Død religion, synd og elendighet

Hvorfor virker ikke kjerkas kall til… ja, kjerke? Død religion og fritt valg mellom syndenes tillatelse eller syndenes tilgivelse er ikke svaret. Å gjenta noe som beviselig ikke virker, er ikke svaret.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 27. november 2017

På toget hjem fra flyplassen har jeg tid. Det får være at det ennå er søndag mens skriver og at jeg ikke sitter i prestekappa. Her skal det skrives, og fariseerne kan bare gå og legge seg igjen.

For deg som lurer: Fariseeren er han og hun som har alt det ytre i orden, synes andre lever for dårlig og ikke liker andre som ikke er som de selv.

Jeg liker dem ikke. Jesus likte dem ikke. Sånn.

Aller først. Det blir ikke flere folk som går til kjerke her i landet. Hvorfor ikke det?

Dernest har kjerka gjort lite for å fornye og forandre seg nå som den ikke lenger er statens forlengede arm. Kjerka vil selvfølgelig påstå at jo, det har den. Mer moderne, OK, men fremdeles gammeldags. Ritualer i mengder, men tynt innhold.

Det er nettopp det som er poenget. Jesus refset de som bare var opptatt av form (fariseerne), og nå er vi der sjøl. Som kjerke, mener jeg.

Død religion uten særlig innhold. Åssen klarte vi det?

Syndenes fordømmelse – uten tilgivelse. «Jeg som kjenner lysten til det onde» hver eneste søndag. Men, jeg gjør jo ikke det!

Død religion og fokus på synd skaper mindreverdighetskompleks.

Gud, derimot, hadde ingen tanke om å fordømme deg.

Jesus sa: «Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham.» (Joh. 3:17)

Paulus sa: «Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.» (Rom. 8:1)

Guds gode plan er ikke å presse deg ned. Guds gode plan er å løfte deg ut av fordømmelse og gi deg en mening med livet. Et mål å leve etter.

Amen!

Med utropstegn.

Bildetekst:
DØD RELIGION? Jeg bruker et bilde om igjen for å demonstrere hva kjerka er god på, men som ikke trekker flere folk. Ja, det er allerede over ti år gammalt. Foto: Ukjent.

MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.