Kristne: Kast oss til løvene!

MEDIA/YTRINGSFRIHET Kristne skjæres alle over en kam, og liberale medier i Vesten reiser verden rundt for å finne det de kaller bevis: Vi er visst alle dumme og enkle — spesielt våre søsken, de amerikanske kristne.

Den britiske, liberale avisa The Independent latterliggjør i dag 10. mars en Texas-avis de kaller The Orange Reader, som 6. mars publiserte et leserinnlegg om kreasjonisme (dvs. at Gud skapte verden, ikke evolusjonen).

Det kritikkverdige i saken skal være at en naturfaglærer for fire dager siden, den 6. mars, fikk spalteplass til det britene kaller en lederartikkel (editorial). Tittelen er ‘Texas newspaper publishes editorial claiming humans and dinosaurs walked the Earth at the same time’.

På norsk: ’Texas-avis publiserer lederartikkel som hevder at mennesker og dinosaurer gikk på jorda samtidig’.

I ingressen er lederartikkel redusert til en ‘op-ed’, det vil kort si en kronikk på norsk. I saken omtaler The Independent den igjen som ‘editorial’ — en lederartikkel.

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

IKKE OVERRASKENDE latterliggjør The Independent Texas-avisa. Det er imidlertid vanskelig å finne noen lenke til saken som omtales. Jeg skal ikke kommentere The Independent‘s oppslag eller leserinnlegget som omtales i dybden her, for du kan lese disse selv.

Les The Independent: ‘Texas newspaper publishes editorial claiming humans and dinosaurs walked the Earth at the same time’

Jeg vil likevel bemerke at The Independent altså generelt latterliggjør amerikanere, som ‘alle’ tror på skapelsen. Avisa avslutter med en bemerkning fra en amerikansk ateist som har navn fra Iran eller Afghanistan (det brukes i språkene farsi og dari). Hemant Mehta er redaktør for medlemsbladet The Friendly Atheist og skrev et essay hvor han anklaget ‘alle’ for ikke å ha stanset lokalavisa i Texas, fant The Independent ut.

‘No one at the newspaper did it. No one in Stevens’ life did it. She’s just extremely confident about her ignorance and no one seems to have the heart to tell her she’s an idiot. It’s sad, really.’

Altså:

‘Ingen i avisa gjorde det. Ingen i Stevens’ liv gjorde det. Hun har bare en utrolig selvtillit rundt sin egen kunnskapsløshet, og ingen synes å ha hjerte til å fortelle henne at hun er en idiot. Det er virkelig trist.’

Les The Friendly Atheist: ‘A Texas Newspaper Published an Essay Saying Humans and Dinosaurs Lived Together‘

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FAKSIMILE. Den britiske avisen The Independent gjør narr av kristne generelt og amerikanske kristne spesielt fordi mange kristne tror Gud skapte verden, i motsetning til evolusjon. Skjermdump iht. sitatretten.

DEN SÅKALTE LEDERARTIKKELEN dukker kjapt opp med et søk. Saken ble publisert — ikke i The Orange Reader som The Independent skrev, men i The Orange Leader. Den er et leserinnlegg, eller med litt god vilje — en kronikk.

Kronikken heter: ‘FAITH: What do dinosaurs, behemoth and leviathan have in common?’

På norsk: ‘TRO: Hva har dinosaurer og (fortidige) kjempevesener til felles?’

(Ordene behemoth og leviathan har ingen gode oversettelser på norsk. I norske bibler har de blitt oversatt med både krokodille og flodhest, noe som neppe samsvarer med størrelsen som beskrives i bibeltekstene.)

GIGANTISK. En ny variant av dinosaurfamilien titanosaurus ble funnet i Patagonia. Da ei kristen naturfaglærer skrev om det i lokalavisa si, tok storavisa The Independent affære. Naturfaglæreren ble avpublisert etter massivt press. Illustrasjon: Public domain.

I ET LAND MED YTRINGSFRIHET er det ikke noe som er oppsiktsvekkende med et leserinnlegg. Innlegget sjikanerer ingen, det utfordrer kanskje noens tro, og det lover til og med en oppfølger. OK, kanskje vi skal si kronikk, da?

Selv NRK publiserer kronikker fra eksterne bidragsytere som statskanalen ikke er enig med under vignetten Ytring. Ikke så uvanlig, altså. Heller ikke i Norge.

Her leser du saken i ‘The Orange Leader’: FAITH: What do dinosaurs, behemoth and leviathan have in common?

Oppdatert: Saken ble fjernet fra The Orange Leader — antagelig etter massivt mediepress — før jeg rakk å lage PDF! Jeg fant den imidlertid på The Wayback Machine, så jeg har en PDF derfra liggende til deg som er interessert. Jeg har dessvere ikke rettigheter til å publisere andres PDF, men norsk lov lar meg dele private kopier.

Klikk her for å lese saken på The Wayback Machine. Den tar litt tid å laste.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
AVPUBLISERT. The Wayback Machine lagrer Internett slik det så ut. Da saken ble avpublisert, fant jeg den igjen på en kopi. Skjermdump iht. sitatretten.

SAKEN VAR IMIDLERTID IKKE AMERIKANSK. Én setning i kronikken fanget interessen min. Forfatteren har nemlig ikke funnet på alt selv. Hun hentet grunnlaget fra The Hindustan Times, en engelskspråklig avis i India.

Avisa skriver: ‘Scientists have unearthed in Argentina’s Patagonian wilderness fossils of what may be the oldest-known member of the dinosaur group known as titanosaurs that includes the largest land animals in Earth’s history.’

På norsk: ‘Forskere har avdekket fossiler i argentinsk Patagonia som kan være den eldste dinosaur-familien vi kjenner — titanosaurer, og som omfatter de største landdyrene i jordas historie.’

Du leser saken fra The Hindustan Times her: ’Fossils of oldest member of huge dinosaur group found in Argentina’

Saken stammet imidlertid heller ikke fra India. Patagonia ligger på sydspissen av Sør-Amerika og deles på langs av Chile og Argentina. Her snakket vi om Argentina. Det var nyhetsbyrået Reuters som først hadde saken.

Les Reuters: ’Fossils of oldest member of huge dinosaur group found in Argentina’

REUTERS HENVISTE igjen til en annen kilde, et lokalt, vitenskapelig tidsskrift — Ameghiniana. Hele artikkelen er dessverre ikke tilgjengelig på nett, men et sammendrag lå ute.

Les Ameghiniana: ‘The earliest known titanosaur sauropod dinosaur’

Den vitenskapelige artikkelen skal visstnok ligge her, men krever innlogging (klikk her).

HVA VAR SÅ POENGET?. The Independent synes det er så fælt at ei amerikansk, kristen naturfaglærer slipper til med et leserinnlegg i lokalavisa si at de lager internasjonal storsak på det. Avisa får en erklært ateist til å kalle henne idiot.

Jeg må nesten retorisk få spørre: Burde læreren egentlig vært sparket fra jobben, så slapp barna å bli feilinformert med dette vrøvlet?

I dagens cancel culture er ingenting lov lenger. Ytringsfrihet forbys med argumentet om at vi ikke trenger å bruke vår ytringsrett.

Selv gravde jeg videre. Hele fem ledd tilbake til kilden. Paleontologene i Argentina fant en dinosaur som ei kristen lærer i Texas omtalte i et leserinnlegg i lokalavisa si, før hun deretter ble hengt ut for å dele feil lære av ei internasjonal storavis, The Independent. Så ble hun avpublisert, fire dager etter at hun først kom på trykk.

Det var nesten enklere i gamle dager. Da ble vi kristne kastet til løvene.


For ordens skyld: Kristne — vi norske som de amerikanske — leser våre bibler på ulikt vis. Vi er alle enige om teksten, men vi er usikre på tolkninger av de mindre sentrale delene. Det vi har til felles, er troen på jøden Jesus, Han som var Messias. Eller, Kristus på gresk. Derav også kristen, som betyr i Kristus.

Jeg har gitt deg lenkene så du kan lese selv. Lenker blir imidlertid av og til borte når mediene får litt motstand. Det skjedde nylig hos NRK i en annen sak jeg skrev (les her). Jeg har derfor spart på PDF av alle sakene. Spør meg om du lurer.

Oppdatert: The Orange Leader avpubliserte altså leserinnlegget fra 6. mars i dag, 10. mars. Innlegget ble slettet! Det så ut til å ha vært massiv mediapågang og sinte leserinnlegg som fylte opp kommentarfeltet med rasende angrep etter oppslaget i The Independent.

Ta derfor gjerne med læreren i dine bønner i kveld. Hun heter Karen Y. Stevens. På fritida leder hun et matutdelingsprogram for trengende eldre på hjemstedet i Texas, Meals on Wheels. Hun er ikke noe ondt menneske.

IKKE FORLAT SIDA FØR DU HAR LIKT OSS PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2021 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.


LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.