Bakkevigs og Kristensens konstruksjon

Bakkevigs og Kristensens konstruksjon

Enda en BOK. Prost Trond Bakkevig (som kalte Listhaug en gjest i kirken) og forfatter og journalist Tomm Kristiansen mener at Gud skiftet mening i 70-årene. Det er det norske human-etikere som skal ha æren for, skriver de i den nye boka «Da Gud skiftet mening» som kom ut 10. oktober.

NB: MEST FOR KRISTNE!

Det er på nippet til at det blir den tredje boka vi anmelder på preacher.no denne uka, men etter å ha begynt å lese boka, havner jeg på et «nei». Det blir ingen anmeldelse denne gangen.

Tomm Kristiansen er en dyktig dikter, men som dokumentarforfatter, og viktigere, som historiker, konkurrerer han nok med Dan Brown. Spennende, men ikke alltid helt sant.

En tidligere misjonærkollega var heller ikke så nøye på det. Han likte gjerne å si at det ikke var så nøye om en historie var sann, bare den var morsom. Dét holder ikke når man skriver bok og hevder å ha historiens svar.

Etter lanseringen 10. oktober blei «Da Gud skiftet mening» i går grundig diskutert på Litteraturhuset i Oslo.

ANMELDT >> Det som betyr noe for Knut Arild Hareide

Trond Bakkevig, Oslo-prosten som ønsket Sylvi Listhaug velkommen til kirken som gjest, har nok i stor grad vært premissleverandør for denne boka, mens Kristiansen driver fortellingen framover med sin vanligvis gode penn. De skriver historie fra sin egen tid, og hukommelsen er kanskje den viktigste kilden til fortellingene. Derfor blir det diskutert hvordan det angivelige mørkemannssynet i kirken etter hvert ble tvunget på defensiven, mens kvinnesak, homofili, asyl-og flyktningepolitikk og internasjonal solidaritet fikk en mye viktigere plass. I dagens folkekirke er nemlig evangeliet politikk, ikke forkynnelsen av Frelseren som døde og stod opp, og som inviterte til menneskers omvendelse og etterfølgelse.

De to forfatterne hevder også at det er de norske human-etikere som har mye av æren for at Gud «skiftet mening» i 70-årene. Det er nok en oppfatning som vil falle i god jord langt inn i verdens største humanistforening med sine nå over 90.000 medlemmer. Ja, det er Human-Etisk Forbund som påstår det.

UKORREKT. «Da Gud skiftet mening» er historisk ukorrekt på flere punkter. Som røverroman fungerer den kanskje, men ikke som en nær samtidshistorie.

>> FØLG OSS på FACEBOOK

Har så Gud virkelig skiftet mening? Human-etikeren Levi Fragell mener tvert imot ofte at Gud har så mange og motstridende meninger at det til enhver tid er mulig å finne en mening som passer. Han om det.

Hvorfor jeg altså velger å ikke anmelde boka, er at den ikke er historisk korrekt. Bare på ett oppslag fant jeg to åpenbare feil. Det er flere.

Nevnte Levi Fragell omtales i sine unge år som «rabiat» helbredelsespredikant. Det var han aldri. Riktignok forkynte han evangeliet i pinsebevegelsen, men i likhet med sin far var han skeptisk til helbredere, særlig av den amerikanske skolen.

Videre omtales Fragells kumpaner på sytti-tallet som fragglene. Det er beviselig en anakronisme, en historisk gal tidsangivelse. Fraglene, med en l, var et begrep som senere ble tatt i brukt av Vårt Lands infame kommentarkorps under pseudonymet Hugin og Munin, de to ravnene vår norrøne avgud Odin holdt seg med. De igjen hentet nok navnet fraggler fra barne-TV’s serie «Fragglene» som ble sendt tidlig på åtti-tallet. Det er altså ingen fraggler eller fragler på syttitallet, kun en rekonstruksjon av hukommelsen i ettertid. Sånt kalles historisk revisjonisme og er det nærmeste man kommer en dødssynd blant historikere.

Altså, to historiske feil kjapt etter hverandre. Hvor mange flere finnes det? Jeg har ikke full oversikt over norsk historie, men oppdaget disse rimelig kjapt. Og noen til. Jeg tenker at en korrekturleser og en historiker bør være dypt savnet.

ANMELDT >> Sylvi Listhaug langer ut mot KrF-ledelsen i ny bok

I dag er det forresten pastor Jan-Aage Torp som har overtatt navnebruken. Fragells kumpaner, ekte og antatte, er nå fragellister. Kjært barn har i sannhet mange navn.

Hvis du mot formodning nå likevel vil kjøpe boka, er e-bok billigst. Dette er ikke en bok for bokhylla.


Trond Bakkevig, Tomm Kristiansen: Da Gud skiftet mening
Cappelen Damm
Utgitt 10. oktober 2018
Veil. pris: 288,-
ISBN 978-82-02-59605-7 (e-bok)
Nettbutikk

Copyright © 2018 Victor Skimmeland er preacher.no