Bortforklaringer

KAMPEN MOT KREFTEN Blodet bobler. Kroppen koker. Råtten i skrotten. Bokstavrim og fullrim som beskriver dagene etter en kreftkur med — grei nok — poesi.

Onkologen min ville rynka på nesa over beskrivelsene, for hun er lege og ikke poet. Filologvennen min, Kaja, hadde nok løfta et øyebryn. Hun er mer poet enn jeg. En god prestevenn ville også reagert. Han syntes jeg snakka og skreiv for mye om kreft mens det stod på. Han hadde nok rett. Dette var antagelig min terapi.

Nå har jeg hatt en sånn runde igjen, så da får jeg behov for å bortforklare hvorfor jeg ikke blogger på noen dager.

Råtten i skrotten. Blodet bobler. Kroppen koker.

Kreftegen min anbefaler altså at jeg får behandling tredje hver uke selv om jeg har vært fri for kreft en stund. Det kommer med noen bivirkninger, men greit nok. Det er prisen jeg betaler for å forsikre meg. Risikoen for ny kreft er mye høyere hos oss som har hatt kreft før. Jeg forsikrer også huset mitt selv om det ikke brenner.

Denne uka intraff flere ting til — samtidig. Forebyggende kreftmedisin. Bytte av allergimedisin. Nedtrapping av smertestillende. Forkjølelse og feber. Det blei litt for mye til sammen. Noen dager lå jeg for det meste på ryggen — med iPad, nettbibel og blytung kristenrock på Spotify. Og Netflix.

Men, altså, medisiner. Noen av mine mer karismatiske venner synes jeg utfordrer troen litt når jeg på den ene siden sier at Gud har gjort meg frisk, og på den andre siden takker ja til alt legen tilbyr meg.

Er det sånn? Utfordrer jeg Gud?

Jeg svarer som Paulus: Slett ikke!

Hvis det var sånn, hadde vi nemlig hatt en svak og ærekjær Gud, tenker jeg da. Jeg sier det ikke. Jeg vil ikke fornærme mine venner.

Jeg gjør heller som Ole Brumm og takker ja til begge deler.

I morra, lørdag, begynner jeg å blogge igjen. Om livet som starter, men aldri slutter, i Kristus.

LIVET. Det starter med korset og har ingen ende. Livet etter — i — Kristus. Illustrasjon: memesforjesus.com

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.