Alfa og omega

Er det begynnelsen eller slutten som er vanskeligst? Ja.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 7. mai 2018

Noen synes det er vanskelig å komme i gang. Andre synes det er vanskelig å bli ferdig.

Uansett hva du tenker — Jesus got you covered.

«Det er alltid starten som krever mest innsats,» skal James Cash Penney ha sagt. Han grunnla en kjede med stormagasiner i USA og er naturlig nok ikke like kjent i Norge. Mindre kjent er det at han bygget butikkene sine på et viktig, kristent prinsipp: «Gjør mot andre det du vil at de skal gjøre mot deg.» (Den gylne regel)

I min ungdom lærte jeg også et helt annet prinsipp: Handelshøyskolen BI forkynte den såkalte 80/20-regelen. Den varianten jeg lærte, var at de siste 20 prosentene i produksjon krevde hele 80 prosent av innsatsen. Jeg fordypet meg i anvendt statistikk, og siden jeg bodde i en region med mye prosessindustri, trodde jeg det var relevant. (Andre og gode anvendelser av 80/20-regelen kan du lese her.)

Legger vi sammen disse to prinsippene, kan vi si at det er viktig å ha kontroll både på begynnelse og slutt. Resten går (kanskje) av seg selv.

Alfa og Omega

Begynnelse og slutt, altså. Hvor har jeg hørt dét før?

Bibelen forteller om en begynnelse og en slutt. Alt som finnes, hadde en begynnelse, forteller Bibelen. Unntatt Gud, som skapte alt (Åp. 22:13)

Bibelen forteller at alle ting ble skapt ved Jesus. Altså, han var der da tingene ble skapt. Første Mosebok forteller at alt ble skapt ved et Ord. I evangeliet etter Johannes får dette Ordet et navn: Jesus. I Bibelens siste bok handler det igjen om Jesus. Da tar alle tingene slutt.

Alle tre bøkene–Første Mosebok, Johannes-evangeliet, Åpenbaringsboka–bruker språk som er fjerne for materialister og rasjonalister. De (vi) som er vant til å følge oppskrifter stort sett til punkt og prikke. Disse bøkene er i stor grad skrevet som poesi.

På gresk kalles Jesus for Alfa og Omega. Starten og slutten. Eller, begynnelsen og enden, for å si det på litt gammelmodig norsk.

Jesus var der. Jesus er der. Jesus vil være der.

Ved begynnelsen, i nået og til slutt.

Ta med deg Jesus gjennom livet ditt. Han var der da det begynte. Han går sammen med deg nå. Du har Ham der også til slutt.

Amen. Og, fortsatt god mandag.

NOTER:
1) I motsetning til Jesus som Alfa og Omega, alle tings begynnelse og slutt, ble Paretos lov–20/80-regelen–aldri anerkjent som god vitenskap.
2) Og for ordens skyld: Jeg blei kjent med kjeden JCPenney første gang jeg var i USA, så dette er ikke en MANDAKT jeg har rappa og oversatt, hvis du trodde det.

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.