Kristenledere i Haifa advarer politiske grupperinger mot å skylde på kristne

ISLAM Haifas kirkeledere har blitt enige med kunstmuseet om å dekke til et kunstverk som provoserte. Byens ortodokse kirkeleder advarte imidlertid politiske grupper som ikke er en del av kirken mot opptøyene, som fant sted kort tid etter fredagsbønnen.

Den venstreradikale, israelske avisa Ha’aretz rapporterte om ‘kristne’ som fredag etter bønnetid satte i gang masseopptøyer mot kunstmuseet i Haifa. Nå går kirkens ledelse ut i samme Ha’aretz og advarer politiske grupperinger mot å skyve kristne foran seg i sin egen kamp.

Bildetekst:
KRENKET. Ronald McDonald? Jesus Kristus? Kunstverk i Haifa Museum of Art førte fredag til store opptøyer. Foto: Vilhelm Sjöström.

LIK og KOMMENTÉR >>
Hvis kommentarfeltet på bloggen er åpnet, lukkes det typisk etter to uker. Denne saken kan du likevel like, kommentere og dele fra Victor Skimmeland er Preacher.no på Facebook. Klikk her.

Det var like før midnatt natt til søndag, lokal tid, at Ha’aretz fulgte opp tidligere dekning av opptøyene utenfor Haifas kunstmuseum. Demonstranter protesterte fredag etter bønnetid mot en skulptur av en korsfestet Ronald McDonald. Den hadde vært en del av en flere måneder lang utstilling i Haifa Museum of Art. Demonstrasjonen fant sted etter at Israels kulturminister først hadde angrepet utstillingen i opptakten til det som kan bli en meget skarp valgkamp. Ny nasjonalforsamling i Israel skal velges i begynnelsen av april.

Preacher.no skrev om saken i går, kort tid etter at Ha’aretz hadde dekket den.

BAKGRUNN >> Tre politimenn ble fredag skadd av steinkastende demonstranter etter at israelsk museum stilte ut korsfestet Ronald McDonald

I følge Ha’aretz hadde flere hundre ‘kristne’ demonstranter samlet seg foran kunstmuseet kort tid etter fredagsbønnen, og tre politifolk ble skadet i steinkastingen.

Soknepresten i Haifas Hellige Elias-katedral (Mar Elias) fordømte først utstillingen av en korsfestet Ronald McDonald, men var så rask til å ta avstand fra opptøyene.

—Vi fordømmer utstillingen som skader det helligste vi har i kristendommen, sa arkemandritt Agapious Abu Sa’ada i byens gresk-ortodokse kirke og leder for det gresk-melkittiske katolske bispedømmet i Akko.

—Som troende må vi likevel styre unna vold. Enhver som tror at han kan forsvare kristne verdier med vold, har misforstått.

Arkemandritten advarte også det han kalte ‘de politiske grupperingene’ som står bak opptøyene og ba dem ikke bruke kristne saker som unnskyldning for vold.

Foreningen for menneskerettigheter i Israel har også sendt brev til assisterende statsadvokat Dina Zilber etter at kulturminister Miri Regev krevde skulpturen fjernet. Dette var foranledningen til fredagens opptøyer. I brevet blir statsadvokatens kontor bedt om å tydeliggjøre for politikerne at de ikke blander seg i museets kunstneriske vurderinger.

—Ministerens trussel om å fjerne statsstøtten er ubegrunnet. Loven gir ikke anledning til slike inngrep, skriver menneskerettighetsforeningen.

Ha’aretz har ikke gått dypere inn i spørsmålet rundt hvem som egentlig stod bak opptøyene. De fant sted etter fredagsbønnens slutt, og byens kirkeledelse mer enn antyder at demonstrantene ikke var kristne. Ha’aretz likner politisk på norske Klassekampen.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Copyright © 2019 Victor Skimmeland er preacher.no.