Gud har gjenoppstått i den norske offentligheten

Erling Rantrud og jeg satte oss elbilen og kjørte til Oslo. Nå skulle vi få gode råd fra unge, men anerkjente forfattere. På hele Norges kongelige… øh, Teologiske Menighetsfakultet.

AKTUELT | preacher.no | Victor Skimmeland | 8. februar 2018

All erfaring og kunnskap formidles gjennom språk. For oss som skriver om Gud, handler det ikke bare om å skrive. Det handler om å være relevant. Om å skrive godt. Om å bli lest.

Gud har gjenoppstått i den norske, litterære offentligheten. Det er ikke bare politikere som bruker — og misbruker — Gud når det passer seg sånn.

Stadig flere forfattere ser på tro, Gud og religion som interessant stoff for både sakprosa og skjønnlitteratur. Dan Brown er ikke den eneste.

FORFATTERDAG. Erling Rantrud (tv.) og Victor Skimmeland brukte torsdagen til å høre på unge, kristne forfattere i Oslo. Foto: Privat.

Erling Rantrud er prest i Moe menighet i Sandefjord. Han og jeg fant ut at vi ville la oss friste av invitasjonen fra Areopagos til å dra til Det teologiske menighetsfakultetet i Oslo denne torsdagen tidlig i februar. De hadde invitert to forfattere som i 2017 gjorde seg bemerket med svært gode kritikker av bøker om tro og religion.

Tittelen på seminaret var «Å skrive godt om Gud». Siden vi begge sysler med våre egne skriverier og nok bærer på hver vår egen forfatter i magen, tenkte vi at det her var litt å lære.

Var det?

Alf Kjetil Walgermo (f. 1977) er kulturredaktør i Vårt Land og var aktuell med boka Røff guide til Bibelen. Den er verdt å lese.

Han har skrevet flere kritikerroste bøker for barn, ungdom og voksne og er oversatt til en rekke språk. De enkeltstående bøkene Mor og far i himmelen, Mitt bankande hjarte og Kjære søster kan leses som en trilogi om eksistensielle spørsmål. Walgermo skriver i flere sjangre og har fått priser både for sine bøker og sin virksomhet som kritiker.

RÅD. Thomas Espevik (tv.) og Alf Kjetil Walgermo fortalte mest om sine egne bøker. Ikke så mange råd til vordende forfatterspirer. Foto: Victor Skimmeland.

Thomas Espevik (f. 1988) er redaktør for Bokvennen Litterær Avis (BLA). Han er utdannet fra Westerdals, og har gått to år på Forfatterstudiet i Tromsø. Espevik har bidratt i flere antologier. Hva ville Johannes gjort? er hans første roman.

Det lovet godt.

Så tikket klokka. Tiden gikk. Når kom de til poenget? Når skulle vi lære å skrive godt om Gud?

Konferanselederen sa at det nærmet seg slutten.

— Vi er på Menighetsfakultet, sa han.

— Her skrives det mye om Gud. Har dere noen råd til akademikere som skriver om Gud? Hva savner dere?

Forfatterne fikk svare kort. Nå var det tross alt slutt om et øyeblikk.

— Tro på eget prosjekt om du skal formidle godt, sa Alf Kjetil Walgermo fra Vårt Land.

— Ta litt større sjanser, ikke sikre alle bauger og skott. Vær heller litt vågal i tolkningen. Våg å være dristig. Du skriver ikke for kollegene dine, men for et bredere publikum.

Thomas Espevik trodde ikke det var så mange kristne romanforfattere igjen i Norge. Kanskje ingen. Han hadde likevel et råd.

— Prøv å skape diskusjon, debatt, engasjement. Ikke skriv i lukkede rom, men med et bredere referansegrunnlag.

Sa han.

Det var alt. En halv time før det var slutt, var det slutt. Jeg rakk å snakke med siste forfatter og ramse opp et par navn. David Åleskjær var ett av dem. Nei, holdt han på ennå?

Ja, han gjør det. Måtte det bli flere av oss snart, selv om vi ikke fikk så mange råd.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.