Lang fredag, men snart søndag! Møt mannen som nekter å bli borte

MENIGHET Dagen etter at Jesus døde tydet alt på at det lille inntrykket Han hadde etterlatt seg i verden, snart ville være borte. Så viste det seg tvert om at Hans påvirkning på historieskrivningen skulle bli mye større enn noe annet.

Blogg-ferien er over. Ikke gå glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Det er allerede seks år siden boka «Hvem er denne mannen?» (‘Who is this Man?’) av John Ortberg kom ut. Du leste nettopp fra første avsnitt i denne boka (min oversettelse). I dag trengte jeg inspirasjon herfra.

Jeg har brukt de siste to månedene på å forsøke å stable på beina et prosjekt for og i kirken, og jeg har lagt ned mye tid og krefter sammen med en av prestene og flere ungdomsledere. Så kom beskjed fra høyere hold: Stopp!

Bare en kort beskjed.

ALLE FORBEREDELSER måtte nå rulles tilbake. Avbestillinger gjøres. Møter og KickOFF avlyses. Trykksaker ble kastet, og planlagt markedsføring stanset i siste minutt. Det er sånn som kan ta humøret fra noen og enhver. Hadde vi bare fått beskjed tidligere, så hadde vi ikke kastet bort så mye tid og ressurser!

Så ble det ikke sånn. Kirken ønsket seg noe annet, og det kan den bestemme. I min sammenheng er kirken et ganske spisst hierarki. At den dessverre er dårlig til å informere, bør den nok lære av. Vi hadde informert oppover i systemet underveis i hele planleggingen, men vi hadde ikke fått noen beskjed om å stoppe. Parallelt jobbet kirken ikke bare med å ansette et menneske, men med et alternativt konsept. Det visste vi ikke.

Jeg ble sjokkert og sur—jeg er menneske—men det løser ingen problemer å kjefte. Heldigvis holdt jeg munn og kunne gi mine medarbeidere positive beskjeder. Mitt dårlige humør skulle ikke smitte andre.

Fredda’

Det er gått litt over ett døgn siden jeg fikk stoppordre. Som ble fulgt opp av presten som beklaget og bekreftet at alle planer dessverre var kansellert. Jeg har furtet meg ferdig. Jeg er ikke av den langsinte typen.

Så begynte jeg å tenke på at jeg selvfølgelig ikke er den eneste som har vanskelige dager. Det er ‘fredda’ i dag, og med dét kom assosiasjonene løpende.

Jeg er ikke den eneste som har hatt en vanskelig fredda’.

John Ortberg, forfatteren jeg nevnte, observerer ganske at vår innflytelse på omgivelsene forsvinner ganske snart når vi dør. For noen av oss skjer det tidligere hvis vi er lenge syke. Selv berømte mennesker blir fort vage minner. Betydningen av deres liv var ikke så stor likevel.

SKAL DETTE LISSOM være en trøst?

Ja, på en måte.

Jeg har støttet meg på Jesus de siste trettifem årene. Hele voksenlivet.

Jesus var annerledes. Er annerledes. Han var mer stillferdig enn alle store krigere og statsmenn. Hans død og oppstandelse gav likevel gjenklang i hele verden.

Da Jesus døde på en lang fredag for snart to tusen år siden, var de fleste sikre på at alt var slutt. Bevegelsen hans var en fiasko. Følgerne ble spredt for alle vinder. Livredde og i skjul.

Jesus var mislykket

Skulle noen spådd noe annet enn at Jesus var mislykket, ville alle ledd av dem. Den fredagens nederlag var stort. Så stort:

  • Jesus døde blakk og naken.
  • Jesus var hjemløs og bodde rundt hos venner.
  • Jesus var til sist alene i dødsøyeblikket.
  • Han stiftet aldri familie. Verken kone eller barn fikk han.
  • Han fikk seg aldri noen utdanning av betydning. Han ble ingen skriftlærd.
  • Han etterlot seg aldri noen skrifter.
  • Han ledet aldri menn i menn i krig.
  • Han ble aldri en suksess i forretninger.
  • Han ble aldri valgt til å styre andre.

Jesus var annerledes

JESUS GJORDE ALDRI noe av det andre har gjort for å bli husket av ettertiden. I ettertiden.

Jesus var ingen politiker, hersker eller hærfører. Det finnes ingen portrettmalerier av ham. Ingen statuer som viser hvordan han faktisk så ut. Han ba aldri om at disiplene skulle kalle opp kirker, skoler eller kulturhus etter ham.

Den dagen Jesus døde, var han en mislykket mann på enhver måte vi mennesker måler det. Han hadde ikke oppnådd suksess eller rikdom. Han var ikke berømt.

Det var fredagen.

Jesus våknet

Så begynte noe å skje. Plutselig. Raskt. Mer dramatisk enn noen kunne forestille seg.
Jesus stod opp fra graven på søndag. Han var levende!

Jesus vant over døden. Han vant over Djevelen. Han gjenopplivet håpet i følgerne.

ATESISTER PRØVER å benekte det, men de klarer det ikke. Vitnene, over fem hundre mennesker, så Jesus. Historien bekrefter det. To tusen år senere er det helt umulig å fornekte Jesus. Derfor er også hatet mot Jesus så intenst. Han forteller at Gud finnes når menneskene prøver å hevde noe annet.

I dag påvirkes livene våre mer av Jesus enn sekulære nordmenn tenker på. Kunsten. Litteraturen. Historien. Poesi. Skulpturer. Teater. Ja, ikke minst filmene vi får fra Hollywood og en rekke andre steder. Bibelen er hvert år en bestselger, uansett hvordan folk prøver å spinne det.

Den amerikanske poeten Ralph Waldo Emerson skrev det svært treffende:

«Navnet Jesus ble ikke så mye skrevet som pløyet inn i denne verdens historie.»

Furene etter piskeslagene som haglet på Jesu rygg før han ble hengt på korset er de samme furene som plogen hans har etset inn i verdenshistorien.

ET PROSJEKT kan stanses av mennesker. Fortellingen om meg blir fort glemt den dagen jeg dør. Kanskje før. Etter at jeg sluttet som ansatt i menigheten, har den fått ny kirkeverge, ny sokneprest, flere andre nye ansatte. Det spiller ingen rolle. Jeg har satset alt på Jesus. Ikke på at mennesker husker meg.

Det er nok at Han nikker med en liten aksept til mine fattige forsøk. Det er nok at Han husker meg. Det er min trøst på en sur fredag. En fattigmannstrøst. For noen rike kan det også være en trøst, men de har nok større problemer.


Opplegget vi planla blir nok heller ikke helt borte. Kirken har ansatt en person som skal skape noe nytt, med blanke ark. Noe godt kommer sikkert ut av forberedelsene.

KOMMENTER, LIK OG DEL SAKEN FRA VÅR FACEBOOK-SIDE. KLIKK HER.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi til å like og dele. Tusen takk.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.