Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.

Vaksinen mot corona kan snart være klar

MEDIA Norske medier har vært trege til å rapportere det: En vaksine mot coronaviruset (Covid-19) kan snart være klar. Den produseres nemlig i Israel.

Det renommerte tidsskriftet Newsweek skrev allerede for to uker siden at en vaksine mot Covid-19 kan være klar i løpet av våren. Den blir testet ut nå i kliniske forsøk.

Denne uka bekreftet Statnews at vaksinen allerede er sendt til kliniske forsøk. Fordi det haster med å utvikle en effektiv vaksine, hopper utviklerne over dyreforsøk, i likhet hva legemiddelselskapene gjorde blant annet du immunterapi bli testet ut mot flere kreftsykdommer.

Normalt tar forsøk med medisiner mange år, men de senere årene har livsviktige medisiner blitt tatt i bruk på mennesker som vil dø uten å få dem. Uten at mange år med dyreforsøk er gjennomført først. Fordi disse menneskene vil dø uten medisinene.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FANT VAKSINE. Forskere ved det israelske instituttet MIGAL i Galilea har funnet en vaksine mot Covid-19 som ser ut til å virke. Pressefoto, med tillatelse.

>> HUSK: LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK, så får du stadig mer av dette

Norske medier dekker ikke saken

Jeg kunne ikke huske å ha sett saken i norske medier, så jeg gjorde et søk. Det var lite som kom opp i søket.

NRK skriver ingenting om den israelske vaksinen. Derimot skriver statskanalen at det er «stor pågang tømmer apotek for vaksine mot lungebetennelse.» Lungebetennelse, ikke noe om coronavirus eller Covid-19.

VG skriver så sent som i går en pluss-artikkel om andre medisiner som kan bli prøvd ut mot coronaviruset. Ingenting om vaksine.

I dag skriver VG at Trump prøver å lokke vaksineforskere til USA. Ingenting om vaksinen som nå testes ut i Israel. I stedet får vi et oppslag som skal få oss til å bli sinte på USA og Donald Trump.

ABC Nyheter skrev 4. mars at «Folkehelsesinstituttet anbefaler vaksine mot lungebetennelse til alle over 65 år.» Heller ikke her noe om vaksinen som nå testes ut i Israel.

To uker gammelt leserinnlegg

Vi må to uker tilbke for å finne saken fra Newsweek nevnt i norske medier. Dagen etter at saken stod på trykk i Newsweek, skriver Ola E. Hals et privat leserinnlegg i lokalavisa Driva med tittelen Israel med vaksine mot coronavirus. Innlegget er merket med debatt.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
LESERINNLEGG. Ola E. Hals er den eneste som har fått nyheten som en israelsk vaksine mot Covid-19 på trykk i en norsk avis. Som leserinnlegg. Privat foto, utlånt til Preacher.no.

Jeg finner også saken på nettstedet til foreningen Med Israel For Fred – MIFF den 28.januar. Saken har tittelen «Israelske forskere: – Om noen få uker vil vi ha klar en vaksine mot koronaviruset». Så sent som fredag skriver samme nettsted at til og med Iran, som normalt hater alt Israel gjør, har godkjent bruken av den israelske vaksinen.

Det begynner å tegne seg et bilde. NTB skriver ikke om vaksinen. Dermed skriver ikke NRK om vaksinen. Og følgelig dekkes ikke saken av de øvrige norske riksmediene heller.

Norske TV-tittere og avislesere får ikke vite at det allerede finnes en vaksine mot coronaviruset i Israel som er klar til produksjon og testing.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FAKSIMILE. Det anerkjente nyhetsmagasinet Newsweek skrev allerede for to uker siden at Israel allerede har en coronavaksine som virker. Faksimile, iht. sitatretten.

Dette er nyheten i Newsweek

Newsweek skrev allerede 28. februar en sake med overskriften «Coronavirus vaccine ‘weeks’ away from being developed, says head of Israeli science research institute.» Vaksine mot coronaviruset kun uker unna å bli utviklet. Det er samme dag som saken blir omtalt av MIFF.

I saken går Newsweek enda lenger enn MIFF. Her er hovedpoengene.

Newsweek henviser til en pressemelding som MIGAL Galilee Research Institute (Galileas forskningsinstitutt) sendte ut 27. februar, to dager før Newsweek publiserte dem. Newsweek har dermed hatt tid til å sjekke ut saken og funnet den troverdig. Du finner pressemeldingen fra MGAL her: «Breakthrough From Israel’s MIGAL Research Institute in Development of Corona virus (COVID-19) Vaccine

Det er et tverrfaglig team som allerede har en effektiv vaksine mot smittsom bronkittvirus, eller Infectious Bronchitis Virus (IBV), som har klart å modifisere vaksinen så den også virker mot Covid-19, eller coronaviruset.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FAKSIMILE. En virksom vaksine mot corona, eller Covid-19, er bare uker unna produksjon, skriver Newsweek for to uker siden. Faksimile, iht. sitatretten.

Vaksinen virker, men kan det bli et produkt?

Vaksinetypen virker allerede mot bronkitt, og nå må varianten som inneholder vaksine mot Covid-19 testes ut på mennesker. Selskapet regner med å bruke 8-10 uker på å komme i gang med produksjon av vaksinen, og innen 90 dager bør vaksinen kunne få godkjenning. 90 dager fra slutten av februar betyr altså utløpet av mai.

Vaksinen virker altså, men det gjenstår å se om den kan bli et produkt. Det gjenstår også å se om den kan bli godkjent for bruk, blant annet i Norge.

Normalt tar medisiner på for å bli godkjent for bruk på pasienter. Dette gjelder imidlertid ikke hvis sykdommen har tilnærmet sikker død, slik at risikoen ved testing ikke er noe tema. Pasienter som allerede er svært syke, kan få medisiner som ikke er prøvd på dyr ennå, både i Europa og USA. Jeg fikk selv testmedisiner mot kreft da jeg hadde en dødsdom over meg, og før jeg ble helbredet. Medisinene virket ikke, men jeg testet både en eksperimentell immunterapi og en eksperimentell kreftvaksine.

Vi er vant til at farmasøytiske selskaper sender ut optimistiske pressmeldinger, uten at det nødvendigvis er noe produkt på gang på mange år. Dessverre er vi også vant til at norske medier underrapporterer positive nyheter fra Israel, mens negative nyheter overrapporteres. Denne saken ble sjekket ut av Newsweek og funnet troverdig. Newsweek valgte å dekke den. Norske medier gjorde det ikke.

Nyheten om en vaksine som kan virke, er så lovende at det er grunn til å skrive om den. For mennesker som tror og ber, noe mange av denne bloggens lesere gjør, er det god grunn til å be om at den virker. Min oppfordring til deg: Be om av vaksinen virker. Vi trenger medisiner til de sykeste blant oss.

LIK, KOMMENTER og DEL >> Denne saken kan du også like, dele og diskutere videre på Facebook.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FAKSIMILE. Dagbladet mente at et samisk artist var så dårlig i Melodi Grand Prix at han burde vært abortert før fødselen. Latteren stilnet da artistens manager meldte Dagbladet til Pressens Faglig Utvalg, og Dagbladet fjernet kjapt sin egen tekst. Skjermdump fra NRK og Dagbladets nettsider, brukt iht. sitatretten.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

3 kommentarer om “Vaksinen mot corona kan snart være klar”

  1. Avisen Norge i Dag har dette på fremsiden i sidte nummer.
    Dog det eneste så vidt jeg har registrert.

Det er stengt for kommentarer.