Faste

Litt seint, men dog: Nå starter også jeg fasten, første lørdagskveld etter askeonsdag. (En ny, liturgisk høytid med pizza i det Skimmelandske hjem.)

Jeg skal holde meg unna Facebook helt til påske. Sånn, nå vet alle det, selv om Jesus advarer mot å skryte av at man faster.

For de som lurer på hva som vil skje før påske, her profeterer jeg:

Kommende uke (uke 7) skal jeg krangle med leger og sykepleiere for å få fikset på hodet mitt. Det topper seg på fredagen når jeg tar med NRK på sykehuset, mens det hele ender i en koselig reportasje om velferds-Norge og nye medisiner til kreftpasienter.

I uke 8 rømmer jeg byen til fordel for fjellet. Kanskje setter jeg meg ut på terrassen og nyter ferien, men garantert uten alkohol. Jeg har for lengst byttet ut vin med morfin. Jeg begynner å lese en bok, i mangel av fjesbok.

I uke 9 får jeg beskjed om at jeg endelig får bare én pleier å forholde meg til på kontroll. Eller to. Hun er et nytt bekjentskap, og jeg lurer på hvor alle pleierne jeg har møtt på alle kontrollene tidligere i år, er blitt av. Jeg prøver meg også på jobb igjen.
Kona mi låser inn nettbrettet, men Facebook-abstinensene herjer.

I uke 10 gjør endelig legene noe med hodet mitt. Ventilen åpnes. Øyeblikkelig hjelp etter flere ukers venting. Det var en skrue løs. At kreften bare var psykosomatisk, slipper jeg å høre. Det hadde ført til alt for stor erstatning etter ti operasjoner mot innbilt kreft. Men det hintes om at Facebook kan ha noe med saken å gjøre.

I uke 11 er det fasteaksjon. På mandagen 14. mars holder jeg sesongens første og siste fasteaksjonsforedrag i Drammen og tar utmattet toget hjem til Sandefjord. Tirsdagen sender jeg personlig ut 40.000 bøssebærere mens feberfantasiene rir meg. Resten av uken sover jeg urolig. Immunterapien virker bedre enn forventet.

Så kommer påskeuka. Jeg reinstallerer Facebook på mobil og nettbrett og starter straks å terrorisere omgivelsene på nytt. Helseoppdateringer prioriteres ned, siden jeg er så bra. I stedet får jeg besøk av Sylvi Listhaug og Hege Storhaug, som begge spør meg hvorfor jeg som kirkemedlem ikke går ut mot muslimene som drepte Jesus på Skjærtorsdag.

Altså, god faste, og bye-bye, Facebook.

Først publisert på min Facebook-profil. © 2016 Victor Skimmeland