Hilsen fra Colombia 24. april

COLOMBIA I morgen, tirsdag, spiser jeg frokost med og intervjuer FARC’s stabssjef til senatet i Colombia. Åndelige spørsmål, Jesus, frelse, fred, forsoning, sannhetskommisjonenen, avvæpning — og enda mer skal opp på bordet.

Jeg sendte over temaene jeg ønsker å drøfte på fredag.

Klokka 7 lokal tid i morgen tidlig ber jeg først, og som vanlig, på telefonen med Gloria Laverde. Klokka 9 møter jeg Carolina Vargas og hennes to livvakter på kontoret deres i nærheten av Caracas-avenyen.

I Colombia har evangeliske kristne i stor grad dessverre vendt ryggen til fredsavtalen. Flere pastorer sier rett ut at det ikke er tilgivelse å få for terrorister. Jeg vil høre hva FARC tenker selv. Nå, snart sju år etter fredsavtalen, men med en president som suspenderte avtalen i fire år, hører vi nemlig at den åndelige sulten har meldt seg.

For ordens skyld: Da Bruce Olson dro til indianerstammen motilonene for rundt seksti år siden, var det heller ikke mange kristne som trodde på ham. For to uker siden møtte jeg så motilonen Iván her i Suba. Han driver en liten databutikk og sender overskuddet hjem til folket sitt. Han er en glad motilon.

Jeg sender deg denne korte oppdateringen nå. Hva som skjer i morgen, vet jeg ikke, men jeg tror jeg må gå dit Ånden leder. Så får vi også be om at Han verner meg.

FOR 23 ÅR SIDEN ble jeg forsøkt kidnappet av nettopp FARC i landsbyen Sibaté. Jeg ble frastjålet den nye bilen, men slapp selv unna, liggende på gulvet mellom setene på en buss. Ingen passasjerer sladret. Jeg kom hjem til Bogotá litt før midnatt, sammen med min adopterte sønn Alexis Jimenez, og i de neste ukene ble jeg oppringt hver morgen og kveld. Kona og jeg måtte skjule oss, og terrorpolitiet Gaula hjalp oss å endre rutiner og beredskap. Kort etter aborterte kona mi. Vi var veldig alene da.

Jeg møtte FARC første gang på nytt sist desember. Det var også mine ubearbeidede traumer jeg møtte da. Jeg visste ikke at jeg hadde dem.

Så møtte jeg noen fra FARC igjen i forrige uke, på sekstiårsdagen min. I morgen møter jeg dem enda en gang, nå på ett av FARC’s to kontorer i Bogotá.

Hvorfor?

Først og fremst fordi Ånden gir meg en mulighet. Dernest fordi vi har fått forsoningens tjeneste.

PAULUS FORFULGTE OG DREPTE de troende. Likevel kalte Jesus på ham, og Paulus er blant de største av apostlene. Men i hans samtid var han fryktet av mange kristne.

“Den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til! Men alt er av Gud, han som ved Kristus forsonte oss med seg selv og ga oss forsoningens tjeneste. For det var Gud som i Kristus forsonte verden med seg selv, slik at han ikke tilregner dem deres misgjerninger, og han betrodde budskapet om forsoningen til oss.” (2Kor 5:17-18 NB11)

💚

Bli med meg i bønn. Klokka 9 her ute er klokka 16 i Norge.

Bikdetekst: Forrige ukes møte med Carolina Vargas, stabssjef til senatet og medunderskriver på fredsavtalen i 2015. Jeg møter henne på nytt i morgen.