Tredjemann og fjerdemann hilser dere

Bibelen er full av små rariteter. At Tredjemann og Fjerdemann hilser til kirken i Roma, er en av dem.

RARITETER | preacher.no | Victor Skimmeland | 10. oktober 2017

Jeg studerte latin som en del av mastertillegget i kirkehistorie. Det er allerede ti år siden, så jeg har glemt mye. Noen ganger dukker det likevel opp ting i Bibelen som får meg til å finne fram Vulgata (min latinske Bibel) og ordboka.

Til mine kjære pinsevenner der ute: Slapp av. Dette er slett ikke farlig. Latin er bare en slags gammelspansk. Man blir ikke katolikk av å skjønne litt latin.

[read more=”Klikk for å lese mer” less=”Mindre”]

I Paulus brev til romerne, som i mange andre brev, dukker det opp hilsener på slutten. Her finner vi et par rariteter.

Aller først: Paulus skrev ikke romerbrevet!

Sånn kunne VG fått seg til å slå opp saken. Avslørt! Det var ikke Paulus som skrev Paulus’ brev til romerne!

Nei, strengt tatt var det ikke det. Det var Tertius.

– Jeg, Tertius, som har skrevet ned brevet, hilser dere i Herren, skriver Tertius.

Han var sekretær. Han tok diktat. Vi vet at Paulus ofte brukte sekretær mens hans selv dikterte. Paulus satt ofte i lenker, så det var så som så med skriveferdighetene. Så langt kom vi dermed med den skandalen. Ikke så mye å snakke om altså.

Navnet Tertius ligger det imidlertid mer bak. Romerne kunne få mange barn. I de lavere klasser fikk ikke alltid barna navn, men nummer. Denne karen var nummer tre i søskenflokken. Tertius. Tredjemann.

(Vi har en overlevning av dette i portugisisk – nylatin – i våre dager. Portugiserne gadd ikke å gi ukedagene navn, så de fikk bare nummer. Det kan du Google sjøl. Hvis du ikke er portugiser, da, og derfor ikke gidder.)

Så møter vi også lillebror.

– Vår bror Kvartus hilser dere, skriver Tertius.

Blant frikirkelige er det ofte fint å omtale hverandre som brødre. «Broder!» Eller «bror.»

Men her går vi altså lenger. Lillebror Kvartus betyr den fjerde, «Fjerdemann.» Han hilser også.

Selv er jeg eldst i en søskenflokk av tre brødre. Takk for at du likevel ikke kaller meg Primus. Da kunne det nok lett ha kokt over for meg.


21 Timoteus, min medarbeider, og mine landsmenn Lukius, Jason og Sosipater hilser dere. 22 Jeg, Tertius, som har skrevet ned brevet, hilser dere i Herren. 23 Gaius, som er vert for meg og hele menigheten, hilser dere. Erastos, byens regnskapsfører, og vår bror Kvartus hilser dere. 24 Vår Herre Jesu Kristi nåde være med dere alle! Amen.
Latinske underfundigheter i Romerbrevet 16:22-23

RARITERER. På latin dukket det av og til opp noen rariteter. Foto: Skjermdump.

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.
[/read]