Skjærtorsdag

Kirken var stappfull, og vi måtte snu i døra. Skjærtorsdag flokker folk seg til fellesskapet. Det handler også om mat.

PÅSKE | preacher.no | Victor Skimmeland | Skjærtorsdag 29. mars 2018

Jesus bygget fellesskap av venner rundt et måltid. Siden har kirken byttet ut det praktiske fellesskapet — venner som spiste og drakk sammen — med symboler, hellige handlinger. Men en kjerne av det opprinnelige finnes fremdeles.

Da jeg kom til kirken i dag, opplevde jeg noe ganske rart. Det var ikke plass til bilen min. Det var heller ikke plass til familien inne i fjellkyrkja. Fem minutter før gudstjenesten skulle begynne, var det altså helt fullt.

Noe sånt må være en drøm for enhver kirke. Fulle hus! Folk som må snu i døra.

Jeg furtet ikke. Jeg liker at kirker blir fulle. Det skjer sannelig ikke for ofte.

I stedet dro vi opp til hytta igjen og inviterte oss på besøk til hyttenaboen. Vi byttet ut nattverdsvin med kaffe og nattverdsbrød med tørre kjeks, men det fungerte like fullt. Vi hadde fellesskap.

Mat har alltid ført mennesker sammen. Når vi skal feire noe, gjør vi det gjerne med mat. I dag markerer vi dagen da Jesus etablerte menigheten. Han gjorde det med mat.

NATTVERD. Jesus og disiplene under det første nattverdsmåltidet. Bilde: Wikimedia Commons.

Jesus og mat i Bibelen

Gjennom evangeliefortellingene leser vi at Jesus brukte mat til å bygge fellesskap. Han forente mennesker med mat.

Det første miraklet Jesus gjorde, skjedde i Kana. Brudeparets familier hadde invitert til fest, og folk spiste og drakk. Da festen gikk tom for vin, var dette det første miraklet Jesus gjorde.

I Bergprekenen snakker Jesus lenge og vel. Folk blir sultne. De må ha mat for kroppen. Jesus bruker det lille de har og gjør et under med to fisk og fem brød.

Da Jesus ønsket å nå gjennom til Sakkeus’ hjerte, inviterte han seg selv på middag.

Og altså, da han forklarte oss hva Guds rike var, gjorde han det gjennom måltidet og inviterte oss som kom etter ham til å gjøre det samme.

Jesus startet en tradisjon

Skjærtorsdag startet Jesus en tradisjon som brukte maten som symbol for større ting. Først spiste og drakk Jesus og disiplene seg mette. Så brukte han måltidets viktigste elementer — brødet og vinen — til å bygge fellesskapet.

Jesus bygde ikke på noe som aldri hadde eksistert før. Jødene hadde brukt måltidet og fellesskapet i årtusener. Påske. Pinse. Jom Kippur. Tabernaklet. Under måltidet formidlet jødene kunnskap og tro videre til neste generasjon.

I min familie gjør vi ofte noe liknende. Vi leser en tekst fra Bibelen, snakker sammen om den og ber. Etter at maten er spist. Det har riktignok vært mindre av det i tiden jeg hadde kreft, men vi er på vei tilbake.

Måltid bygger fellesskap

Vi ser det samme over hele verden. Jeg har reist mye, og jeg har bodd utenlands en del av livet. Mat bygger felleskap. Vi samler oss rundt måltidet, og vi forteller historier. Om det så bare er fra det vi har opplevd på skolen i dag. Eller på jobben. Samtidig er måltidet det stedet hvor visdom og verdier deles fra generasjon til generasjon.

Samtidig ser vi en annen trend. Fast food og nye matvaner gjør at vi spiser oftere alene. Kjapt. Uten felleskap. Vi får mindre tid sammen med de vi bryr oss om. Vi mister fellesskap. Vi lærer ikke lenger å lytte til andre mennesker som faktisk har noe å si.

Vår tro er en samtale, og samtalen trenger næring. Både med ordet og fra bordet, for å bruke et gammelt munnhell. Vår tro er også om relasjoner. Troen kaller oss til å bygge relasjoner til Gud og mennesker rundt oss. Bygge fellesskap. Ordet og bordet minner oss om at det finnes verdier som er viktigere enn velstand, status, ting. Alt som har egentlig verdi, krever noe av oss. Det krever at vi bygger i felleskap.

Som samfunn er vi mer splittet enn vi har vært på lang tid. La oss sette oss til bords med hverandre igjen. Søke fellesskap. Lytte. Og snakke.

Også dét handler skjærtorsdag om. Så skal jeg la alle prestene få lov til å fortelle deg om resten av skjærtorsdagen.


Ellers anbefaler jeg gjerne min venn Davids tanker om fellesskap her. Han kom meg riktignok i forkjøpet ved å fyre av en salve allerede palmesøndag, men selv om jeg ikke kopierer ham her, har han mange gode poenger til oss statskjerkelige (lenke | PDF kommer)

Fortsatt knallgod påske!

FULLT. Gautefall fjellkyrkje var full på skjærtorsdag. Dette bildet er tatt tidligere i vinter, uten biler og dessverre uten sol. Foto: Privat.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.