Tidligere fotballproff blir pastor

DAGEN/KRISTENLIV Når Misjonsforbundet skal innsette ny pastor for en norsk menighet i Skien, er det ingen hindring at pastoren er tidligere fotballproff og har spansk som morsmål.

Først publisert i Dagen tirsdag 13. august 2013

Trettisjuårige Fernando de Ornelas Franco var ikke førstevalget da Moflata Misjonskirke i Skien skulle velge ny pastor. Etter ett år på forstanderjakt, uten hell, startet kirken en prosess for å hente inn ny pastor høsten 2012. Mange navn stod på blokka. Blant søkerne var det flere kompetente kandidater.

Søndag 1. september er det imidlertid nettopp den tidligere fotballproffen og landslagsspilleren med fartstid fra en rekke klubblag i Sør-Amerika og Europa, som innsettes i tjeneste som pastor og forstander i frimenigheten. Hvorfor fortsatte han ikke heller med fotball i en eller annen form?

KARRIERE: Den tidligere landslagsspilleren for Venezuela, Fernando de Ornelas, kan se tilbake på et langt liv som fotballproff i Sør-Amerika og Europa. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.

– Ja, det kan du si. Etter at jeg la opp i Odd i 2009, begynte jeg som trener i det norske divisjonssystemet, og jeg jobbet også som barnehageassistent. I tillegg ble jeg ulønnet ungdomspastor i en internasjonal menighet her i Skien. Det ble sene kvelder, og ofte lå både kona og ungene og sov da jeg kom hjem. Slik kunne det ikke fortsette.

Modnet i bønn

– Da pastorstillingen ble utlyst i fjor, ba og fastet Andreina og jeg før jeg søkte. Vi trodde det var Guds vilje. Så kalte styret meg inn til en samtale og gav klar og tydelig beskjed om at jeg stod sist på ei liste med mange gode søkere.

de Ornelas skjønte hva de snakket om. Etter at han kom til tro i Portugal i 2002, hadde han lite å vise til. Sju år til som fotballproff, et riktignok omfattende bibelkurs fra Luis Palau og tiden som frivillig i en internasjonal menighet etter 2009. Ikke så veldig imponerende i menneskers øyne.

– Jeg måtte svare, som riktig var, at jeg ikke var fra Norge, at jeg ikke var pastor, men at jeg søkte i tro. Min bønn var at styret skulle følge Guds vilje, også om det var noen annen som skulle ha stillingen. Da ville jeg være den første til å velsigne vedkommende. Så fikk jeg lov til å be for styret om at de skulle velge riktig person, og så skiltes vi, forteller den tidligere fotballspilleren.

Fotballpastor

Andreina og Fernando ventet fram til jul, men ingenting skjedde. Etter hvert begynte de å slå seg til ro med at akkurat dette kanskje ikke var Guds vilje, men at han modnet dem for andre oppgaver.

– 20. januar i år fikk jeg så en telefon. De ville ansette meg likevel. De var tydelige på at de ønsket en utadvent og engasjert person som kunne få unge familier til menigheten. En hel generasjon var borte.

Nettopp Fernandos engasjement var kjent i hele Skiensfjorden. «Fotballpastor», kalt de ham. Dagen skrev om mannen som alltid blandet fotball og Jesus allerede i 2007.

– Ja, de hadde sett hvordan jeg delte troen min, og jeg tror styret likte det, medgir de Ornelas.

Resten av livet

Om han blir pastor for resten av livet?

– Det kommer jeg aldri til å slutte med. Jeg vil alltid være lydig mot kallet. Om Gud kaller meg ut av akkurat denne oppgaven en gang i framtida og til nye områder, vil jeg være lydig. Men det tror ikke det blir noe tema på veldig, veldig lenge, ler Fernando.

– Jeg er her nå.

I forståelse med Misjonsforbundet begynner han med teologistudier allerede i høst.

– Vi må studere og bli klare når Gud kaller til tjeneste, enten som pastor, evangelist, lærer, apostel eller på alle andre områder. Så da blir jeg kanskje ordentlig pastor etter hvert også, ler Fernando.

– Det handler om å ha tro og følge drømmene Gud har gitt. Om det blir tungt? Alt nytt er tungt i starten, men «alt makter jeg i ham som gjør meg sterk.»
DAGEN

Bildetekst hovedbilde:
FOTBALLPROFF: Fernando Franco de Ornelas og familien forlot fotballen og Odd Grenland til fordel for et liv som pastor i Misjonsforbundet. Foto: Victor Skimmeland/Dagen.

FAKTA: FERNANDO DE ORNELAS FRANCO (37)

  • Bor i Skien med kona Andreina di Conno og sønnene Fernando jr. (9) og David (5).
  • Fotballproff fra Venezuela med fartstid fra landslaget og topplag i Sør-Amerika, Europa og Norge.
  • Innsettes 1. september som «norsk» pastor for norsk menighet i Misjonsforbundet.

Copyright © 2013 Dagen/Victor Skimmeland. Sakene i denne kategorien utgjør kun et lite utvalg av de sakene jeg leverte i alle årene jeg jobbet som fast frilanser i avisa Dagen.