Dyrets merke overalt?

PROFETI / MANDAKT Konspirasjonsteoriene har vært mange det siste året. Covid-19 er opphavet til alt ondt. Eller — kanskje finnes ikke corona i det hele tatt?

Folk med mer enn gjennomsnittlig, kirkelig interesse har boltret seg i de villeste konspirasjonsteorier.

(Dagens MANDAKT burde egentlig ligget i kategorien TIL ETTERTANKE, men den kategorien har jeg ikke hatt siden jeg gav ut Sandefjord Kirkemagasin for mange år siden. Det får bli med en MANDAKT.)

Der Bibelen framhever menigheten i Berøa som et eksempel vi alle kan følge — folka der sjekka sjøl, framfor å svelge enhver påstand fra enhver predikant rått — så er det mange som heller vil jakte på sensasjonene. (Apg 17:10-11) Bibelen advarer mot dét også.

En variant av sensasjoner er ‘Corona er Dyrets merke’ som dukket opp i reprise på Facebook i helgen. Noen la den først ut i fjor, og som vi alle vet — Facebook glemmer aldri synder.

Corona var nemlig Dyrets tall!

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Heldigvis hadde min venn, som delte denne, godt vett.

«Når man bruker Bibelen [ukritisk] som mattebok, kan man [endatil] få datoen for dommedag,» skrev han.

«Og slik oppstår konspirasjonsteorier.»

Så la han tørt til:

«Corona på kinesisk er forresten Diàn yūn. Prøv å gjøre dét om til Dyrets merke!»

Han har selvfølgelig rett.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
DYRISK. Konspirasjonsteoretikere “beviser” at corona er Dyrets merke, slik Johannes Åpenbaring omtaler det. For å komme dit måtte de gjøre som Espelid Hovig og jukse litt. Bilde: Victor Skimmeland.

LA OSS SE PÅ MATTA FØRST. Den funker ikke for folk med minst grunnfag i kalkulator — eller til og med hovedfag i kasseapparat — som min venn har.

For åssen blei egentlig summen av disse tallene 666,- ?

(Joda, jeg veit jo svaret. Et slags svar, i hvert fall… Den får du lenger ned.)

666 er tallmagi. Selvfølgelig er det dét.

Å gi tallene en verdi etter rekkefølgen i alfabetet er et gammelt, romersk kodeknep. Johannes brukte det, og alle visste hva kodene betydde.

Men… bokstavenes plassering har endret seg siden Romerrikets dager. A og C har samme plassering. Bokstaven J (10) er av nyere dato og forrykker rekkefølgen på resten av bokstavene. (Bokstavene U og W fantes heller ikke i det romerske alfabetet, men de ligger langt ut i lista og påvirker ikke vår tallmagi.)

Summen stemmer ikke.

C + O + R + O + N + A =
3 + 14 + 17 + 14 + 13 + 1 =
62

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
JUKS. Konspirasjonsteoretikere må jukse for å “bevise” at corona er Dyrets merke. Tallet er egentlig 62, ikke 66. Bilde: Victor Skimmeland.

Summen stemmer altså ikke med den tallrekka Johannes brukte da han kodet Dyrets Merke, på norsk Dyrets tall, i Johannes Åpenbaring for over 1.900 år siden. (Åp 13:1-18)

Om vi likevel godtar at summen blir 66, så må vi være svært kreative om vi slenger på 6-tallet foran. Fra å summere må vi gå til å telle.

Ja, ja…

La oss si at vi fikk det, da.

666.

The Number of the Beast.

Dyrets merke — på norsk.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
OMFATTENDE. Et enkelt bibelsøk på kombinasjonen ‘Frykt’ og ‘ikke’ gav meg 32 treff. Dette påbudet gjentas oftere enn noe annet i Bibelen. Skjermdump: Victor Skimmeland.

HVA NÅ? «Frykt ikke!» er det påbudet som gjentas oftest i hele Bibelen.

Jeg nekter å være redd. Selv om Hollywood har malt Fanden på veggen, igjen og igjen. Dyret kom ikke i fjor. Han er ikke her nå heller.

Jeg nekter å være redd. Selv om corona er en alvorlig sykdom, særlig for eldre og folk med bakenforliggende sykdommer. Selv følger jeg smittevernrådene og lever ellers helt normalt.

Jeg nekter å være redd. Jeg har hatt kreft med spredning og to ganger fått dødsdom. Jeg lever allerede fem år på overtid, og jeg er helt kreftfri etter et mirakel.

Jeg nekter å være redd. Når frykten sniker seg inn blant oss, har jeg lyst til å gjøre som Jesus da den fremste i menigheten blandet seg:

«Vik bak meg, Satan!» (Matt 16:23)

Jeg nekter nemlig å være redd.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FRYKT IKKE. Selv juleevangeliet starter med påbudet ‘Frykt ikke’ for hyrdene ute på marken. Frykt kan være farligere enn det vi egentlig er redd for. Frykt er Djevelens våpen, ikke Guds. Skjermdump: Victor Skimmeland.

Så enkelt er Bibelens budskap — også i disse corona-tider:

«Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede [..] I dag er det født dere en frelser [..] han er Messias, Herren.» (Luk 2:10-11)

(Hat tip: Henning Eliassen.)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2021 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.


LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.