Palmemandag

Palmemandag. I følge de mer religiøse, er påsken bare rett rundt hjørnet. Her hvor jeg sitter, er det dyp snø, selv om sola nå står opp tidlig og legger seg seint. Og det ér faktisk påske.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 26. mars 2018

Båtpuss og hagestell får vente. Likeså påskekrim, påskeegg og påskeliljer. For meg handler påsken om ski og Jesus. Ingen åpenbar kobling mellom de to, skal jeg innrømme, men det er nå en gang sånn jeg lever livet mitt.

Hvordan lever du livet ditt i påsken?


Vil du ha flere MANDAKTer? Klikk deg inn på Facebook-siden til preacher.no og velg [Liker] og [Følg]

I går skrev jeg om hva Jesus gjorde på palmesøndag kveld. Jeg la også til at det kan være Han ikke gjorde det før på palmemandags kveld, og kanskje til og med på palmetirsdags kveld. Faktum er at Bibelen ikke er så veldig nøye med tidsangivelsen på enkelte detaljer. Men at Han gjorde det Han gjorde, er det ingen tvil om.

Det er ei spennende uke vi går inn i. Enten vi fokuserer på Jesus. Eller hytta. Her oppe står det store slaget om vann og kloakk nå. Tvang eller ikke? Jeg vet ikke. Kommunen har meldt tvang, men det skal vi bli to om. Dét er altså påske for meg.

SOL OG SNØ. Påsken er sol og snø på selvbygd hytte på fjellet. Foto: Victor Skimmeland.

For noen av oss her oppe på Gautefall blir det et besøk eller flere i kirka. Selv passer jeg alltid på å få med meg gudstjenestene i Gautefall Fjellkyrkje.

Påsken for meg er også mer enn gudstjenestene. Det var gudstjeneste med tuja i fjellkyrkja i går, altså på palmesøndag. Skjærtorsdag etter gudstjeneste skal jeg så i møte med grunneieren og styret i hytte-velet. Sekretæren ville legge styremøtet på samme tidspunkt som gudstjenesten, så jeg kunne ikke dy meg:

«Gudsteneste i fjellkyrkja går på same tid som styremøte. For nokre av oss er gudstenesta i fjellkyrkja sjølve symbolet på påska. For andre er det gudsteneste nok å koma seg ut i sola og skisporet.»

Gudstjenester, ski, hytte, vann og kloakk, krangel med kommunen. Alt dette er påske for meg. Så gjelder det å ikke miste fokus.

AVSLUTNINGEN AV PALMESØNDAGSTEKSTEN fra i går handler billedlig om døden. Om hvetekornet som dør for å gi ny grøde.

Påskehøytiden har døden som hovedtema, også om vi ikke fokuserer på påskekrim. Det er Jesus og døden alt handler om. Palmesøndag ble Han feiret som konge, men Jesus snakket også i gåter og bilder om sin egen død. Den fant sted bare noen få dager seinere.

Skjærtorsdag koblet Jesus sammen hvetekornet som bilde og døden som realitet. «Så tok han et brød, takket og brøt det, ga dem og sa: Dette er min kropp, som gis for dere. Gjør dette til minne om meg.» (Lukas 22:19)

Etter det er ikke kornet lenger bare et bilde. Hver søndag det er nattverd i kirken er det en håndfast ting vi kan ta til oss. Ordtaket den enes død, den andres brød er blitt sannhet.

PÅSKESNØ. Døtrene mine feiret påske i snøen mens jeg var på det sykeste. De kommer til å banke meg hvis de får se bildet nå. De har nemlig vokst seg to år større. Foto: Victor Skimmeland.

Seinere i påsken er ikke lenger døden en gåte, men en hard realitet for Jesus. Han dør smertefullt på langfredag.

Det stopper ikke der. For hver påske feirer vi også påskedag en tidlig søndagsmorgen der noen kvinner fikk det første møtet med Han som seiret over døden. Han som stod opp igjen.

Dét er påsken.

Påsken er hektisk i livet mitt. Fjellet, sol og ski. Gudstjenester og feiring. Venner på besøk. Kamp mot grunneier og kommunen. Men… Jesus! Først og fremst Jesus.

I tillegg plager mine kolleger i Føflekkreftforeningen meg titt og ofte og lurer på om jeg ikke kan skrive bare enda en sak til nettsida. Helst i går. Denne påsken kommer jeg til å levere tre eller fire reportasjer. Sånn er det også blitt.


Vil du ha flere MANDAKTer? Klikk deg inn på Facebook-siden til preacher.no og velg [Liker] og [Følg]

Bønn for palmemandag

Midt i mas og stress, ber vi sammen:

Jesus Kristus, ydmyke konge,
du som kom til oss, fornedret og fattig, vi ber deg:

Forson oss med Gud og med hverandre.
Lær oss å gi avkall på vårt eget og følge deg,
du som med din Far og Den hellige ånd
lever og råder,
én sann Gud,
fra evighet til evighet.
Amen.

Det virkelige, det levde liv, er fullt av kontraster. Slik også denne bønnen ble en kontrast til andakten.

NAMMM. Påskemarsipan er ikke som julemarsipan. Det er derfor den heter påskemarsipan. Foto: Victor Skimmeland.


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.