Gerhardsens skatt

HUMOR Ei gammel dame sendte i sin tid et brev adressert til Gud og ba om 100 kroner til ved for vinteren. Ved kostet jo ikke mer den gangen etter krigen.

Postverket, som det het da, hadde ennå ikke fått mottoet «Vi lever for å levere», men leverte gjorde de likevel. Hele seks dager i uka, og til alle adressater.

Postverket sendte brevet til statsminister Einar Gerhardsen siden de ikke kunne finne adressa til Gud. De fleste regnet jo Gerhardsen nærmest som en stedfortreder for Gud her i Norge denne gangen etter de harde tretti- og enda hardere førti-åra.

Selv om Gerhardsen visstnok var en erklært ateist, fikk han straks sympati for denne dama og sendte henne et hyggelig svar. Men det måtte klare seg med 50 kroner, mente statsministeren.

Litt senere kom et nytt brev adressert til Gud, og igjen sendte Postverket brevet til stedfortreder Gerhardsen.

«Kjære Gud,» skrev dama, «takk for penger. Men neste gang må du ikke sende dem om Gerhardsen, for han tar halvparten.»

Denne historien er altså helt sann. Ikke bare ropte Gud ha-ha-ha som starten på et halleluja. Historien ble også gjenfortalt ved lanseringen av Mimir Kristjanssons bok «Hva ville Gerhardsen gjort» i KÅKÅ (Kverulant Katedralen) i Stavanger ganske nylig.

STEDFORTREDER. Statsminister Einar Gerhardsen var ateist, påstår den daværende Vårt Land-journalisten Levi Fragell. Fotomontasje fra Facebook-skjermdump.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Alle rettigheter reservert. © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.