Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.

Nestekjærlighet uten grenser

Jesus snakket om kjærlighet uten grenser. Noen tenker fri sex for alle når de hører ordet kjærlighet. Andre mener at Jesus ikke tenkte langt nok, og at kjærligheten i hvert fall ikke må gjelde de som vil forfølge og drepe oss. Julas siste MANDAKT er litt vanskelig.

Jeg har altså kommet til den siste av sju MANDAKTer i det som er kjerkas juletid. Du har nå fått sju tekster du kan lese, høre, tenke og be sammen med meg.

(Dagens MANDAKT er anbefalt av min datter, Andrea Natashah Bonnet Skimmeland. Om du lurer, så er forresten MANDAKTen andakt på en mandag. Den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Nestekjærlighet uten grenser (5:34)

I dag leser jeg fra Johannes-evangeliet, kapittel 13, vers 34. Kun ett vers. Her ligger kjernen i vår praksis. Det som er så fryktelig vanskelig.

Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre. (Joh 13:34)

Kjærlighet uten grenser – er det fri sex, i hvert så lenge den er frivillig? Er det kjærlighet uten betingelser, i hvert fall til de som gjengjelder oss med det samme?

Dette er i et nøtteskall slik de mest liberale og mest konservative snakker om kjærlighet sånn som Jesus må ha ment det.

Fri kjærlighet er altså begrenset til fri sex. Eller, det nok å elske sin neste, men begrenset til de som elsker oss tilbake. Altså ikke muslimer og katolikker.

De mest liberale gjør ofte kjærligheten til et spørsmål om sex. Siden Jesus inkluderte og omfavnet alle, må det jo bety at Han i prinsippet også sa ja til sex med alt og alle.

De mest konservative gir mange og gode grunner for hvor og når vi nå må si stopp. Islamister som vil drepe oss fortjener ingen ubegrenset kjærlighet. Afrikanere som velter innover grensene våre og føder ti, femten barn hver, de fortjener ingen kjærlighet.

SYNES DU JEG SETTER DET PÅ SPISSEN? At jeg overdriver nå?

Tenk om jeg ikke gjør det. Tenk om det faktisk er så ille. Tenk om både liberale og konservative har misforstått alt sammen.

Kanskje begge sidene har misforstått Jesus. Kanskje bruker de Ham bare til støtte for hva de allerede mente.

HVA LA JESUS I KJÆRLIGHET? Hvilke ord brukte Jesus når han snakket om kjærlighet? Sett gjerne opptaket på pause nå, så kan du bruke litt tid på å tenke deg om før du lytter videre.

* * *

OK, du er tilbake.

Hvordan ønsker du at andre mennesker skal elske deg?

Hvordan vil du elske andre?

Hvis du synes dette er vanskelig, vil jeg fortelle deg en ting. Dét synes jeg også.

Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre. (Joh 13:34)

Sa altså Jesus.

Jeg synes det er kjempevanskelig!

Heldigvis stopper det ikke her. Det stopper ikke med å være vanskelig. Det stopper ikke med å være en umulig oppgave.

Når jeg er irritert på andre, når jeg ikke elsker mennesker som ikke allerede elsker meg… Ja, jeg innrømmer at dét er ofte. Alt for ofte.

Når jeg ikke klarer å elske… hvem? Ja, hva het han igjen? Han het ‘hverandre.’

Når jeg ikke klarer å elske… hverandre, går jeg til Han som er så urimelig at Han krever nettopp det. Jeg går til Jesus.

– Jesus, hjelp meg!

Dét er det eneste jeg kommer på.

JESUS HJELPER MEG. Mer enn én gang. Ja, faktisk ganske ofte. Det hjelper å flytte fokuset bort fra meg, bort fra han eller hun jeg ikke klarer å elske. Når jeg flytter fokuset over til Jesus, skjer det noe med meg. Langsomt glemmer jeg grunnen til at jeg var irritert. Langsomt ser jeg et menneske der jeg før bare så et problem. Langsomt ser jeg noe jeg kan like.

Hva skjedde?

Jeg ba til Jesus. Jeg snakket med Jesus. Jeg fikk svar. Nettopp det som veldig kristne mennesker kaller for bønnesvar.

Du kan gjøre det samme.

Bønn

La oss be en kort bønn sammen når vi slutter. Gjenta bønnen sammen med meg. Andrea er med meg i dag, så hun gjentar bønnen etter meg. Gjør det, du og.

Kjære Jesus.

Jeg er irritert på andre altfor ofte.

Jeg veit det er galt.

Hjelp meg å se flere gode ting i mennesker rundt meg.

Hjelp meg å si flere gode ting om mennesker rundt meg.

Hjelp å gjøre flere gode ting for mennesker rundt meg.

Hjelp meg å elske flere rundt meg.

Amen.

Sånn.

VET DU HVA? Jeg forventer faktisk å få svar.

Ellers har jeg ikke en sjans, og dét er bare for vanskelig å leve med.

Heldigvis får jeg svar.

Jesus krever nestekjærlighet uten grenser. Heldigvis gir Han også verktøyet som gjør at jeg har en sjans til å klare det. Helt gratis.

Det er bare å be.

KLIKK HER FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

KILDER:
Bildetekst: ELSKE HVERANDRE. Andrea besøkte meg i helgen. Selvfølgelig elsker jeg min datter for dette, ja, jeg elsker henne uansett. Denne helgen diskuterte vi også Jesu ord om å elske de som ikke elsker oss. Ja, vi snakket om konflikten melLom USA og Iran. Foto: Selfie.
Intro i MANDAKTen: Andrea Natashah Bonnet Skimmeland.
Musikk i MANDAKTen: «Pure by Design.» Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.

Hør MANDAKTen: Nestekjærlighet uten grenser (5:34)

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.