johansson over 500 frammøtte på sommerstevnet til Norske Pinsevenners Arbeid i Israel (NPAI) i Gvarv i Telemark.

Først publisert i Dagen mandag 20, juni 2011

Den svenske pinsevennen og bibellæreren Dan Johansson med fortid i Jehovas Vitner, var i helgen hovedtaler på sommerstevnet til Norske Pinsevenners Arbeid i Israel på Gvarv i Telemark.

– Den arabiske våren, stadig nye provokasjoner mot Israel og trusselen om en FN-godkjenning for opprettelsen av en palestinsk stat den 25. september, er alle klare tegn i tiden.

Situasjonen er i følge Johansson entydig, og han fikk støtte fra salen under utlegningen. Verden vender seg mot Israel, for Israel er Guds arvefolk og det klareste tegnet på at Gud oppfyller sine løfter.

Tore Lie er stevneleder og redaktør for medlemsbladet «Sjibbolet«. Han er enig med Johansson.

– Hvis Gud skulle forkaste Israel og løftene, vil han jo i konsekvens forkaste også deg og meg. Da kan vi bare kan hive Bibelen i søpla. Nettopp derfor står endetidskampen i Israel.

Bibellærer Johansson fra Malmø er likevel krystallklar i sitt budskap til stevnet:

– Djevelen skal ikke lykkes.

Godtar Gud Palestina?

Johansson kunne likevel ikke lese noe klar garanti mot en palestinsk stat ut fra landløftene i Det gamle testamente.

– I den senere tid har jeg stadig kommet mer i tvil, uttalte Johansson til en overrasket forsamling.

– Isak og Israels folk fikk Guds løfte, men det gjorde også Ismael og araberne. Når Gud vil oppfylle løftene til begge, det vet vi ikke, men vi vet at Han vil føre løftene sammen.

Johansson var bekymret for at Israel kanskje må finne seg å leve med palestina-araberne blant seg.

– Vi får kanskje en palestinsk stat 25. september, men jeg tror det ikke helt. Jeg tror Gud vil gripe inn raskt og kontant og stanse det. Om det likevel skulle skje, har Gud alltid kontrollen.

– Når Gud griper inn, vil vi se at hjertene forandres. Når forsoneren Jesus Kristus griper inn, vil vi se sann forsoning mellom jøde og araber, og verden vil ikke forstå det.

Praktisk hjelp

Jarle Sortland fra Bømlo flyttet hjem fra Israel med familien i fjor, etter ni år som stedlig representant og leder for voluntørarbeidet i Jerusalem. Han synes også situasjonen er alvorlig, men vil løfte fokuset til hva nordmenn i praksis kan gjøre for å hjelpe til.

– I mange år har vi sendt voluntører til Israel, og de siste årene har arbeidet skutt fart. Flere hundre frivillige har hittil reist ut for å arbeide med våre hovedsamarbeidspartnere.

Stevnet, som opprinnelige var et årlig treff for de mest ivrige blant voluntørene, har derfor også vokst kraftig. Torolf Karlsen var for anledningen møteleder og var mer enn fornøyd med oppslutningen.

– I helgen nådde vi 4.016 abonnenter, som vi kaller det. Over 500 av dem deltok altså her på stevnet.

Egentlig var antallet påmeldte ikke mer enn knapt tre hundre, men Karlsen kommenterer tørt at pinsevenner nok ikke alltid har vært så flinke til å organisere seg.

Ingen konflikter

Ole Holmen fra Skien deltok på stevnet sammen med kona og feiret bursdagen sin på siste stevnedag, søndag. Han synes det var en grei måte å markere bursdagen på, men samtidig er han trist over at stevnet er nødvendig.

– For mange kristne er Israel blitt en kilde til konflikt i menighetene. Mange er ikke enige i de forholdene vi støtter i Israel. Men Gud har ikke forkastet Israel.

Holmen understreker at NPAIs arbeid ikke er politisk, men praktisk.

– Vi skal velsigne israel, be for Israel og hjelpe landet på alle måter vi kan, ja, kanskje også drive en underskriftskampanje. Men konflikter og politisk debatt skal vi ikke sette i gang.

Det er også stevnegeneral Tore Lie helt enig i.

– Konflikten mellom konservative og liberale i forhold til Israel og i forhold til hjemmemenigheten, ja, den unngår vi her. Her skal folk føle seg trygge, i forvissning om at Gud har kontrollen.

Tid: 16.-19. juni 2011
Sted: Sagavoll Folkehøgskole, Gvarv
Arrangør: Norske Pinsevenners Arbeid i Israel
Antall deltagere: Over 500
NPAI er eget landutvalg under Pinsevennenes Ytremisjon (PYM)

Bildetekst:
TEGN: – Den arabiske våren, stadig nye provokasjoner mot Israel og trusselen om en FN-godkjenning for opprettelsen av en palestinsk stat den 25. september er alle klare tegn i tiden, sier bibellærer Dan Johansson. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.

Copyright © 2011 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.