For godt til å være sant?

Nei, det er ikke for godt til å være sant. Den Jesus resten av verden feirer i dag, er klar for å stryke ut all din skyld. Det er godt, og det er sant.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 1. juledag 25. desember 2017

Salig er det menneske som Herren ikke tilregner skyld, og som er uten svik i sin ånd.
– Salme 32:2 (Bibelselskapet 1978/85)

Da jeg var liten, bodde jeg mesteparten av somrene på hytta i Bergsbygda. Det var akkurat passe avstand inn til byen, hvor pappa jobba på St. Josephs hospital.

Jeg betalte aldri regningen

Like ved hytta hadde vi strandkafé og en nærbutikk. Butikken ble fort omdøpt til “kua” av smårampen, for vi skjønte jo hvor melka egentlig kom fra.

Mamma sendte oss stadig ned på butikken for å kjøpe et og annet. Vi hadde sjelden penger med oss. I stedet skreiv vi alt “på bok”.

Det var en underlig sak, dette med boka. Jeg betalte jo aldri ett øre.

Pappa tok regningen

Da jeg ble eldre, skjønte jeg hva som hadde skjedd. På vei fra jobben i byen kjørte pappa ofte innom og betalte det vi skyldte. Neste gang vi var nede på butikken for å hente melk, var allerede forrige forsyning betalt.

Det er ikke mange butikker som lar deg handle “på krita” i våre dager. I en del forretninger kan du riktignok handle kapitalvarer på krita, men prisen er ofte høy. Gjelda forfølger deg til siste øre er drevet inn.

Når det gjaldt “kua,” våre somres nærbutikk, ble også gjelda betalt. Det stod min far for.

Jesus har tatt din regning

Selv om advokatene prøver å skjønnmale tingene, vet politiet godt hva det heter: SYNDEREGISTER.

Du og jeg opparbeider oss fort et synderegister. Gud kunne ha krevd deg for dette.

Det gjør han ikke. Den samme Jesus vi feiret i går og resten av verden feirer i dag, har nemlig allerede tatt oppgjøret for deg.

Er det da nødvendig å bære rundt på gjelda sjøl? Bare fordi det høres for godt ut til å være sant?

De hang to røvere på korsene

For en av røverne var historien så god at den måtte være sann. Da han ba Jesus, om nåde, fikk han dette svaret:

– I dag skal du være med meg i Paradis! (Luk 23:43)

Den andre trodde ikke noe på benådningen, og helt inn i døden gjorde han narr av Jesus og den tilgitte røveren.

Hvem av disse to røverne ønsker du å være? Den straffede eller den tilgitte?

Bønn

La oss be:

Kjære Jesus,

Jeg vet at jeg har syndet mot Gud og mennesker. Tilgi meg og gi meg ny nåde. Ta bolig i meg og vær hos meg.

Amen!

Fortsatt god jul!


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.