Ludvig Nessa bortvist av politiet

DAGEN/KRISTENLIV Ludvig Nessa forsøkte å komme inn i Fredrikstad kirke under vigslingen av biskop Atle Sommerfeldt. Politiet avviste ham på stedet og nektet ham også å punktdemonstrere i nærheten av kirken.

Først publisert i Dagen mandag 30. januar 2012

– Det er i disse dager tjue år siden jeg ble fratatt kappe og krage, så jeg tenkte det var en god anledning til å delta i vigslingen av den nye biskopen i Borg, sier Ludvig Nessa til Dagen i Fredrikstad.

Planen ble imidlertid stanset av politiet, som var mannsterkt til stede i anledning kongens deltagelse.

Nessa ventet til gudstjenesten var godt i gang, for han regnet med at vaktene da vill ha slappet av.

– Jeg ble jo stanset og hadde ingen sjanse til å komme inn, men jeg fikk en hyggelig prat både med politifolkene og innsatslederen, som dessuten var den samme som bar meg ut av prestegården for tjue år siden.

Udramatisk

Hvor hyggelig møtet ble, ønsker ikke operasjonsleder Rune Arneberg ved Østfold Politidistrikt å utdype nærmere. Han bekrefter imidlertid at Nessa ble stanset og bortvist fra kirkens område midt under vigslingsgudstjenesten for Sommerfeldt.

– Det hele forløp udramatisk, og Nessa etterkom politiets pålegg til punkt og prikke. Det var derfor ingen grunn til å anholde ham, mener Arneberg.

Nessa ser heller ingen grunn til å ta opp kampen mot politiet.

– Jeg har alltid opptrådt rolig og fredelig, og jeg fortjener vel med kredit for det enn jeg får, mener abortaktivisten.

– Jeg hadde bare tenkt meg stille og rolig inn i kirken for å knele og be foran alteret, men det ble jeg altså nektet.

Nessa var iført den sorte prestedrakten med krave og hadde dessuten iført seg munnbind med teksten abort.no som symbol på at samfunnet og kirken forsøker å kneble ham til taushet.

– Sannheten tåles ikke

– Igjen ser vi altså at sannheten ikke tåles. Jeg spurte også politiet om jeg kunne få stå med en stille markering på andre siden av gata i det gudstjenestefolket kom ut av kirken, men også det ble jeg nektet. Politiet fryktet opptøyer blant kirkefolk, så det tydelig at jeg er blitt kirkens fiende fordi jeg forteller sannheten, mener Nessa.

Operasjonsleder Arneberg mener imidlertid at en punktdemonstrasjon rett over gaten for kirken var noe Nessa kunne spare seg. Rent bortsett fra at Nessa ikke hadde søkt om å få avholde markering på et offentlig sted, mener operasjonslederen at omstendigheten ellers var nokså klare.

– Innsatsleder på stedet vurderte det slik at det ikke passet seg at Nessa kommer i prestekjole og har med seg flere dokker som skal symbolisere døde barn. Nessa fjernet seg imidlertid frivillig, så noe mer kom ikke ut av saken.

– Ja, jeg gikk da jeg fikk beskjed om det, ler Nessa. – Det har ingen hensikt å yppe seg mot et dusin politifolk.
DAGEN

Bildetekst:
ABORTKAMP: Ludvig Nessa ønsket også å bidra i innsettelsen av den nye Borgbiskopen Atle Sommerfeldt, men fikk ikke innpass.. Foto: Privat.

Copyright © 2012 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.