Jesus har ingen hemmeligheter

MANDAKT Ingen sitter på «hemmelig kunnskap» eller skjulte nøkler til forståelse. Ikke engang Jesus hadde hemmelig kunnskap. Lar du deg lure av dét kortet, kjenner jeg noen som kan selge deg ei bru i London.

Bloggen setter ned tempoet i sommer. Litt. Ikke glem oss, da. FØLG og LIK på Facebook. DEL med venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Ingen sitter på «hemmelig kunnskap» eller «skjulte nøkler til forståelse». Ikke engang Jesus hadde hemmelig kunnskap. Allerede kort tid etter Jesus, begynte det å dukke opp grupper som mente at de satt på hemmelig kunnskap. Hva Jesus egentlig mente, var det visst bare de som visste. De var gnostikere. I vår tid leser de gjerne Dan Brown, men han skriver jo spenningsromaner — for pengenes skyld.

Jesus sa noe helt annet enn gnostikerne og Dan Brown:

«Jeg har talt åpent for hele verden. Jeg har alltid undervist i synagoger og i tempelet, der alle jøder kommer sammen. Aldri har jeg talt i det skjulte.» (Joh 18:20)

Ingen hemmeligheter, altså.

Allerede her skal jeg prøve meg på en påstand som soknepresten min sikkert vil rynke på nesa av. Likeså alle de andre som har studert like mye teologi som hun, jeg og mange flere.

Du trenger ingen teologisk embedseksamen eller prestetittel for å skjønne Jesus!

Evangeliet er enkelt. Så enkelt at «selv ikke en dåre skal fare vill», for å bruke Bibelens ord. Som det humoristisk har blitt sagt: «Dette er så enkelt at man må være teolog for ikke å forstå det!»

Altså: Du kan lese og forstå Jesus uten å ha masse teologisk utdanning. Det eneste som kreves av deg, er at du faktisk begynner å lese.

Her får du en til:

«Jeg priser deg, Far, himmelens og jordens Herre, fordi du har skjult dette for vise og forstandige, men åpenbart det for umyndige små.» (Jesus i Matteus 11:25)

OK, det ser kanskje ut til at Gud likevel skjuler noe? Neida. Les setningen om igjen og tygg litt på den. Kan det være at Jesus her gjør narr av skriftlærde og fariseere? De som hadde en utdanning og mente at de skjønte bedre hva Gud ville enn noen andre. At Gud åpenbarte seg for de umyndige små betyr jo ikke at småbarn plutselig klarte å lese skriftrullene. Kanskje var det folk uten utdanning Jesus tenkte på?

Jesus viste fram barna som et ideal i Guds rike. De skriftlærde og fariseerne ble stort sett holdt fram til skrekk og advarsel.

Jeg tror selvfølgelig ikke Jesus mente at vi skulle være naive eller se ned på utdanning. Jesu ord er likevel verdt å merke seg i en verden der en mastergrad er inngangsporten til snart alt. Selv i Den norske kirke finnes det en mastergrad for nesten alt. Man blir ikke prest uten mastergrad og noko attåt.

For så skjønne Jesus, derimot, trenger du bare å begynne å lese. Hørte du?

Begynn å lese! Jesus har ingen hemmeligheter.


Og brua i London? Tror du fremdeles at det ligger noe mer skjult og venter på å bli oppdaget? At Jesus ikke mente det han sa? Da vet jeg altså om noen som vil selge deg ei bru i London.

Dette er et av de virkelig gamle triksene i boka. Lenge før Nigeria-brevene begynte å dukke opp.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Dette er vignetten som bloggen bruker på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.