Olsok: Håp selv i døden

SØNDAG «Lys skal stråle fram fra mørket.»

DENNE SØNDAGENS TEKST i Den norske kirke er igjen én av flere enn vanlig. I dag er Olsok, den hellige Olavs dag. Olav ble helgenkåret til Norges evige konge, og vi markerer ham på denne dagen da han døde i år 1030.

Evangelieteksten på årets Olsok handler om å fornekte seg selv, og det var tema bare for noen søndager siden. Jeg velger meg i stedet en annen, kort tekst, den såkalte andre lesetekst, hentet fra Paulus andre brev til menigheten i Korint (2Kor 4:6-11). Den handler dypest sett om håp.

6 For Gud, som sa: «Lys skal stråle fram fra mørket», han har også latt lyset skinne i våre hjerter, for at kunnskapen om Guds herlighet i Jesu Kristi ansikt skal lyse fram.

7 Men vi har denne skatten i leirkrukker, for at den veldige kraften skal være fra Gud og ikke fra oss selv. 8 Vi er alltid presset, men ikke knekket, vi er rådville, men ikke rådløse, 9 forfulgt, men ikke forlatt, slått ned, men ikke slått i hjel. 10 Vi bærer alltid Jesu død med oss i vår egen kropp, for at også Jesu liv skal bli synlig i den. 11 For ennå mens vi lever, blir vi stadig overgitt til døden for Jesu skyld, for at også Jesu liv skal bli synlig i vår dødelige kropp.

Copyright © 2018 Victor Skimmeland er preacher.no