Maria får beskjed

Søndag får Maria beskjed om at Gud skal bruke IVF* så hun blir gravid og senere føder Jesus.

AKTUELT | preacher.no | Victor Skimmeland | 16. mars 2018

Vi markerer Maria bebudelse i Den norske kirke til søndag, altså den 18. mars. Den katolske kirke markerer dagen 25. mars — om ennå en uke. Selve dagen er en konstruksjon, akkurat som Jesu bursdag på julaften.

*IVF, in vitro fertilisering, eller prøverørsbehandling.

De første kristne feiret ikke Jesu fødsel, men nattverden (hver gang de kom sammen, og særlig på skjærtorsdag), Hans død (langfredag), oppstandelsen (1. påskedag), «himmelspretten» (Kristi Himmelfartsdag) og selvfølgelig Pinsedag, dagen da menigheten fikk Den hellige ånd.

Ingen kristen jul

Det er egentlig ganske opplagt at Jesus ikke ble født midtvinters. Da kirken ble synkronisert med romersk religion på 300-tallet på ordre fra keiser Konstantin, var det likevel nokså praktisk å slå sammen den romerske midtvintersfeiringen Saturnalia med Jesu fødselsdag. Siden kirken ikke hadde vært så opptatt med fødselen til Jesus, var det ingen sterke stemmer som tok spesielt til motmæle mot at Jesus ble feiret 25. desember. Det var ikke som en frisk avisdebatt med tilhørende lik og del på Facebook om skolegudstjenester blant folk som liker kristen, norsk tradisjon, bare de slipper å høre så mye om Jesus.

Kristne som både tror på Jesus og kan sin Bibel og sin historie, vet selvfølgelig alt dette jeg skriver nå. Det er altså ingen skandale jeg ruller opp. Maria fødte da det ble holdt folketelling. Keiseren i Roma ville ha et bedre grunnlag for å regne ut skatt. Akkurat som kommunene i dag sender takstmennene ut i terrenget i tide og utide for å måle og vurdere hyttene de vil kreve eiendomsskatt av.

Siden alle måtte ut og reise, er det rimelig å tenke at folketellingen fant sted mens været ikke var for dårlig, og videre uten at folketellingen påvirket jordbruket vesentlig. Man ville jo også ha skatt av korn, oliven og dadler.

Kvalifiserte gjetninger har antydet at folketellingen fant sted tidlig på våren. Det har også vært spekulert i høsten, men sannsynligheten var mindre for det. Det var for mange aktiviteter fra innhøstingen startet og fram til uværet igjen satte inn. Selv paven tviler på at Jesus ble født til jul.

Sannheten er at vi ikke vet. Bibelen sier ikke noe om når Jesus ble født, og de første kristne var mest opptatt av at Han døde og stod opp igjen.

Men, til poenget: Maria budskapsdag.

To tusen år før vi mennesker fant på IVF, gjorde Gud det. Enda litt mer avansert, til og med.

Jomfrufødsel, ja …

Det skjer både titt og ofte at gode hedninger spør meg om hvor dum det går an å være. Jomfrufødsel? Serr?

La oss ikke ta den utslitte vitsen om jomfruen nå. Tror man på en Gud som klarer å få til et lite under i ny og ne, er det ikke så vanskelig å tenke seg litt kunstig inseminasjon fra oven. Prøverør. Hvert år fødes flere tusen barn i Norge ved hjelp av litt teknologi. Mennesker klarer det, men ikke Gud? Give me a break!

Hvis du skjønner at en kristen kan tro at Gud skapte jorda — glem diskusjonen om detaljene et lite øyeblikk — bør det være uproblematisk at Han fikk til det andre også. Gå på vannet, gjøre vann til vin, helbrede syke og sånn.

Det er ikke engang sikkert at Gud trengte å bryte noen naturlover. Kanskje visste Han bare enda litt mer om hvordan man tweaker fysikken og biologien enn dagens IVF-leger.

Jeg tror at Jesus er Guds Sønn, sendt til jorden av Vår Skaper for å frelse vår planet. Selvfølgelig har jeg ikke noe problem med å tro at Den hellige ånd på «mystisk og uforklarlig vis» kunne ordne en graviditet.

Jepp, det var et mirakel at Guds Sønn ble menneske. Det har skjedd én gang i historien. Det vil aldri skje igjen. Fordi det ikke er repeterbart, sier vitenskapen at det ikke skjedde. Sannheten er vel heller at vitenskapen ikke skjønner hvordan det skjedde og derfor ikke tror på det. Det kan ikke gjentas og måles i et laboratorium.

MIRAKEL. Maria budskapsdag, bebudelsen, av Leonardo da Vinci, 1472. Utstilt i Uffizigalleriet i Firenze. Foto: Wikimedia Commons.

Sånn. Det var det. Maria fikk beskjed av en engel om at hun skulle bli Guds mor. Dét er dagen vi feirer på søndag.

Nå må jeg springe til neste fly. Ellers blir jeg sittende her i Amsterdam.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.