Varig fred, ikke midlertidig våpenhvile

TANKER «Å grave ned stridsøksen» var ingen metafor, men både et bilde og en presis beskrivelse på freden mellom Nord-Amerikas indianerstammer. Freden varte bare til den tok slutt. Derfor gjaldt det å ha våpnene innen rekkevidde, selv om de tilsynelatende var borte.

Å begrave en Mig-15 (bildet) er neppe særlig miljøvennlig, men like fullt er det en god metafor for ønsket om fred. I motsetning til en stridsøks, er flyet i praksis ødelagt hinsides reparasjon etter en slik tur i jorda.

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

La oss ikke bare gravlegge stridsøksene, men kaste dem så langt bort at ingen noensinne finner dem igjen.

Eller, enda bedre: La oss bruke våpnene til å skape noe som bygger opp, heller enn å rive ned.

«Blir dere sinte, så synd ikke, og la ikke solen gå ned over deres vrede. .. Vær gode mot hverandre, og vis medfølelse, så dere tilgir hverandre slik Gud har tilgitt dere i Kristus.»
— Paulus til kirken i Efesos (Ef 4:26, 32)

«De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver. Folk skal ikke løfte sverd mot folk, ikke lenger læres opp til krig.» (Jes 2:4)

Det er den internasjonale FN-dagen i dag, 24. oktober. FN ble startet for å sikte freden. La oss ikke bli så kyniske at vi ler av målet, bare fordi virkemiddelet er skrøpelig.


Bildetekst:
FRED. Når vi graver ned våpnene unge, kan vi lure oss selv til å tro på frede. Når du smir om våpnene til redskaper, er vi et hakk nærmere virkelig fred. Illustrasjonsfoto.

DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.