Keiser av asfalt og spenning

BOK Gjennom historien går det en rød tråd, og til tider har tråden vært blodrød. Nå har David Åleskjær kastet seg over sitt hittil mest ambisiøse prosjekt. Kirkehistorien skrives på nytt som spenningsroman, og ikke sjelden sett med øynene til de kristne som kirken selv forfulgte.

Da kirken etter hvert ble statens forlengede arm, forsvant den kraften de første av Jesu følgere var så kjent for. I stedet ble de som tok vare på det opprinnelige budskapet, sett på som kjettere og forfulgt. Ofte helt inn i døden.

Nå har Åleskjær gjort den to tusen år gamle fortellingen om de første kristne aktuell for asfalten i Oslo.

>> HØR INTERVJUET MED DAVID ÅLESKJÆR HER
>> LESE INTERVJUET? BLA HELT NED

>> LIK og FØLG preacher.no på Facebook.

preacher.no betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

I mange århundrer befant den virkelige menigheten seg i hovedsak utenfor den offisielle kirken. Likevel var Den hellige ånd aktiv i hele kirkens historie, både innenfor og utenfor de rammene kirkens etter hvert mange og oppsplittede grener forsøkte å snekre rundt budskapet om Jesus.

Dette er bakteppet når David Åleskjær denne uka slipper første bok i serien «Veien» på Vaterland Scene i Oslo. I «Keiser & kors» maler Åleskjær et historisk og bibelsk persongalleri som fascinerer og informerer. I tillegg er boka svært spennende. I denne første thrilleren møter vi Peter, Johannes og Paulus – og ikke minst Jesus! De har hovedroller som blir levende gjennom forfatterens fargerike beskrivelser. Her får du historien slik den skjedde, men i et helt nytt og engasjerende lys.

BOKBAD. David Åleskjær lanserte første bok i serien Veien, Keiser og kors. Han hadde også med seg andre, nylige utgivelser. Foto: Victor Skimmeland.

Vi møter også barnebarnet til keiser Tiberius, Caligula. Han spiller sin egen rolle i den brutale såpeoperaen som det romerske hoffet var, fullt av intriger og svik. Den unge og kommende keiseren skjønner aldri at verdenshistoriens største drama utspiller seg nettopp i hans egen samtid.

Selv om kirkehistorien her presenteres som en spenningsroman, er det ingen fantasi David Åleskjær drømmer fram. Forfatteren med et ofte litt anstrengt forhold til prestekapper og liturgi, men tilsvarende sterk begeistring for den radikale Jesus, gikk like godt helt inn i Den norske kirkes prestefabrikk – Det Teologiske Menighetsfakultetet. Der studerte han en mastergrad i kirkehistorie. Åleskjær vet altså hva han skriver om.

Boka anbefales.

David Åleskjær: Keiser og Kors (Veien nr. 1)
Genesis Forlag
Utgitt 21. november 2018
Veil. pris: 199,- + porto 79,- (billigere direkte fra forfatteren)
ISBN 9788247605271 (pocket)
Nettbutikk
Vil du heller ha boka med en personlig hilsen fra forfatteren, kan du VIPPSE 199,- + porto 38,- — totalt kr. 237,- til 94 12 36 34. Oppgi adresse og ønsket hilsen, så går boka i posten dagen etter.
PODCAST. Forfatter David Åleskjær snakket om sitt forhold til prest og kirker i opptak for podcast. Foto: Victor Skimmeland.

Intervju med David Åleskjær — transkripsjon

>> HØR INTERVJUET MED DAVID ÅLESKJÆR HER

Gjennom historien går det en rød tråd, og til tider har tråden vært blodrød. Nå har David Åleskjær kastet seg over sitt hittil mest ambisiøse prosjekt. Kirkehistorien skrives på nytt som spenningsromaner, og ikke sjelden sett med øynene til de kristne som kirken selv forfulgte.

Vi møter David på Vaterland Bar & Scene i Oslo. Han er nå ute med den ferske thrilleren «Keiser og kors» hvor vi møter helter som Peter, Paulus og — selvfølgelig Jesus. Men også skurker som den onde, romerske keiseren Caligula.

David. Hvordan forberedte du deg til denne serien? Du har planer om å skrive deg gjennom to tusen år med kirkehistorie i form av spennende romaner, og det er ikke noe lite mål. Fortell.

— Jeg har jo alltid vært veldig interessert i kirkehistorie. Jeg har lest mye om det, men det var gøy å dykke enda mer inn i det. Nå har jeg på en måte et omriss, den store, røde tråden i hodet. Med denne romanserien blir det mulig å dykke mer inn i enkeltdetaljer i hver eneste århundre, og det gleder jeg meg veldig til.

Ja til Jesus, blææh til kirken. Sånn framstilles du av og til forhold til tro og kirke. Hva er egentlig greia di med Jesus og prester?

— Altså, jeg er glad i både Jesus og prester, jeg, men jeg tenker at ofte har det blitt lagd en slags religion av Jesus. Han kom med en anti-religion. I mine øyne avskaffet Han hele systemet med prester. Nå er vi alle prester. Dette er jeg opptatt av. Derfor har jeg også skrevet en bok som heter «Jesus vs. kristendom».

— Ofte setter vi Jesus og Jesu lære og Den hellige ånd inn i de systemene Han tok et oppgjør med, nemlig den gamle pakt, for å bruke en kristen sjargong. Vi gjør den nye pakt om til den gamle pakt.

OPPMØTE. Noen av de nærmere tjue interesserte som møtte fram på Vaterland Scene da David Åleskjær presenterte sin seneste utgivelse, den historiske spenningsromanen Keiser & kors. Foto: Victor Skimmeland.

Du har mange jern i ilden, David. Hvilke andre bøker kan vi regne med å se fra deg i tida framover?

— Ja, blant annet «Jesus vs. kristendom». Så skriver jeg også på en biografi om min far, Åge Åleskjær. Den er også ti år forsinka, i likhet med de andre prosjektene mine, he he. Så den kommer, og så kommer det også oppfølgere i serien «Veien», selvsagt.

Det gleder vi oss til. Thrilleren «Keiser & Kors slippes» nå, og du få tak i den i bokhandelen, fra Genesis Forlag, eller direkte fra forfatteren.

VIPPS 237 kroner — det er 199 for boka pluss porto — til 94 12 36 34. 237 kroner til 94 12 36 34. Da får du også en personlig hilsen fra forfatteren, hvis du ber om det.

NB: Beløp er rettet fra 278 til 237. Åleskjær forhandlet ny portopris med Posten.

LES >> Flere tekster av David Åleskjær på preacher.no

Copyright © 2018 Victor Skimmeland er preacher.no