– Bymisjonen og kirken utfyller hverandre

DAGEN/KRISTENLIV Kirkens Bymisjon vil ikke anklage Den norske kirke for feil pengebruk. Kirkens generelle diakoni og bymisjonenes spesialiserte tilbud utfyller hverandre.

Først publisert i Dagen tirsdag 27. februar 2014


Mens Kirkens Korshær i skarpe ordelag anklager Folkekirken i Danmark for feil pengebruk, er bildet et annet i Norge. Dagen har kontakt flere ledere i de uavhengige bymisjonene, og bildet som tegnes i Norge er mer positivt.

Daglig leder for Kirkens Bymisjon i Vestfold, Anders Pladsen, bruker egen erfaring fra Vestfold når han skal beskrive kirkens satsning på diakoni.

– Jeg ser jo at vi er ganske alene på de feltene vi jobber med her i Vestfold, men jeg ser også at vi deler verdisyn og visjoner. Så kunne man ønsket at kirken hadde vært mer aktiv på disse diakonale områdene.

I Vestfold driver Kirkens Bymisjon blant annet kafé for mennesker som sliter med rus og psykiatri, rehabilitering av vinningsforbrytere, samværstilbud for foreldre og arbeidstrening.

– En del av sannheten er vel at vi i vel så stor grad opererer på velferdsstatens arena og møter mennesker som faller i gjennom der, og dermed utfyller kirkens diakonale oppgaver, mener han.

Pladsen presiserer at kirken selv driver mange tilbud som ligger nær opp til bymisjonene og at de har et tett samarbeid.

– Så kan du også si at hvis kirken selv skulle gått inn i disse oppgavene, måtte den ha organisert seg annerledes med mye mer spesialisert kompetanse.

– Ønsker ikke å diskutere


Konstituert generalsekretær i Kirkens Bymisjon i Oslo, Johannes Heggland, har ikke lyst til å gå inn i noen diskusjon om kirkens satsing på diakoni, slik Kirkens Korshær har gjort i Aarhus og Odense.

– Vi har ikke noe helhetsbilde, og det blir for enkelt å gå løs på Den norske kirkes satsning på diakoni uten å kjenne til omfanget av denne, mener han.

Heggland vier til at han må forberede seg bedre og sette seg grundigere inn i situasjonen før han vil uttale seg konkret.

– Det finnes masse diakonal satsning i menighetene som ikke er nødvendigvis er synlig i de store diagrammene, legger han imidlertid til.
DAGEN

Copyright © 2014 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.