Hevnen er ikke min

MANDAKT I går hørte jeg den pensjonerte soknepresten Harald Kaasa Hammer. Han delte ut penn og papir og utfordret oss til å huske noe vi hadde lært av generasjonen før oss.

JEG LÆRTE ANTAGELIG MEST av faren min. Han var ikke like mye hjemme som min mor som stort sett var hjemmeværende, men jeg husker de inntrykkene han etterlot seg. Han var til stede når han var hjemme.

Presten hadde utfordret meg, så jeg skrev disse ordene på lappen min:

Hevn deg ikke, for den som gjør urett er den som vil lide mest.

Det var min fars ord. Han hevnet seg ikke. Mange år etterpå kan jeg se at jeg har tatt med meg dette gjennom livet. Ikke hevn deg!

JEG HEVNER MEG IKKE, men jeg har sett flere lide mens de venter på en hevn som ikke kommer. Jeg dropper ikke hevnen fordi jeg tenker at folk skal lide fordi de har fortjent det, men fordi jeg ikke vil ødelegge meg selv. Den som gjør urett, plages med samvittigheten sin. Helt til han ikke har samvittighet mer. Eller til han forsøker å gjøre opp for seg. Det kan ikke være noe greit liv å bære på gammel urett.

Skulle så ikke jeg tilgi, jeg som er kristen? Jovisst. I mitt eget hjerte trenger jeg å slippe uretten noen har gjort mot meg så fort som mulig. For min egen skyld. Hevnen ødelegger nemlig enda mer enn uretten.

Å springe etter den som har gjort urett og rope ut «du er tilgitt», er imidlertid bare arrogant og idiotisk. Han kommer aldri til å be tilgivelse, og han vil bare gjøre narr hvis du oppfører deg sånn. Før man er moden til å be om tilgivelse, skjer det ikke. Å kaste tilgivelsen etter en som ikke vil ha bidrar bare til at dét mennesket herder seg enda mer i tanke og hjerte. Vil du tilgi, så gjør det i det stille og for deg selv. Når den som har gjort deg urett ber om tilgivelse, er du klar for å gi tilgivelse med din munn også. Ikke bare i ditt hjerte.

OG HEVNEN? Den får deg til å råtne på rot. Planlegger du hevn, er det hevnen som spiser seg innenfra og ut. Blir du et bedre menneske av dét?

Du skal få noen ord til fra Harald Kaasa Hammer:

«Et godt menneske er en som lar det gode få overtaket. Han er ikke feilfri. Han kan kanskje ha gjort mye dumt. Likevel, han lot det gode vinne. Har han aldri gjort noe dumt, har han neppe stort i livet.»

Så la han til tre ting jeg måtte huske:

 1. Takk Gud for et godt menneske Han har gitt deg.
   
 2. Fortell om lappen til den du lærte den av.
  (Siden min far for lengst er død, forteller jeg den til deg i stedet.)
   
 3. Unn deg å lese det siste kapitlet om den gode kona i Ordspråkene.
  (Slå opp her, hvis du vil.)

Presten hentet sin tekst i går fra Salomos Ordspråk, visdomsordene i Det gamle testamentet. Du finner den i Ordsp 6;20-23.

Utroskap ødelegger livet
    20 Hold fast på din fars bud, min sønn,
    forkast ikke rettledning fra din mor!

    21 Bind dem alltid til ditt hjerte,
    knytt dem om halsen!

    22 Når du går, skal de lede deg,
    når du ligger, skal de verne deg,
    og når du våkner, skal de tale til deg.

    23 For budet er en lykt, rettledningen et lys,
    formaning og tilrettevisning er veien til livet.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.