Full tekst—Påskevandring EKSTRA 11—Tomas som tvilte

PÅSKE/MANDAKT SPESIAL Det er på ny ukas første dag. Det har allerede gått to hele uker siden Jesus stod opp fra grava. Flere av kvinnene som fulgte Jesus, og hele ti av disiplene hadde nå sett Ham. Men ikke Tomas…

<<< Tilbake til saken (Klikk her)
<<< Tilbake til samleside (Klikk her)

Vil du bare høre dagens sending, klikker du deg inn i podcasten i saken (forrige side) Det følgende er teksten til påskevandringen i dag. Ønsker du å kommentere dagens vandring, finner du en lenke i bunnen av denne saken. Lenka tar deg til riktig post på Facebook. Husk: Hvis du liker, kommenterer og deler på Facebook, vil flere også få saken opp i sin feed. Og, du – glem ikke å like og følger Victor Skimmeland er Preacher.no på Facebook.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Α Ω

TOMAS HADDE FORSVUNNET, og ingen visste hvor han var. Men den yngste blant disiplene, tenåringen Johannes, fulgte med.

Mange år seinere, etter at han hadde sørget for Maria, moren til Jesus, gjennom resten av livet hennes, begynte Johannes sin egen tjeneste. På slutten av livet ble også Johannes fengslet fordi han nektet å slutte å tro på Jesus. På fangeøya Patmos i Adriaterhavet satt han og skrev evangeliet om Jesus — og fire bøker til.

Johannes nevnte Tomas flere ganger. Sånn fikk vi vite at Tomas sleit med trua si mer enn én gang. Likevel blei Tomas den apostelen som reiste lengst.

Mens vi nordmenn ofte kaller Tomas for Tvileren — han tvilte jo, ikke sant — så fikk han tilnavnet «Didymos» i den første menigheten. På gresk betyr det tvilling.

Noen mener at det viser til hvordan Tomas ofte var ambivalent — tvesinnet eller todelt, om du vil — i både sin levemåte og oppfatning. På den ene siden var han en av disiplene og bekjente seg til Jesus. Samtidig stilte han flere ganger spørsmål ved Jesus og det Han underviste. Tomas tok ingenting på strak arm.

Den gangen Jesus fikk høre at vennen Lasarus var død, drøyde Jesus først et par dager, før Han satte av sted med disiplene på slep. Men hva skulle Jesus egentlig hos en mann som allerede hadde ligget flere dager i grava? Hvorfor sånt hastverk? Kunne det ikke vente litt, da?

Det er tydelig at Tomas ennå ikke hadde fått med seg hva Jesus faktisk kunne. Johannes skriver dette:

Tomas, han som ble kalt Tvillingen, sa da til de andre disiplene: «Vi blir også med, så vi kan dø sammen med ham.» (Joh 11:16)

Ja, så da kan Tomas og disiplene bare dø sammen med Lasarus? Eller var det Jesus som skulle dø? Akkurat det er ikke Tomas helt sikker på.

EN ANNEN GANG HADDE JESUS — nok en gang — bedt disiplene om ikke å bekymre seg. Joda, Jesus skulle en gang forlate dem, men Han dro bare for å gjøre i stand et bedre sted til dem. Så sa Jesus:

«I min Fars hus er det mange rom. Var det ikke slik, hadde jeg da sagt dere at jeg går og vil gjøre i stand et sted for dere? Og når jeg har gått og gjort i stand et sted for dere, vil jeg komme tilbake og ta dere til meg, så dere skal være der jeg er. Og dit jeg går, vet dere veien.» (Joh 14:2-4)

Tomas er litt slow. Han skjønner ikke at Jesus bruker et bilde. Han er igjen den som må spørre.

«Herre, vi vet ikke hvor du går. Hvordan kan vi da vite veien?» (Joh 14:5)

MEN MEST KJENNER VI TOMAS fra tida etter at Jesus har dødd på korset og stått opp igjen fra de døde.

Tomas er en av de tolv disiplene til Jesus. Judas var borte. Ryktene gikk om at Judas hadde hengt seg, men de visste ikke hvor. De hadde i hvert fall ikke sett ham.

Den historien vi kjenner Tomas best fra, er fortellingen hvor vi i Norge altså kaller ham for «tvileren Tomas» eller «den vantro Tomas». Selv om alle de andre apostlene, og kvinnene med, insisterte, så nektet Tomas på at det var mulig. La oss høre hva Johannes skriver:

24 Tomas, en av de tolv, han som ble kalt Tvillingen, var ikke sammen med de andre disiplene da Jesus kom. 25 «Vi har sett Herren», sa de til ham.

Men han sa: «Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans og får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.»

26 Åtte dager senere var disiplene igjen samlet, og Tomas var sammen med dem. Da kom Jesus mens dørene var lukket. Han sto midt iblant dem og sa: «Fred være med dere.»

27 Så sier han til Tomas: «Kom med fingeren din, se her er hendene mine. Kom med hånden og stikk den i siden min. Og vær ikke vantro, men troende!»

28 «Min Herre og min Gud!» sa Tomas.

29 Jesus sier til ham: «Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.» (Joh 20:24-29)

DETTE ER ET GODT EKSEMPEL på at tvilen ofte er troens tvilling — om du tok det ordspillet jeg prøvde på dele her. Disse to — tvil og tro — følger hverandre som tvillinger. Nettopp dette blir personifisert i Tomas. Tvillingen. Tvileren. Som til slutt tror.

Nå begynte altså Tomas å tro. Og han trodde på en måte mer enn alle de andre, for han gikk lengst med troen sin. Han kom helt sør i India, hvor han startet menigheter som finnes den dag i dag.

Hvordan veit jeg det?

Jeg begynte å studerte teologi på nittitallet sammen med en av inderne som kom fra en av de menighetene Tomas hadde stiftet nærmere to tusen år tidligere. Han visste. Han vitnet. Og han gav oss flere kilder enn bare våre norske lærebøker – som når alt kommer til alt, ikke alltid har alle svarene.

I dag støtter jeg en familie i India som jeg ble kjent med i England på nittitallet. De gjør som Tomas gjorde. De har reist for å bygge menigheter. De jobber med de aller fattigste, dal-folket, de kasteløse. Helt uten misjonsorganisasjoner i ryggen. Bare med noen venner i England og Norge.

JEG ER STRAKS FERDIG. Tomas klarte altså ikke å tro, selv om mange venner fortalte at Jesus faktisk levde. Sånn er det for mange kristne etter oppstandelsen også.

Joda, noen av oss har opplevd Jesus på måter som likner på Paulus. Han møtte Jesus i et syn på veien til Damaskus.

Men flertallet må velge å tro. Likevel opplever de at Jesus blir virkelig for dem. Det er ikke tull. Selv uten å ha sett Jesus, tror de på ham. Kanskje var det derfor Jesus sa at «fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.»

Moderne mennesker kan speile seg nettopp i Tomas. I hans tvil. Og senere, i hans tro.

Den splittede Tomas likner oss splittede, moderne mennesker. Men som Tomas kan også vi være sikre på at selv om vi ikke fysisk kan stikke fingrene i Jesu sår, så kan vi likevel tro på ham.

Du også.

Du kan også tro at Jesus stod opp fra de døde og at Han er nær hos deg og meg i dag.

Dét velger nemlig du.

Α Ω

Du har hørt påskevandring ekstra. I kirkehistorien varer påske fram til pinse. Det er altså ikke bare fortsettelsen av barneregla om at jula varer helt til påske, påske varer helt til pinse og så videre.

Årets påskevandring har du gjort med Victor Skimmeland er Preacher.no. Dette er den første av vandringsdagene etter påske – eller Påskevandring EKSTRA. Finn ut hva Jesus og apostlene gjorde – helt fram til pinse.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne MANDAKTen Spesial kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.