Guds bud og menneskers forordninger

BEGREPER — Det er forskjell på Guds bud og menneskers forordninger, sa den gamle politiinspektøren til sin yngre medarbeider. Det hadde han rett i. En del kristne har dessverre glemt dette.

En del har nok glemt forskjellen på Guds bud og menneskelige forordninger. Noen finner sin favorittsynd og driver klappjakt på den — og på synderen. Så glemmer de at de selv er like dårlig stilt. Sladder er like ille som både fyll — og sex langt hinsides utroskap. (Se bl.a. Rom 1:24-32, jfr. Gal 5:19-23.) Sladder får ofte også så mye større konsekvenser.

Jeg delte et stykke om synd med deg for noen dager siden. Her får du litt mer om det samme. Eller, kanskje helst litt mer om hva synd IKKE er.

(Jeg skrev forordninger over — et gammelmodig ord — for Gud gir gode anvisninger, mens vi mennesker har lett for å lage lover og regler som gjør mer skade enn godt. Den norske middelalderkongen Magnus Lagabøte er opphav til uttrykket ‘med lov skal landet bygges, ikke med ulov ødes’. Guds anvisninger gir oss en litt lettere brukermanual til de daglig utfordringene enn menneskers gjerne litt for strenge påbud. Selv kong David visste det. Han ba Gud om å dømme ham, ikke mennesker.)

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

LA OSS TA EN KIKK PÅ PAULUS.

«Når dere med Kristus har dødd bort fra grunnkreftene i verden, hvordan kan dere da, som om dere ennå levde i verden, rette dere etter slike bud: «Ta ikke», «smak ikke», «rør ikke»? Dette er bare menneskers bud og lærdommer.»

Slik starter Paulus en skjennepreken mot menighetsfolk som har blitt alt for opptatt av budene. Forbudene!

Forbudene vi mennesker lager hjelper imidlertid ingen inn i himmelen. Jesus visste det og tok stadige oppgjør med samtidas prester og fariseere. Paulus visste det og tok oppgjør mot loviske tendenser i kirkene — altså mot de som var mest opptatt av ‘du skal ikke’. Etter Paulus var det visst ikke så mange som tok slike oppgjør. Selv jeg hører stadig hva jeg ikke kan gjøre, og jeg verken drikker, røyker eller har kjæreste.

(De to første fordi det selvfølgelig er min frihet å la være, akkurat som de fleste idrettsfolk er fri til å prioritere annerledes enn folk flest; den siste fordi kreften gjorde meg om til evnukk.)

Så forklarte Paulus videre:

«Disse ting er jo bestemt til å brukes og gå til grunne,» før han gjorde narr av disse som trodde de var så veldig gudfryktige:

«Slikt har riktignok ord på seg for å være visdom, både den selvgjorte fromheten, selvfornektelsen og mishandlingen av kroppen. Men det har ingen verdi, det tjener bare til å tilfredsstille menneskets syndige natur.» (Kol 2:20-23)

JAKOB, BROREN TIL JESUS, orket heller ikke disse lange katalogene med lister over alt som var synd. Han snudde hele problemet på hodet:

«Den som vet hva godt han burde gjøre, men ikke gjør det, han synder.» (Jak 4:17)

I STEDET FOR å være opptatt av hva du ikke kan gjøre — prøv å fokusere på det gode du vet du bør gjøre. Et smil, en hjelpende hånd, eller en pose mat, om nødvendig. Det trenger ikke være så vanskelig. Du vet når du bør stille opp. Til dét fikk du samvittigheten.

Det er ikke så vanskelig. Du vet hva som er godt, og dét kan du gjøre.

Glem de som vil lage regler for å stenge deg inne. De er ikke bedre enn Satan sjøl, som ba Jesus hoppe utfor stupet for å se om englene ville redde ham. (Matt 4:5-7)

FØR DU TAKKER FOR DEG — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Bildetekst:
TILGITT. Bartolomé Esteban Murillo (Spanish, 1617-1682), The Return of the Prodigal Son, 1667/1670, oil on canvas. Gift of the Avalon Foundation 1948.12.1. Image courtesy via Avalon Foundation and the National Gallery of Art.


Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.

En kommentar om “Guds bud og menneskers forordninger”

  1. Du har syndet i den nest sisste setningen 🙂 «Dør du gå videre…»
    Likte innholdet! Sladder og baktalelser har stort destruktivt potensiale, og kan lett føre til sin ‘brors fall’ som det jo heter. Kjenner til mennesker som har stått med løkken rundt halsen pga baktalelse, så dette er et alvorlig tema…

Det er stengt for kommentarer.