Fomling under stress

MANDAKT Fumbling under duress, eller fomling under stress kunne vi sagt på norsk. Det handler om å bomme på helt åpent mål når vi er nervøse.

Selv om jeg starter setningen med et engelsk munnhell, er det min egen erfaring du skal få i dagens MANDAKT. Det er ikke en oversatt amerikanisme.

Verdens mest populære, norske fomler heter Fritjof Fomlesen. Han er fra Porsgrunn, akkurat som jeg. I likhet med meg har han reist mye utenlands, han har prøvd seg mange steder og han har stort sett endt opp som passe respektert men bare moderat vellykket i livet. Suksessen har uteblitt. Fomlesen og jeg er begge helt vanlige mennesker.

HJELP! Fritjof Fomlesen driver et lite Hjelpeservice-kontor. Den velmenende, men akk, så hjelpeløse mannen er likevel den som trenger mest hjelp av alle. Og det pleier han heldigvis å få. Foto: Grenland Friteater.

Fomling under stress handler om tre små ord. Tre små handlinger. Fomling under stress kan forkortes med det tyske ordet GUT.

GUT er en forkortelse. Tre tommelfingre som hjelper deg når du ikke kjenner det på Ånden. GUT er litt god, «kristelig», kritisk sans.

GUT er kort for…

Gjetning. Usikkerhet. Tvil.

Altså fomling under stress.

DU KJENNER DET PÅ ÅNDEN, sa flere av de gamle kristne. Det var dessverre ofte ikke helt sant. Vi kjenner det ikke alltid på Ånden. Noen ganger har vi ikke snøring. Da kommer GUT snikende innpå som en ubehagelig, uvelkommen gjest.

GUT er nemlig det motsatte av TRO.

Her begynner det å bli vanskelig. Åssen skal jeg kvitte meg med GUT? Med gjetning. Med usikkerhet. Med tvil.

Da trenger jeg TRO. TRO. Tro gjør ikke. TRO er. Tro er en gave.

FREMDELES IKKE SÅ ENKELT? Det er ikke så rart. Det er dessverre ikke bare å vri på krana, og så kommer troen rennende. Tenk om det hadde vært sånn!

Troen er en gave. Troen er ingen PRESTasjon som bare prester kan få til.

Paulus sier det ganske enkelt: «For av nåde er dere frelst, ved troen, og det er ikke av dere selv, det er Guds gave, ikke av gjerninger, for at ikke noen skulle rose seg.» (Ef 2: 8-9)

Troen er altså en gave! Gud gir tro i hjertene våre. Troen er en slags startpakke du får når du sier ja til å tro på Jesus. Deretter vokser den i takt med hva du gir troen å vokse på.

Paulus fortsetter: «Så kommer da troen av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord.» (Rom 10:17)

Var den litt vanskelig? Les den om igjen. Så tenker du på hva forkynnelse er. Lese i en Bibel? Ja, så absolutt. Høre på en preken? Jepp. Pass på at det er Guds Ord som blir prekt, så er det tro fra Gud du får. Kommer du deg ikke til en kirke som preker Guds Ord med det første, kan jeg anbefale podcasten til Menigheten Livets Vann (her). Den er en god start.


unsplash-logoBen White

LA OSS BE OM Å FÅ TRO. Gaver er noe vi får. Nå som det snart er jul, bruker presten gjerne å si at vi får frelsens gave ved Jesus. Sånn snakker ofte prester. Poenget er enkelt:

Vil du ha en gave fra Gud, så be om å få!

Det er nemlig ikke sånn at troen kommer uten videre. Den trenger litt hjelp. Ber du, får du, sa Jesus. (Matt /./)

La oss gjøre det sammen. Be.

Kjære Jesus.
Jeg tror.
Hjelp meg i min vantro.

Denne bønnen er bedt før. Den virker. Sånn ba nemlig mannen som ikke var helt sikker. Så opplevde han at sønnen ble helt frisk. (Mark 9:14) Noen prester sier at gutten bare var psykisk syk, men de som kjenner til psykisk sykdom, vet at også den kan trenge et mirakel.


unsplash-logoDavid Beale

TRO ER OGSÅ Å SLAPPE AV. Du er straks ferdig med å lese. Her skal du få med deg det siste poenget.

Tro er det motsatte av fomling under stress.

Her er noen sider ved TRO.

Tålmodighet. Ro. Omsorg.

Denne forklarer jeg ikke nærmere. Denne får du til å tenke på. Til ettertanke.

Dette er sannelig noe Fritjof Fomlesen kunne trengt også. Han fomler fælt. Under stress.

LES >> Flere mandakter på preacher.no


Jeg har ikke rappa teksten, men finni på den sjæl. Begrepet lånte jeg likevel fra engelsk. På engelsk kalles GUT for FUD. Fumbling Under Duress. Fear. Uncertainty. Doubt. Jeg har fornorsket konseptet til GUT. Gjetting. Usikkerhet. Tvil. Ikke helt det samme, men vår norske sammenheng er også litt annerledes. Kulturen er norsk, ikke amerikansk.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.