Påskevandring 10—Andre påskedag

PÅSKE/MANDAKT SPESIAL Påska er over i det vi kaller den kristne verden. Norge markerer andre påskedag fordi det er tradisjon. Du og jeg – la oss gjøre det litt annerledes. Bli med og treff noen som har møtt Jesus.

Du får det ultimate beviset: Ti kjappe, håndfaste argumenter som ikke lar seg så lett avvise. I hvert fall ikke om du er ærlig. Pluss, en utfordring.


Årets påskevandring gjorde du med Victor Skimmeland er Preacher.no. Du fant meg på Internett i denne podcasten, på bloggen min og Facebook-sida.

   Bloggen ligger på www.PREACHER.no;
   Facebook-sida finner du på Facebook.com/Preacher.noLIK og FØLG; og
   Podcasten lytter du til her.

Dette er den siste av ti dager med MANDAKT Spesial: Påskevandring.

Α Ω

Vil du bare høre dagens sending, klikker du deg inn i podcasten (se rett over). Det følgende er teksten til påskevandringen i dag. Ønsker du å kommentere dagens vandring, finner du en lenke i bunnen av denne saken. Lenka tar deg til riktig post på Facebook. Husk: Hvis du liker, kommenterer og deler på Facebook, vil flere også få saken opp i sin feed. Og, du – glem ikke å like og følger Victor Skimmeland er Preacher.no på Facebook.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Α Ω

La meg vise deg noen som har møtt Jesus.

IGJEN SATT PAULUS OG LUCIUS OG SNAKKET under pergolaen ved kaikanten. Ingen kunne vite når seilskipet la til kai; det kunne gå uker ennå før det nådde Malta. Den romerske legionæren hadde låst opp lenkene til Paulus. Centurionen hadde bedt ham slappe av, for Paulus hadde uansett ikke noen steder å rømme.

Lucius hadde med seg bunken med papyrus hvor notatene fra vitnene var samlet. To av disiplene som ikke var blant de tolv hadde forlatt Jerusalem straks Peter, Johannes og kvinnene kom tilbake til Marias hus. De burde jo ha trodd Mesteren da Han sa at Han skulle stå opp fra graven, og nå var også graven tom. Likevel gikk de, for de hadde et ærend i Emmaus. De var rett på utsida av landsbyen som lå litt over elleve kilometer fra bymuren da de fikk selskap på veien.

– Hvem var det som forlot byen, avbrøt Paulus.

– Det lovte jeg å ikke skrive, Paulus, for de skammer seg ennå over at de forlot Mesteren i Jerusalem, selv om Han var ute fra graven.

– Du nevnte at Jesus kom og gikk med dem det siste stykket inn til Emmaus, men jeg skjønte ikke helt hvordan de kunne diskutere begivenhetene med Jesus som om Han ikke hadde vært til stede under dem. Det var jo Jesus det handlet om.

– Kleopas, den ene disippelen, fortalte meg at mannen som tok dem igjen på veien, gikk og lyttet en stund mens de to snakket. De så jo at Han gikk der, like bak dem, men de skjønte ikke at det var Jesus. Jeg kan ikke helt tro at det var blitt mørkt heller, for ingen går vel den veien i mørket uten å ha et stort følge.

– Så spurte Jesus hva de var så ivrige og snakket om, var det så, spurte Paulus.

– Ja, og da stoppet de opp. De var riktig nok ivrige, for tenk om det var sant at Jesus ikke var død. Men så samlet de deg og begynte å forklare den fremmede mannen at Jesus fra Nasaret var blitt korsfestet sammen med to forbrytere rett før påske.

‘Jesus fra Nasaret, svarte de gråtkvalt, var en profet som både talte sterkt og gjorde mirakler for Gud og hele folket. Så fikk overprester og rådsherrer Ham arrestert og dømt til døden. Romerne korsfestet ham. Vi, som hadde håpet at Jesus skulle befri Israel!’

Den andre disippelen overtok, for Kleopas klarte ikke å holde tårene tilbake.

‘Det har allerede gått tre dager siden dette skjedde, og så kom noen kvinner som var ute for å stelle ved graven springende tilbake sammen med Peter og Johannes, og de sa at Jesus ikke var der lenger. Kvinnene hadde også sett engler, men dem så ingen av apostlene.’

– Så har jeg notert at mannen lo til dem og syntes de hadde vært både lite kloke og dårlige til å tro. Dette var jo akkurat slik profetene helt fra Moses hadde undervist. Messias måtte lide før han ble oppreist til herlighet, tror jeg var ordene de brukte.

Lucius bladde videre i papyrusbunken, før han fortsatte.

– Ja, mannen hadde så begynt å forklare hva profetene hadde talt om Messias i alle Skriftene. Begge disiplene skulle overnatte i Emmaus og inviterte mannen til å bli natten over med dem. Så hadde mannen forklart alt hva som stod i Skriftene for dem før de skulle spiste. Deretter takket Han Gud for mat, før han delte brødet mellom dem. I samme øyeblikk kjente de Mesteren igjen, for dette hadde de sett Ham gjøre før. Han gjorde det samme oppe ved Galileasjøen den gang han mettet fem tusen menn med bare noen få brød og fisker.

– Plutselig skjønte de hvem Han var, men så ble han borte. Men én gang tok de fakler fra ildstedet og la på sprang tilbake til Jerusalem. Der fant de apostlene som nå var tilbake i vertshuset deres som Mester hadde leid for hele påsken og… et øyeblikk. Jeg skal bare få det slik de sa det…

‘Brant ikke hjertet i oss da han talte til oss på veien og åpnet skriftene for oss? Herren er virkelig stått opp og har vist seg for Simon.’

Så fikk apostlene, kvinnene og de andre disiplene høre hele historien om at Jesus hadde stått opp fra de døde og ikke var noe gjenferd, for han delte til og med maten med dem.

Fritt etter «Jesus viser seg for Emmaus-vandrerne» (Luk 24:13-35)

HVORDAN MØTE JESUS? Er det bare å bestille? Nesten så enkelt er det. Mange mennesker har møtt Kristus. Jeg har gjort det selv. Han var til stede sammen med meg den natten jeg kom til tro. Jeg kjente ham rett ved siden av. Den historien skal du få en annen gang.

La meg nå heller dele med deg hvordan jeg møtte Jesus første gang jeg lå på operasjonsbordet med kreft i hodet. Mannen snakket til meg mens jeg lå i narkose, og siden har jeg aldri vært redd. Ja, jeg har hatt mye smerter, men aldri vært rett for å dø. Selv ikke da jeg fikk den første av to dødsdommer bare kort tid etterpå.

Les mer fra KAMPEN MOT KREFTEN
15.09.17: «A lot better selfie»

Da jeg lå på operasjonsbordet i august 2015, hadde jeg en drøm.

Midt i mørket som omgav meg, kom det til syne et lys, langt borte. Det var nok ei dør som åpna seg.

I døra så jeg omrisset av en mann. Han kom gående bort til meg. Så sa han:

– Hei, Victor! Husker du avtalen jeg gjorde med deg 21. juni 1983? Jeg slipper deg ikke, og jeg svikter deg ikke. Når tida kommer for å forlate denne verden, står jeg og venter på deg på den andre sida. Det holder helt fram.

Så snudde han, gikk og lukka døra etter seg.

21. juni 1983 var den dagen jeg møtte Jesus.

Les også fra KAMPEN MOT KREFTEN
13.08.15: «Kreftfri etter tur til Jerusalem»

Jesus stod opp fra de døde. Er det fakta, eller bare en legende? Her skal du få ti kjappe og håndfaste bevis.

Hvordan vet vi at Jesus stod opp igjen fra grava? Har vi bevis som strekker seg lenger til bare at… jeg tror på det? Ja, så absolutt. La meg få dele med deg ti håndfaste argumenter.

Vi har mange vitnesbyrd om at Jesus stod opp fra de døde. Hadde de vært løgn, ville andre sagt disiplene imot.

De var ikke løgn. Tvert imot så mange andre også Jesus.

Men du skal få seks av vitnesbyrdene her.

  1. Maria Magdalena så at den store steinen var trilla bort. Seinere møtte hun den levende Jesus. Du hørte historien i går. (Joh 20:1-2, 11-18)
  2. Peter og Johannes så at graven var tom. Du hørte også den historien i går. (Joh 20:3-10)
  3. To disipler på vei til Emmaus – de hørte du om i dag – møtte en levende Jesus etter oppstandelsen. (Luk 24:13-35)
  4. Jesus viste seg etterpå for disiplene i Jerusalem. Hadde jeg hatt mer tid, kunne du fått den historien også i dag. Uansett kan du lese den i Johannes 20:19-29.
  5. Jesus viste seg seinere for disiplene ved Tiberiassjøen, også kjent som Gennesaretsjøen eller Galileasjøen. Der satt han og grillet fisk på stranda, før han ba disiplene legge ut og kaste garnet på nytt på den andre sida av båten. Etter en lang natt uten fisk fikk de nå så mye at de ikke fikk alt opp i båten. Det var tredje gangen Jesus viste seg for disiplene sine etter at han stod opp. (Joh 21:1-14)
  6. Jesus viste seg seinere for Peter, Jakob og mer enn fem hundre mennesker på en gang. Paulus skriver om det i 1Kor 15:5-7.

Det var også noen andre omstendigheter her, og da nevner jeg ikke engang de mange, historiske kildene som forteller som at Jesus stod opp fra de døde. De skriftene finnes også. De er skrevet av romere og jøder som ikke var kristne.

  1. Graven var tom. Det ble aldri seinere betvilt, og nettopp derfor prøvde heller ikke prestene eller myndighetene å legge et annet lik i graven og påstå at det var knoklene til Jesus.
  2. Myndighetene kunne aldri vise fram Jesu kropp. Derfor prøvde de seg heller på løgnen om at disiplene hadde stjålet ham. De samme disiplene som ikke hadde klart å beskytte Jesus mot tempelvaktene skjærtorsdags natt i Getsemane hage, skulle nå plutselig ha klart å overmanne en tropp med profesjonelle, romerske soldater, åpne en gravhule som var stengt med en kjempestein og springe fra vaktene med liket over skulderen.
  3. Disiplene ble totalt forandra etter opplevelsen. Ikke bare var disiplene tøffere etter oppstandelsen – de forandra seg fullstendig etter pinsedag. De var tøffe helt inn i døden. Kirkehistorien forteller oss at av de elleve som var igjen etter Judas’ forræderi, døde ti som martyrer uten å fornekte Jesus. Den ellevte, Johannes, ble sendt i fangenskap på den nå greske øya Patmos i Middelhavet.
  4. Mange tusen i Jerusalem trodde at Han hadde stått opp, og snart ble menigheten (kirken) født. På pinsedag kom 3.000 mennesker til tro og ble døpt (Apg 2:41). Tenkt deg dét opptoget. Kort etter kom ytterligere 5.000 til tro og ble døpt (Apg 4:4).

JEG HAR IKKE NEVNT andre historiske kilder eller bibelske vitnesbyrd som forteller om Jesus og oppstandelsen. De er flere. Jeg tenker at du enten godtar disse, eller så godtar du ikke femte kilder heller.

Nå er det opp til deg.

Hva vil du gjøre med Jesus?

Glem alle religiøse forestillinger. Glem hva kirken sier om liturgi og salmer og gudstjenester og alt du må gjøre og ikke gjøre.

Spørsmålet er: Hva vil du gjøre med Jesus?

Du trenger ikke å velge noe av det andre. Du trenger bare å forholde deg til Jesus.

Til Johannes sa Jesus disse berømte ordene:

«Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg.» (Åp 3:20)

Vil du ha Jesus til bords? Vil du dele et måltid med Ham?

Du trenger bare å snakke med Ham. For eksempel nå. Gå et sted hvor ingen forstyrrer deg.

Du kan også finne fram en Bibel nå. Eller en app. Eller nettsida bibel.no. Et stalltips: Start med å lese Lukas. Deretter tar du Apostlenes gjerninger.

Gamle testamente er for nerding. Brevene til Paulus er mest for de som er innafor i menighet. Disse tingene kan du vente med.

Kjenner du noen som tror på Jesus uten å være religiøs, så ta en prat med han eller henne.

Eller – kjenner du ingen du har tillit til, så kan du tekste meg. Nummeret mitt er 90 75 80 60. Så ringer jeg deg.

Sammen finner vi ut av det.

Jeg skal ikke engang spørre deg om penger. Jeg ber bare samarbeidspartnere om penger. Og de jeg jobber for.

Æresord!

Det her handler BARE om Jesus.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Kilder:
Bildetekst: PÅSKEVANDRING 10. Ti dagers påskevandring med Victor Skimmeland er Preacher.no. Siste dag. Andre påskedag. På veien til Emmaus dukker plutselig den oppstandne Jesus opp hos to disipler. Fotomontasje: Victor Skimmeland.
Music: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Music: Various Sound Effects, Copyright © 2020 SoundBible.com. Used with permission.

Α Ω

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, kan du like, kommentere og, aller helst, dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne MANDAKTen Spesial kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.