Det gamle, det nye og det nåværende

MANDAKT Hvis jeg vil vite hva som er et menneskes siste vilje, må jeg lese testamentet hennes. Sånn er Gud også. Vil jeg vite Hans vilje, må jeg lese testamentet Hans. Alle sammen.

(Dagens MANDAKT er anbefalt av Jan Erik Gyllensten, tidligere ordfører i Bamble kommune. Om du lurer, så er forresten MANDAKTen andakt på en mandag. Den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Det gamle, det nye og det nåværende testamente (5:34)

Siden du skjønte innledningen min ganske enkelt, skal jeg nå gjøre det litt vanskeligere for deg. Overskriften inneholdt en gåte.

GUD ER IKKE tre personer, men Han har tre sider ved seg selv. Vi kaller Ham for Treenigheten. Den har du også hørt før.

I grove trekk snakker Gud på tre måter.

Gud Fader, eller Pappa Gud, om du vil, snakka til oss i Det Gamle Testamentet.

Jesus, Guds Sønn, eller Jesus, vår bror, om du vil — snakka til oss i Det Nye Testamentet.

Så kommer det noe som en del synes er vanskelig. Den Hellige Ånd! Det nåværende.

Ikke Den Hemmelige Ånd. Den Hellige Ånd.

Den Hellige Ånd kan snakke med deg hver dag. Jesus lovte å sende oss Den Hellige Ånd til hjelp. I en samtale med disiplene forklarer Jesus at Pappa Gud viste seg i Ham, og når Jesus hadde reist, skulle ikke de som trodde, være alene. Den Hellige Ånd skulle komme.

Hør på disse elleve versene fra Johannes-evangeliet: (Joh 14:8-18)

8 Da sier Filip: «Herre, vis oss Far, det er nok for oss.» 9 Jesus svarer: «Kjenner du meg ikke, Filip, enda jeg har vært hos dere så lenge? Den som har sett meg, har sett Far. Hvordan kan du da si: ‘Vis oss Far’? 10 Tror du ikke at jeg er i Far og Far i meg? De ord jeg sier til dere, har jeg ikke fra meg selv: Far er i meg og gjør sine gjerninger. 11 Tro meg: Jeg er i Far og Far i meg. Om ikke for annet, så tro det for selve gjerningenes skyld. 12 Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som tror på meg, skal også gjøre de gjerningene jeg gjør, ja, enda større gjerninger, for jeg går til Far. 13 Og det dere ber om i mitt navn, vil jeg gjøre, så Faderen skal bli æret gjennom Sønnen. 14 Dersom dere ber meg om noe i mitt navn, vil jeg gjøre det.
15 Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud. 16 Og jeg vil be min Far, og han skal gi dere en annen talsmann, som skal være hos dere for alltid: 17 sannhetens Ånd, som verden ikke kan ta imot. For verden ser ham ikke og kjenner ham ikke. Men dere kjenner ham, for han blir hos dere og skal være i dere. 18 Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere.

JEG KJENNER ei voksen dame som sa ’nei, takk’ til Den Hellige Ånd da hun ennå gikk på videregående for førti og noen år siden. Hun likte ikke at alle måtte tale i tunger, sa hun. Hun takket like godt nei til hele pakka fra Den Hellige Ånd. Siden har hun forklart hvordan hun likevel har full kontakt oppover. Det er hennes mening.

Så enkelt er det ikke. Men hun ville ikke høre noe annet. Hun vendte ryggen til de som kom for nær henne. Hun kjente seg avslørt, og det var urimelig, mente hun.

NÅ, TIL DEG. Du tror kanskje på Vårherre. Eller Gud Fader. Kanskje kaller du det for din barnetro.

Da vil jeg invitere deg til å ta imot alt Jesus byr på også. Les om Jesus i testamentet Hans. Snakk til Jesus. Inviter Ham til å gå sammen med deg. Det er enkelt.

I Bibelens siste bok sier Jesus:

«Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg.» (Åp 3:20)

KJENNER DU JESUS ALLEREDE, sa du? Du er til og med en sånn personlig kristen, sa du?

Men du er ikke sprø. Du kan spare deg for Jan Hanvold og sånne som han?

OK, da vil jeg utfordre deg. Jan Hanvold er ikke Jesus. Ikke er han Den Hellige Ånd heller.

Inviter Den Hellige Ånd inn i livet ditt nå. Installer direktelinje til og fra Gud. Hele Gud.

Det er nemlig dét Jesus sa. Vi fikk de gamle og nye testamenter, men Jesus ville gi oss en ting til: Den Hellige Ånd.

Ta imot! Ta imot hele pakka — Gud, Jesus og Den Hellige Ånd.

La oss be sammen:

Hellige Ånd, du som er Jesu gave til meg.
Flytt inn i livet mitt.
Helt og fullt.
Vær Guds stemme inne i meg fra i dag og hver dag framover.
Tusen takk.
Amen.

Og skulle du lure litt på pakka til Den Hellige Ånd, kan du ta kontakt med meg. Du blir ikke den første. Hør her. Det er fra Bibelen.

14 Apostlene i Jerusalem fikk nå høre at Samaria hadde tatt imot Guds ord, og de sendte Peter og Johannes dit ned. 15 De kom ned og ba for dem, slik at de skulle få Den hellige ånd. 16 For Ånden var ennå ikke kommet over noen av dem, de var bare døpt til Herren Jesu navn. 17 Nå la de hendene på dem, og de fikk Den hellige ånd. (Apg 8:14-17)

Selv i den første kjerkas tid hendte det altså at predikantene måtte sende bud på noen med mere kraft for at alle de som trodde, skulle få Den Hellige Ånd.

Ta imot Den Hellige Ånd. Ha en flott mandag.

KLIKK HER FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

KILDER:
Bildetekst: Receiving the Holy Spirit. Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash.com. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Jan Erik Gyllensten.
Musikk i MANDAKTen: «Pure by Design.» Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.

Hør MANDAKTen: Det gamle, det nye og det nåværende testamente (5:34)

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.