DAGEN/KRISTENLIV (Dagen.no, Bø i Telemark): KonfACTION 2013 samler 1.350 deltagere og ledere til idrettsglede, trosglede og livsglede.

Først publisert i Dagen mandag 24. juni 2013

Antagelig er det Norges største, rendyrkede konfirmantleir som nå pågår på sjette året i Bø i Telemark.

Henrik og Malin Hjørungdal og Vilde Nyjordet fra Oslo topper konfirmantåret i Frikirken med leir i Bø i Telemark. De er tre av nesten 1.000 konfirmanter på den sjette utgaven av konfACTION, som arrangeres av Kristen Idrettskontakt (KRIK).

Vilde spiller divisjonsfotball i aldersbestemte grupper i Oslo, så leiren var et naturlig valg for henne.

– Jeg liker fotball, og så får jeg sjansen til å treffe venner og høre om Gud samtidig. Det er bra, mener fjortenåringen.

Henrik Hjørungdal synes det var kjipt at leiren nesten regnet bort på lørdagen, og det ble mye jobb med graving av grøfter og flytting av telt for å redde seg unna vannmassene.

– Det var en del pes, og vi fikk ikke gjort alt vi skulle, men jeg ble ikke våt. Vi hadde gjort en god jobb med teltet. Jeg tror ikke det var så mange som måtte sove i messeteltet mens soveposene tørket, mener han.

Tvillingsøsteren Malin, også fjorten, synes gruppen har det greit. De er bare fem konfirmanter fra Frikirken i Oslo og to ledere, men de har til sammen fire telt og et partytelt i midten.

– Du kan si det er god dekning. Og selvfølgelig skal jeg på ACTION neste år!

– Bra for konfirmantene

Hans Petter Hammersmark (24) er leder for Frikirkens konfirmanter og jobber selv i Vestre Frikirke på Bislett i Oslo.

– Konfirmantene våre kjenner KRIK fra før og hadde fryktelig lyst til å bli med. Dette er bra for dem. De får god forkynnelse og proff musikk. Det er trøkk fra start til slutt.

Mange av lederne på konfACTION har bakgrunn fra nettopp Frikirken, selv om de fleste konfirmantene tilhører Den norske kirke.

– Et sted må vi begynne. Det er første gang vi reiser på konfACTION, og i år har vi med oss fem konfirmanter. Neste år blir vi mange flere, lover Hammersmark.

Jan Tore Risdal og Linn Viken Haddeland mener konfACTION er Norges største, rendyrkede konfirmantleir. Alle fotos: Victor Skimmeland/Dagen.

Tør å utfordre

Det er et stort apparat som skal fungere når over 350 ledere og nærmere 1.000 konfirmanter samles i fem dager.

– Antagelig er vi Norges største, rendyrkede konfirmantleir. Styrken ligger i at leiren og tilbudet er lagd for og av ungdom. Konfirmantene får en annen opplevelse av å være kristen og fellesskapet enn de får hjemme, mener Linn Viken Haddeland, som er hovedkontorets kontakt til leirorganisasjonen.

Gjennomgangstemaet for årets konfACTION er «iDag». KRIK ønsker å utfordre konfirmantene på flere spørsmål.

– Hvorfor er i det hele tatt Gud relevant i dag? Hvordan kan en bok som ble skrevet for flere tusen år siden være viktig for oss. Hvem er Jesus? Konfirmantene utfordres til å gjøre et valg.

– Mange av menighetene som er her, opplever nok KRIK som veldig tydelig på Jesus, supplerer Jan Tore Risdal, lokallagsansvarlig i KRIK og «altmulig» på konfACTION.

– Vi ønsker å utfordre deltakerne til å ta et bevisst valg om de vil følge Jesus, presiserer Haddeland.

– Ikke for dyrt

Kvaliteten og antagelig prislappen på utstyret konfirmantene har med seg, er helt klart ikke den laveste. Hammersmark avviser likevel at det blir for dyrt for konfirmantene.

– Denne leiren betaler konfirmantene selv, det var et ekstratilbud vi gav. Men kirkens opplegg for resten av året er ikke dyrt. Mange menigheter gir mulighet for delbetaling og gir også full spons der det er nødvendig.

– Alle som vil, skal får være med, forsikrer Hammersmark.

Leiren avsluttes i dag, mandag 24. juni, og avløses av ungdomsleiren ACTION.
DAGEN

FAKTA KONFACTION 2013

  • Bø i Telemark 20.-24. juni 2013
  • Norges antagelig største, rendyrkede konfirmantleir med 1.350 konfirmanter og ledere
  • Arrangør: KRIK (Kristen Idrettskontakt)
  • Copyright © 2013 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.