Full tekst—Påskevandring 16—EKSTRA Pinsefest

PÅSKE/MANDAKT SPESIAL Da dagen for pinsa kom, sju uker etter at Jesus var stått opp fra de døde, var alle de troende samla.

Det som skjedde nå, overraska ikke bare alt folket i Jerusalem. Selv de som trodde, blei overvelda da Den hellige ånd kom. Plutselig snakka de alle språkene som turistene i byen hadde som morsmål!

Dette er en siste, ekstra podcast i årets påskevandring – som altså varer fram til pinse. Fra Jesu oppstandelse på selve påskedagen og helt fram til i dag, hadde apostlene og resten av flokken som fulgte Jesus, forberedt seg på noe helt spesielt. Når Den hellige ånd — Talsmannen fra Jesus — endelig kommer, skjer det på en måte som overrasker alle.

<<< Tilbake til saken (Klikk her)
<<< Tilbake til samleside (Klikk her)

Vil du bare høre dagens sending, klikker du deg inn i podcasten i saken (forrige side) Det følgende er teksten til påskevandringen i dag. Ønsker du å kommentere dagens vandring, finner du en lenke i bunnen av denne saken. Lenka tar deg til riktig post på Facebook. Husk: Hvis du liker, kommenterer og deler på Facebook, vil flere også få saken opp i sin feed. Og, du – glem ikke å like og følger Victor Skimmeland er Preacher.no på Facebook.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Α Ω

VI HAR KOMMET FRAM TIL PINSE. Dette er strengt tatt den viktigste dagen i kirkens historie. Dagen i dag er kirkens fødselsdag. Bursdag, vil noen si.

(Kverulanter vil fort argumentere med at påske er viktigere enn pinse, fordi uten Jesu død og oppstandelse, hadde vi ikke fått noen kirke. Og de har rett på sitt vis, men vi snakker nå om kirken – den verdensvide menigheten – ikke om hver enkelt kristen.)

Lystige personer gjør et poeng ut av at vi alle er pinsevenner, så hvorfor kan bare noen være det? Og enda vittigere var nok min venn, ateisten, som la ut en post fredag kveld om han ikke kom til å si ja til noen venneforespørsler på Facebook denne helgen. Han likte nemlig ikke ‘pinsevenner’.

(Så skal det sies at jeg var likevel en tur innom ham natt til lørdag, på vei hjem fra TV Visjons Norge utenfor Drammen. Han trengte besøk av en ‘broder.’)

De siste ukene har du fulgt Paulus og Lukas, eller Lucius på latin. I dag går vi rett til bibelteksten fra Apostlenes gjerninger. Det blir imidlertid ikke den teksten du kanskje leser til vanlig. For anledningen har jeg hentet fram Folkebibelen vår, vår norske Vulgata. Den er også kjent under navnene Bibelen del 2, eller En Levende Bok. Språket er litt ledigere, og hele Det nye testamentet er oversatt mer moderne og redigert i en mer lesbar form.

Hvis du kan få tak i boka på et bruktmarked, anbefaler jeg virkelig det.

Men altså, Apostlenes gjerninger. Det er pinsedag morgen.

DA DAGEN FOR PINSA kom, sju uker etter at Jesus var stått opp fra de døde, var alle de troende samla. Plutselig hørte de et brus fra himmelen, som lyden av en veldig storm. Det fylte hele huset der de var samla. Noe som så ut som ild, viste seg. Det delte seg og satte seg på hver enkelt av dem. Alle ble fylt av Guds Hellige Ånd og begynte å snakke i andre språk som Ånden ga dem.

Mange hengivne jøder fra ulike land bodde i Jerusalem. Da de hørte lyden, kom de løpende for å se hva som sto på. Forskrekket fikk de høre sine egne språk bli snakket! De var helt forundret og sa:

– Hvordan kan dette ha seg? Alle disse er jo fra Galilea? Likevel hører vi dem snakke på våre egne språk. Vi er partere, medere og elamitter, vi kommer fra Mesopotamia, Judea, Kappadokia, Pontos, provinsen Asia, Frygia, Pamfylia, Egypt og fra distriktet rundt Kyréne i Libya. Vi er tilreisende fra Roma, både jøder og slike som har konvertert til jødedommen. Vi er kretere og arabere. Likevel hører vi alle fortelle om Guds mektige mirakler på våre egne språk!

De sto forvirra midt oppe i det hele og visste ikke hva de skulle tro. De spurte hverandre:

– Hva kan dette bety?

Andre i folkemassen sa ironisk:

– Phø, de er vel bare blitt litt fulle!

Fra En Levende Bok: «Guds Hellige Ånd kommer» (Apg 2:1-13)

Var det bare i fylla de ravet rundt og snakket alle språk? Joda, en del nordmenn tror de blir flinkere i engelsk når de er fulle, men dette var noe helt annet. Bare hør hva som skjer når Peter stiller seg fram.

DA STEG PETER FRAM sammen med de andre elleve utsendingene og begynte å tale høyt og tydelig til folket. Han sa:

– Hør på meg dere som er jøder, og alle som ellers bor i Jerusalem! Noen av dere sier at disse mennene er fulle. Det er ikke sant. Folk drikker seg vel ikke fulle klokka ni på morgenen? Nei, det dere nettopp har fått se, er det som ble forutsagt for lenge siden.

Fra En Levende Bok: «Peter sin pinsepreken» (Apg 2:14-16)

VEKKELSEN STARTA altså klokka ni om morgen på en søndag, som riktignok var en vanlig arbeidsdag for jødene. De hadde feira sabbat dagen før.

Innen dagen var omme, hadde tre tusen mennesker kommet til tro og blitt døpt.

Men dette var bare starten. Resten a Peter sin pinsepreken, og resten av historien om den første kirke, kan du lese hvis du åpner din egen Bibel.

Apostlenes gjerninger, fra kapittel 2. Les gjerne den friskere utgaven, En Levende Bok. Lenke finner du på bloggen min, www.Preacher.no.

Anbefalt.

Fortsatt god pinse.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Α Ω

Du har hørt på Påskevandring EKSTRA. I kirken varer påske fram til pinse, sju uker seinere. Det er altså ikke bare fortsettelsen av barneregla om at jula varer helt til påske, påske varer helt til pinse og så videre.

Årets påskevandring har du gjort med Victor Skimmeland er Preacher.no. Dette var den siste av vandringsdagene etter påske. Takk for at du har vært med på hele reisen. Vil du høre noen av episodene om igjen, er de alle tilgjengelige på bloggen www.Preacher.no, på Facebook og podcasten Skimmeland.Podbean.com.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne MANDAKTen Spesial kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.