Lyset skinner i mørket

MANDAKT – Lyset skinner i mørket, men mørket tok ikke imot det, skriver disippelen Johannes. Dette er en av de rareste tekstene jeg leser i Bibelen min.

Hør MANDAKTen: Lyset skinner i mørket (4:53)

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.no på Facebook

«Lyset skinner i mørket, men mørket tok ikke imot det.» (Joh 1:5)

Dette er en av de rareste tekstene jeg leser i Bibelen min. Det er da selvfølgelig ikke mulig for mørket å si nei, og dermed ‘takk for deg’ til lyset.

Sola står opp. Det blir lyst. Det gjorde det i dag også, dagen da det meste av den kulturkristne verden feirer Jesu fødsel.

Jeg slår på lyset når jeg våkner. Det blir lyst.

JOHANNES HAR LIKEVEL ET POENG. Det han egentlig skriver, er at «mørket ville ikke ta imot lyset.»

Jeg har en bibeloversettelse som kom på norsk i 1988, først under den litt forsøksvis über-kule tittelen ‘Bibelen del 2’, deretter som En levende bok. Den må ikke forveksles med Are Kalvøs hemningsløse Bibelen 2 fra Samlaget.

Bibelen del 2 har tatt poenget fra gresk litt bedre:

«Hans lys skinner i mørket, og mørket kan aldri slokke det.» (Joh 1:5 LB)

Underforstått: Mørket prøver så gjerne. Mørket klarer det aldri.

Som du kanskje leste for noen dager siden, droppet familien min køen til kjerka i går. Vi kjørte heller på med full liturgi hjemme. Andrea var seremonimester, liturg. Hun er godt oppdratt, har klare meninger om det meste, og hun er snart ferdig med tre års ledertrening i kjerka. Hun kan tradisjonen. Hun visste godt at vi burde hoppe bukk over privat nattverd, ja, hun forklarte det til og for bestemor, som er frikirkelig og ser større på sånne påbud enn biskopene våre.

Lystenning er en del av kjerkas og vår julefeiring. Siden vi brant ned resten av adventsstaken allerede på søndag, får jeg beskrive tradisjonen fra lysmessene vi alltid feira i kjerka.

Lysmessa starta tidlig om morgenen siste søndag i advent mens det ennå var mørkt ute. Kjerkerommet var stummende mørkt. Folk satt stille i benkeradene. Fast inventar, foreldre og gjester utgjorde sammen med konfirmantene gjerne en god del hundre mennesker. Inn kom prosesjonen med konfirmanter som holdt tente lys. Til slutt var hele kjerka opplyst. Fra det første, svake lyset som varslet om noe mer — til hele kjerka var opplyst. I gode år hadde jeg opp mot hundre konfirmanter, så det var mange lys og mye folk.

Lyset er faktisk sterkere enn mørket!

I kjerka, som hos Johannes, brukes sammenlikningen som en metafor.

Det åndelige mørket kan ikke vinne. Jesus Kristus lyser sterkere! Han vinner over mørket!

DE ELDSTE. Eldsterådet var representert hjemmelaget i julegudstjeneste og julefeiring. Ingen trengte å stå i kø, for det vr rom for alle i herberget. Foto: Andrea N.B. Skimmeland.

I PERIODER I HISTORIEN har det virket som om det åndelige mørket skulle vinne over det åndelige lyset. Forrige århundre var de store krigenes århundre. Første verdenskrig. Andre verdenskrig. Den kalde krigen. Atomtrussel. Flere hundre «små»-kriger. Fascisme og nazisme prøvde å utslette sivilisasjonen vår, og for jødene i Europa var denne tida den verste av alle forfølgelser gjennom to og et halvt tusen år. Seks millioner jøder blei utrydda.

Kommunismen så ut til å ta over i store deler av verden. Sovjet. Østblokken. Kina. Asia. Afrika. Ateismens mørke vant over kjerkas lys. Tilsynelatende. I dag er kristen tro på frammarsj over hele verden, unntatt i Vest-Europa og Nord-Amerika. Kommunismens «fyrtårn» har slokna. Selv om Russland ikke akkurat er noe skoleeksempel på et liberalt demokrati, har de kristne igjen fått frihet. I store deler av Øst-Europa har nye demokratier vokst fram. Og hadde du noen gang trudd at det skulle bli flere, aktive kristne i Kina enn i USA?

Selv om mørket kan se ut til å vinne, er det bare midlertidig. Lyset vinner til slutt. Alltid.

Det største eksemplet finner vi på korset — motstykket til jula. Fredagen var nederlagets dag. Djevelen gnei seg i lankene. Prestene fryda seg sammen med romerne. Mørket og ondskapen triumferte.

På søndagen blei lyset slått på. Det skal aldri mer slokke. Jesu lys vinner alltid over mørket. Alltid!

Lyset skinner i mørket!

Bildetekst:
JULEMESSE. Andrea, Kathrine og Victor Skimmeland feiret julegudstjeneste og julaften hjemme sammen med resten av familien. Andrea var seremonimester (liturg). Foto: Aadne Myhre.

Hør MANDAKTen: Lyset skinner i mørket (4:53)

LES >> Flere MANDAKTer på preacher.no


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.