Påskevandring 9—Påskemorgen

PÅSKE/MANDAKT SPESIAL Hvor var liket til Jesus? Vaktene lå utslåtte ved teltet oppe på gravlunden. Maria Magdalena var hysterisk og ropte usammenhengende idet Johannes og Peter kom fram til graven.


Årets påskevandring gjør du med Victor Skimmeland er Preacher.no. Du finner meg på Internett med podcast, blogg og Facebook-side.

   Bloggen ligger på www.PREACHER.no;
   Facebook-sida finner du på Facebook.com/Preacher.noLIK og FØLG; og
   Podcasten heter Skimmeland.PODBEAN.com.

Dette er nest siste av ti dager med MANDAKT Spesial: Påskevandring.

Α Ω

Vil du bare høre dagens sending, klikker du deg inn i podcasten (se rett over). Det følgende er teksten til påskevandringen i dag. Ønsker du å kommentere dagens vandring, finner du en lenke i bunnen av denne saken. Lenka tar deg til riktig post på Facebook. Husk: Hvis du liker, kommenterer og deler på Facebook, vil flere også få saken opp i sin feed. Og, du – glem ikke å like og følger Victor Skimmeland er Preacher.no på Facebook.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Α Ω

PETER HØRTE AT DET BANKET PÅ. Skjelvende krøp han sammen under den store linduken som til vanlig skjermet mot sola her oppe på taket.

Verten åpnet døra ut mot gata. Lavmælt mumling et lite øyeblikk, deretter litt høyere diskusjon. Så kom en gjest inn døra og sprang raskt opp trappa til andre etasje. De stanset ikke, i stedet knirket det i stigen opp til taket.

– Hei, sa Johannes.

– Kan jeg bli her i natt? Jeg kan ikke gå hjem til Maria nå. Gatene er fulle av soldater.

Sola var gått ned, og etter jødisk tidsregning var det en ny dag, ukas første. Soldagen, som egyptere og romere kalte den. Søndag.

NESTE MORGEN STOD PETER OG JOHANNES OPP mens det ennå var mørkt. Idet de så en lysstripe på horisonten i øst, listet de seg ut hoveddøra og opp gjennom smuget til venstre. Mens de gikk, kjente de at det ristet i bakken. Enda et jordskjelv?

Heldigvis stanset vibrasjonene før de ble like alvorlig som jordskjelvet like før sabbaten. Det hadde fått forhenget inn til det aller helligste i templet til å revne. Hovedbjelken som holdt tempelspiret oppe, hadde også brukket tvert over. Det var ikke trygt for prestene å gjøre tjeneste ved alteret. Tårnet kunne falle når som helst. Jødenes daglige offer måtte nå vente til templet var reparert. Var det dette Mesteren hadde ment med å rive ned templet på tre dager?

DE ROMERSKE SOLDATENE satt fortumlet der de hadde slått leir, men teltet deres hadde rast sammen. Skjelvet filleristet dem.

Foran gravhulen stod flere kvinner. Maria Magdalena, og Maria, moren til disippelen Jakob, var der. Også den unge og vakre Johanna Salome var med til grotten.

Maria Magdalena gråt. Hun bøyde seg fram og kikket inn i graven. Da så hun to hvitkledde menn sitte på benken som var hugget ut i fjellet. Der de hadde lagt Jesu kropp.

– Hvorfor gråter du, spurte de.

– De har tatt Herren min bort, og jeg vet ikke hvor de har lagt ham, hikstet Maria. Hun hadde elsket Jesus, mer enn de fleste. Han hadde gitt mening til livet, nå som hun var alene.

I det samme snudde hun seg og så at Jesus stod der, men hun skjønte ikke at det var han.

– Hvorfor gråter du, spurte mannen, som var Jesus

–Hvem leter du etter?

Maria trodde han var en gartner, så hun svarte bryskt:

– Hvis du har tatt ham bort, så si hvor du har lagt ham. Vi skal ta kroppen med oss, vi.

– Maria, da, sa Jesus

– Rabbuni! utbrøt Maria sjokkert. Det er hebraisk og betyr mester.

– Ikke ta på meg, sa Jesus da Maria skulle til å kaste seg rundt halsen hans.

– Jeg har enda ikke vært hos min Far. Vil du gå til mine brødre og fortelle dem?

Fritt etter «Jesus åpenbarer seg for kvinnene» og tilhørende bibeltekster (Matt 28,9-10, Mark 16,9-11, Luk 24,9-11 og Joh 20,11-18)

2.5 PETER OG JOHANNES ventet ved byporten på at nattevakten skulle komme ut fra boden han sov i. Vakten løftet opp slåen og begynte å trekke fra skoddene. De store portene kom til syne inne i portrommet. Peter og Johannes tok i med vakten og drog portene bakover og inn i smuget. Så stod veien åpen bort til retterstedet. Nå gjaldt det bare å finne graven til rådsherre Josef.

Peter hadde ikke vært der før, men Johannes speidet dagen i forveien. Ingen regnet likevel med at en unggutt tenkte på sabbatsbudene. Nå la begge to på sprang, men Johannes var yngre og raskere. Han kom først fram til den lille lunden.

Plutselig oppdaget Maria Magdalena at Johannes kom løpende på stien. Hun begynte å springe ham i møte.

– Jeg har sett Herren! Jeg har sett Herren!

Peter tok dem tungpustet igjen.

– Jeg har sett Herren, Peter, ropte Maria.

Maria stod der, oppløst i tårer. Peter trodde ikke på henne. Da fortalte Maria hva Jesus hadde sagt.

Så gikk Peter, Johannes og kvinnene tilbake til byen og huset til Maria. De fleste disiplene hadde overnattet der.

Fritt etter «Jesu oppstandelse» (Matt 28,1-8, Mark 16,1-8, Luk 24,1-12 og Joh 20,1-10)

VAKTENE VED GRAVEN samlet sammen tingene sine. De fleste ble på post, men to av dem reiste inn til byen og opp til templet.

– Dere klarte ikke engang dét, ropte Kaifas rasende.

– Dette var den eneste oppgaven dere hadde, og dere klarte ikke engang dét? Passe på en død mann?

Øverstepresten så allerede for seg hvordan dette ville komme ut av kontroll. Ikke bare hadde jordskjelvet for to dager siden stanset ofringen i templet. Nå hadde svindleren som raserte bodene på tempelplassen blitt borte.

Kaifas ropte inn alle prestene som var i templet. Sammen med rådsherrene som også var i byen, begynte de å diskutere hva de skulle gjøre.

– Dette må ikke komme ut blant folk, sa Kaifas.

– Hvordan får du pretorianerne til å holde munn, ville en av prestene vite.

– Hva med følget til Jesus, spurte en annen.

Noen var også redde for hvordan Pilatus ville ta dette. De hadde satt himmel og jord i bevegelse for å stanse en konkurrent, og nå var han liksom borte. Dette kunne bli stygt.

– Betal vaktene til Pilatus, beordret Kaifas.

Noen av prestene hentet en stor sum fra tempelkisten. Så ropte de inn vaktene, som hadde ventet i hallen ved siden av Kaifas’ kvarterer.

– Si at disiplene til Jesus kom om natten og stjal liket mens dere sov. Skulle Pilatus få høre om det, skal vi snakke med ham.

Soldatene så skeptiske ut. Pilatus ville aldri tro at en halv tropp med pretorianere hadde sovet, alle mann. Og om de sov, skulle liksom noen kvinner og jødiske pingler klare å flytte steinen foran graven – uten at soldatene hørte bråket?

– Gå! Gå! Dere kan være trygge, sa prestene og dyttet dem ut.

Soldatene kikket på hverandre, så på den store posen med mynter i sølv og kobber. Det var nok til å pensjonere seg.

Så sendte prestene sendte utroperne ut på gatehjørnene med beskjed om å lese opp nyheten. Jesu disipler hadde stjålet liket. Ryktet slo rot, men så kom pinsedag femti dager seinere.

Fritt etter «Et rykte blant jødene» (Matt 28,11-15)

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

I MORGEN ER ANDRE PÅSKEDAG. Andre påskedag er en greie her i Norge, om enn ikke i så mange land i verden. Avstandene var lange for den tidlige kirken i Norge. Skulle prestene rekke å betjene alle steder hvor folk bodde, måtte de ta alle hjelpemidler i bruk. Hest og vogn hjalp noe, en ekstra dag ved store høytider hjalp mye. Slik fikk vi andre juledag, andre påskedag og andre pinsedag. Dette er de tre store høytidene i den kristne kirke, og andredagen var en gjentagelse av førstedagen, men på nye steder.

I morgen skal du allikevel få en annerledes andre påskedag av meg. Følg med, så tar vi innspurten i påskefortellingen sammen da.

Kilder:
Bildetekst: PÅSKEVANDRING 9. Ti dagers påskevandring med Victor Skimmeland er Preacher.no. Dag ni. Påskemorgen. Graven var tom, så hvor var Jesus? Fotomontasje: Victor Skimmeland.
Music: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Music: Various Sound Effects, Copyright © 2020 SoundBible.com. Used with permission.

Α Ω

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, kan du like, kommentere og, aller helst, dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne MANDAKTen Spesial kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.