Regjeringen støtter ny nettside om jødedom i Norge

AKTUELT — Vi håper at jødedommen.no kan opplyse om og vekke interesse for jødedommen, samt være en viktig ressurs i bekjempelsen av antisemittisme, sier nettstedets redaktør, Lise Husebø.

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Snart åtti år etter at krystallnatten markerte starten på Nazi-Tysklands offisielle, ‘endelige løsning på jødeproblemet’. lanseres nå nettstedet jødedommen.no med støtte fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Nettsida drives av Det Mosaiske Trossamfund.

— Prosjektets langsiktige mål er å bidra til å redusere forekomsten av antisemittisme i Norge, og øke kunnskapen i Norge om jøder og jødedom, sier redaktør Lise Husebø i forbindelse med lanseringen.

Under den årlige minnemarkeringen av den internasjonale holocaustdagen 27. januar 2015 på Akershuskaia, det fangeskipet Donau fraktet de fleste av Norges jøder til utryddelsesleire, slo daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fast at bekjempelse av antisemittisme er storsamfunnets ansvar. Han la den gang til at «antisemittisme er et større problem for storsamfunnet enn det er for den lille jødiske minoriteten i Norge.»

Ifølge Holocaust-senterets undersøkelse av den norske befolkningens holdninger til jøder og andre minoriteter i 2010-2012 (oppdatert i 2018), ble det påvist at en stor andel av den norske befolkningen har antisemittiske holdninger eller vrangforestillinger om jøder. For eksempel mente 19 prosent av befolkningen i 2012 at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser.»

FORSTANDER. Ervin Kohn på lanseringen av Jødedommen.no. Foto: Jødedommen.no.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn i Norge sa dette ved lanseringen:

—Med jødedommen.no vil alle som er nysgjerrige på jødene i Norge, hva de gjør, hvordan de tenker, deres verdisystem – være tilgjengelige for alle på norsk, med deres egne øyne, et såkalt innenfra perspektiv.

I tillegg til at informasjon som motvirker fordommer mot jøder kanskje er viktigere i dag enn på lenge, er det også viktig at informasjonen kommer fra troverdige kilder.

— Vi lever i en tid med et hav av tilgjengelig informasjon. Men det vi ser, er at mange av påstandene som spres, er uriktige, og de sprer seg uhyggelig raskt. Da er det enda viktigere at seriøse aktører kan komme ut med riktig kunnskap, og at den er lett tilgjengelig, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland under lanseringen.

REDAKTØR. Lise Husebø og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland på lanseringen av Jødedommen.no. Foto: Jødedommen.no.

jødedommen.no kan man blant annet lese om de jødiske helligdagene, jødisk norsk historie, og om jødisk tro og liv. Læring skjer i mange former, og nettstedet bruker korte filmer og quiz som kilde til kunnskap i tillegg til de skrevne artiklene.

Det Mosaiske Trossamfund i Norge håper at jødedommen.no kan bli en viktig ressurs av bekjempelsen antisemittisme, samt opplyse om og vekke interesse for jødedommen.

Saken er altså aktuell i forbindelse med 80-årsmarkeringen av Krystallnatten i neste måned.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.