…alt om Påskevandringen 2020

Påsken 2020 er over. Fikk du med deg påskevandringen gjennom viktige tekster fra fortellingen om Jesus? Fritt for religion og liturgier, kun den nakne teksten.

Her finner du en samling av sidene Victor Skimmeland er Preacher.no la ut gjennom påsken 2020. Del alt du ønsker med dine venner og uvenner — kristne som ikke, religiøse som ateister, fariseere eller hedninger. Alle har godt av å kjenne grunnfortellingen i vår kultur. For noen kan den til og med være livsforvandlende.

Hvert element nedenfor har direkte lenker til diskusjon og deling på de aktuelle sidene på Facebook. Jeg klarer ikke å lage diskusjonsfelt på en fast side på bloggen. Nedenfor finner også direktelenker til Podbean og tekstene alene, for de som vil grave dypere. Tekstsidene inneholder mange lenker til bibeltekstene jeg støtter meg på.

Ignorance is not bliss, for å parafrasere karakteren Cypher i Matrix.


Episode 1—lørdag 4. april 2020—‘Palme’-lørdag
Det er lørdag. Det er siste sabbat før påske. I morgen starter påsken i Norge og hele kristenheten med palmesøndag, mens dagen i morgen bare er starten på en ny arbeidsuke i Israel.

Dette er siste uka i Jesu liv på jorda — før Han må dø på et kors i Jerusalem. La oss oppsummere hvor Jesus befinner seg nå¨, rett før klimaks i Hans jordiske liv.


Episode 2—søndag 5. april 2020—Palmesøndag
Palmesøndag – eller pælmesøndag som vi sa det i Grennlænn da vi var ungær — har ingenting med at barna pælma greiner på Jesus å gjøre. Det har alt med palmer å gjøre. Bli med Jesus gjennom palmesøndag.

Påskevandring i kjerkene har lange tradisjoner. Ofte fokuserer kjerka på lidelse. I gamle dager kan vi forstå at det var sånn. Du hadde det kanskje ikke så greit sjæl, heller, men se på Jesus, da! Han hadde det i hvert fall ille, Han.

I år inviterer jeg til en smittefri, smertefri og sorgenfri vandring gjennom Jesu’ siste dager i livet — og videre til Han våkna opp igjen etter døden. Følg meg i ti dager gjennom påska i denne MANDAKTen spesial: Påskevandring.

Er du klar? Da setter vi i gang.


Episode 3—mandag 6. april 2020
Mandag i påske er du ikke vant til å høre noe særlig om. Men så gjorde faktisk Jesus en del denne mandagen også.

Hos Matteus leser vi om flere ting Jesus gjorde etter palmesøndag. Fikentreet som visnet og oppgjøret med prestene skjedde nettopp denne mandagen.


Episode 4—tirsdag 7. april 2020
Fra mandag til onsdag i påskeuka skjer det mye rundt Jesus. Han skaper liv hvor enn han beveger seg.

Skal vi følge med på alt Jesus gjør fra time til time, så får vi mye å henge med på. La oss nøye oss med et utvalg, i dag fra Matteus og Lukas.


Episode 5—onsdag 8. april 2020
Det er onsdag i påskeuka. Dette er den siste dagen Jesus har å jobbe på, og nå må mye skje fort. For jødene starter skjærtorsdagen allerede klokka seks i kveld, og da skal nattverden innstiftes. Det er altså nå eller aldri.

Jesus bestemmer seg for å fortelle folket om de siste tider på formiddagen. Får vi høre noe om corona-viruset? Får vi høre om verdens ende. Eller – er det bare enden på Jesus, som prestene og fariseerne har planlagt.


>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.


Episode 6—torsdag 9. april 2020—Skjærtorsdag
Det er endelig skjærtorsdag. Feiringen av jødenes påske og innstiftelsen av en ny pakt med brød og vin skal snart byttes ut med en klappjakt på Jesus og disiplene.

Peter og Johannes hadde gjort i stand til påskemåltidet. Nå kom Jesus og de andre. De hadde alle sammen fått en ny tittel. De var ikke lenger disipler, eller læregutter. De var blitt apostler. Heretter skulle de selv være læremestre.


Episode 7—fredag 10. april 2020—Langfredag
Da den sjette time kom, falt det et mørke over hele landet fram til den niende time. Og ved den niende time ropte Jesus med høy røst: «Eloï, Eloï, lemá sabaktáni?» Ordene betyr: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?» (Mark 15:33-34)

Hva er forskjellen på Jesus og religioner? Der religioner er opphøyde og viser mennesker mange veier til sine guder, handler Jesus-tro om den totale ydmykelsen av Gud. Langfredag er den mest sentrale hendelsen i kristendommen. Den ydmykelse og smerte Jesus opplevde på korset var enorm: Folket som kronet ham til konge noen dager før krevde ham nå korsfestet. Vennene, som til og med ville gå i døden for ham, hadde rømt. Prestene i landet vitnet falsk om ham, og makthaverne torturerte og drepte en mann de visste var uskyldig. Selv Gud, hans Far, snudde seg tilsynelatende bort fra Jesus.

Jesus visste at alt dette ville komme. I sitt svakeste øyeblikk i Getsemane hage kom en engel og styrket ham. Likevel gikk Jesus frivillig til lidelse og ydmykelse. Jesu kjærlighet til oss var sterkere.

Jesus er en aktiv Gud som ikke venter mens vi leter etter han. Jesus tok selv – han tar selv – initiativ til å finne oss. Korset er vårt tegn på dette. Jesus er Gud som kom ned til mennesket. Som et menneske.


Episode 8—lørdag 11. april 2020—Påskeaften
Jesus havnet ikke på søpla, men ble lagt i en lånt grav. I dag, på sabbaten var alt stille.

Prestene fikk likevel ikke ro. Tenk om noen stjal liket og påstod han hadde stått opp? Judas hadde jo ombestemt seg da Jesus ble dømt for blasfemi.


Episode 9—søndag 12. april 2020—Påskemorgen
Hvor var liket til Jesus? Vaktene lå utslåtte ved teltet oppe på gravlunden. Maria Magdalena var hysterisk og ropte usammenhengende idet Johannes og Peter kom fram til graven.

Foran gravhulen stod flere kvinner. Maria Magdalena, og Maria, moren til disippelen Jakob, var der. Også den unge og vakre Johanna Salome var med til grotten. Maria Magdalena gråt. Hun bøyde seg fram og kikket inn i graven. Da så hun to hvitkledde menn sitte på benken som var hugget ut i fjellet. Der de hadde lagt Jesu kropp.


Episode 10—mandag 13. april 2020—Andre påskedag
Påska er over i det vi kaller den kristne verden. Norge markerer andre påskedag fordi det er tradisjon. Du og jeg – la oss gjøre det litt annerledes. Bli med og treff noen som har møtt Jesus.

Du får det ultimate beviset: Ti kjappe, håndfaste argumenter som ikke lar seg så lett avvise. I hvert fall ikke om du er ærlig. Pluss, en utfordring.


>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.


Episode 11—mandag 27. april 2020—EKSTRA Tomas som tvilte
Det er på ny ukas første dag. Det har gått to hele uker siden Jesus stod opp. Flere av kvinnene som fulgte Jesus, og hele ti av disiplene, hadde nå sett Ham. Men ikke Tomas…

Jula varer helt til påske, og påska varer helt til… pinse. I de nærmeste ukene gir vi ut ekstra MANDAKTer i kjølvannet av Jesu oppstandelse. Følg med. Mye har du aldri hørt før.


Episode 12—mandag 4. mai 2020—EKSTRA Jesus i Tiberias
Flere av disiplene har reist fra Jerusalem og tatt turen opp til Tiberias, der mange av dem kom fra. Men Jesus blei ikke borte av den grunn.

Bli med på Peter og Johannes når de møter Jesus i denne Påskevandring EKSTRA fra Victor Skimmeland er Preacher.no.


Episode 13—onsdag 20. mai 2020—EKSTRA Kvelden før Himmelfart
Det var kvelden før Kristi Himmelfartsdag, og Paulus og Lucius lå ennå i havn på Malta og ventet på transporten videre til Rom.

Selvfølgelig snakket de sammen om bøkene Lucius samlet nå – de som senere skulle bli kjent for hele verden gjennom Lukasevangeliet og Apostlenes gjerninger.

Dette er en ekstra podcast fra kvelden før Kristi Himmelfart. Det er altså Lukas og Paulus som diskuterer fortellingene fra øyenvitnene.


Episode 14—torsdag 21. mai 2020—EKSTRA Kristi Himmelfart
Det var denne dagen for noen år siden at Jesus forlot disiplene og reiste opp til Himmelen. Paulus og Lucius diskuterer hva som skjedde mens de venter på båten som går til Rom. Selvfølgelig snakket de sammen om bøkene Lucius samlet nå – de som senere skulle bli kjent for hele verden gjennom Lukasevangeliet og Apostlenes gjerninger.

Dette er en ekstra podcast fra kvelden før Kristi Himmelfart. Det er altså Lukas og Paulus som diskuterer fortellingene fra øyenvitnene.


Episode 15—Mandag 25. mai 2020—EKSTRA Lukas og Paulus
Jesus hadde reist, og vennene hadde fått beskjed om å vente. Ikke noe mer. Men apostlene måtte velge en erstatter for Judas. De gjorde det eneste fornuftige, syntes de – de samlet seg for å be. Nå satt Lucius og Paulus igjen og gransket skriftene som skulle bli til den første kirkehistorien. De diskuterte Apostlenes gjerninger.

Dette er en ekstra podcast mellom Kristi Himmelfartsdag og pinse. Mens apostlene ventet på Den hellige ånd, slik de hadde fått beskjed om, gjorde de noe annet de også hadde lært. De ba! Og så handlet de.


Episode 16 (Siste)—Søndag 31. mai 2020—EKSTRA Pinsefest
Da dagen for pinsa kom, sju uker etter at Jesus var stått opp fra de døde, var alle de troende samla. Det som skjedde nå, overraska ikke bare alt folket i Jerusalem. Selv de som trodde, blei overvelda da Den hellige ånd kom. Plutselig snakka de alle språkene som turistene i byen hadde som morsmål!

Dette er en siste, ekstra podcast i årets påskevandring – som altså varer fram til pinse. Fra Jesu oppstandelse på selve påskedagen og helt fram til i dag, hadde apostlene og resten av flokken som fulgte Jesus, forberedt seg på noe helt spesielt. Når Den hellige ånd — Talsmannen fra Jesus — endelig kommer, skjer det på en måte som overrasker alle.


Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.