Gruppepress

LIVSMESTRING Folk forandrer mening fordi presset blir for stort. Hvorfor er det sånn?

Bloggen setter ned tempoet i sommer. Litt. Ikke glem oss, da. FØLG og LIK på Facebook. DEL med venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Gruppepress.

Når mange nok presser på, kan det bli enklere å bøye av. Forandre mening.

Prisen ved å holde fast på egne verdier, blir fort høy hvis din egen mening ikke er tilstrekkelig populær.

Ikke fordi dine verdier var gale. Fordi bildet andre tegner av dine verdier får deg til å framstå som intolerant. Uten at du er det. Eller noen gang var det. Det var fiendebildet de andre malte som var feil.

Gruppepress.

Ofte lar mennesker seg bevege til nye meninger som strider mot hva de har trodd på. Ikke fordi argumentene overbeviste dem. Ikke fordi det var mer naturlig å utvikle seg i den retningen. De forandrer likevel mening i det ytre, men innerst inne kjenner de at dette kostet mye. For mye? Det var grunnverdiene de sviktet.

Gruppepress.

Folk forandrer mening fordi presset fra andre blir for stort. Det koster dem kanskje deres viktigste verdier.

Tenk om vi kunne oppdaget en måte å elske og respektere hverandre på—uten at vi må gi etter for deres meninger.

Hvis prisen for å bli akseptert av andre er å gi slipp på dine viktigste verdier, er det ikke du som er intolerant. Det er de andre.

Du kan elske hvem som helst uten å akseptere hva som helst. Leser du om Jesu møter med utstøtte, er dette nettopp hva du finner.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.