Nå løsner det kanskje hos katolikkene

AKTUELT I løpet av de siste dagene har pave Frans beordret gransking av overgrepene mot unge og mindreårige gutter i Den katolske kirke. Han hadde ikke lenger noe valg.

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Det begynte å brenne. Verden tåler ikke overgrep mot mindreårige, og enda mindre når overgrepene begås av de som skulle ta best vare på barna.

De siste par månedene har jeg hatt kontakt med mange katolikker. Jeg har ikke møtt noen som har forsvart overgrepene. Kirkens ledelse har imidlertid beveget seg sakte.

LES >> Flere saker om katolsk kirkeliv på preacher.no.

Da nuntius og biskop Carlo Maria Viganò varslet om overgrepene kardinal Theodore McCarrick hadde begått i flere tiår, måtte han gå i dekning. Nå krever imidlertid paven gransking, snart tre måneder etter at skandalen sprakk.

Oslo-biskop Bernt J. Eidsvigs har forsvart paven i tykt og tynt disse månedene, men nå høres etter hvert andre stemmer innenfor kirken, også her i Norge.

Søster Anne Bente Hadland som er priorinne ved Sta. Katarinahjemmet er en av dem og krever full åpenhet:

— Fromme ønsker er ikke nok. Jeg er gjerne med på å be rosenkransen og å faste, men så må de rydde som sitter i posisjon til å gjøre det, krever nonnen i følge Den katolske kirke i Norges offisielle nettside, katolsk.no.

LES >> Gransking av overgrep i Den katolske kirke (katolsk.no).

Her er sakene redaktørgodkjent og i tråd med kirkens offisielle linje. Vi kan derfor legge til grunn at Den katolske kirke i Norge nå vil jobbe raskere for å rydde opp i overgrepssaker, både gamle og nyere.

Det gjenstår ennå en del i norske frimenigheter, men det skal vi skrive mer om snart. Overgrep er en av de syndene Jesus ser spesielt skarpt på.

Men den som lokker til fall en av disse små som tror på meg, han var bedre tjent med å få en kvernstein hengt om halsen og bli senket i havets dyp. (Matt 18:6)

Paulus tok et generaloppgjør når det gjaldt seksuelle utskeielser i menigheten som selv ikke hedningene tålte. Incest.

«En hører om hor blant dere, og det i en form som ikke engang hedningene tåler, nemlig at en mann lever med sin fars kone.» (1Kor 5:1)

Sexovergrepene i Den katolske kirke er alvorlige. Jeg skrev tidligere at Den katolske kirke vil falle om den ikke rydder i eget hus.

LES KRONIKKEN >> Den katolske kirke må fjerne overgriperne—eller falle med dem.

GRANSKING. Pave Frans har nå krevd gransking av overgrepsanklagene mot erkebiskop Theodore Edgar McCarrick. Foto: Vatican News.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.