Lang fredag, del 2

Langfredag er årets — kirkeårets — helligste dag i den katolske tradisjon. Det er ikke noe galt med det. Her får du katolikkenes guide til kirkeårets høydepunkt.

PÅSKE | preacher.no | Victor Skimmeland | Langfredag 30. mars 2018

Klokka er seks på kvelden, og sola går ned over Jerusalem. Etter gammel jødisk tradisjon er det nå et nytt døgn, så her får du et ekstra bidrag til langfredagen. Et katolsk.

Jeg er selvfølgelig miljøskada. Jeg har bodd og jobba flere år i Colombia, blant venner kalt «Cocalombia». Havnebyen Cartagena var lenge hovedsete for inkvisisjonen i den nye verden.

Det ikke like mange vet, er at jeg ble oppdratt av nonner. Fatter’n var lege på Porsgrunns katolske sykehus, St. Josephs hospital, i ganske mange år. Han hadde tjenestebolig på sykehusområdet. Mutter’n var «sliten», som man sa den gangen. Enda en eufemisme for psykisk syk. Nonnene fungerte som barnevakter. Jeg var slett ikke redd for dem.

Men dette skal ikke handle om min barndom. Slett ikke, for å ta det med Paulus.

Vi lutheranere — protestanter — er vant til å kverulere på alt katolikkene sier. Vi har gjort det i 501 år. Derfor rekker vi gjerne opp en hånd og stemmer for påskedag og oppstandelse. Selv om vi innerst inne vet at vi tar feil. Det ér langfredag som er kirkeårets viktigste dag.

Noen pinsevenner, særlig de som har avsverga seg enhver teologi, venter til og med å rekke opp hånda helt til pinsedag. Tungetale? Jabba-dabba-du!

Men katolikkene har altså rett. Det ér langfredag som er kirkeårets viktigste dag.

Det var Jesu død som fullførte forsoningen mellom Gud og mennesker. Ikke oppstandelsen. Ikke pinsedag. Ikke Den hellige ånd med ild på hodet og tungetale som tegn.

Hvis du har lyst, så kan og bør du absolutt lese mer om kirkeårets viktigste dag i katolikkenes guide her.

Det kan til og med være at du får noe ut av det som protestant eller pinsevenn.

Fortsatt god påske!

LIDELSE. Årets langfredag i barrio Petare i Caracas, Venezuela. Pasjonspillene er mer dramatiske i Sør-Amerika, mitt andre hjemsted, enn her i Norge. Foto: AFP.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.