Sosionomene stjæler som ravner

LIVSMESTRING/HUMOR Fantomet legges altså ned. Etter snart seksti år er det slutt.

Slutt blei det også på min egen samling av tegneserier. Det takker jeg barnevernet for!

Jeg vokste opp med superhelter, Asterix og Lucky Luke. Donald var også en fast gjest, men han slo aldri helt an. Sølvpilen, Falk og Månestråle var populære. Billy og Fantomet fulgte meg langt inn i voksen alder.

Ja. Jeg samla tegneserier siden jeg var liten.

>> LIK OG FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

SÅ FIKK VI FOSTERBARN da jeg var tjuefem. En av elevene mine flytta inn, og det blei slutten på tida som lærer. Jeg måtte finne meg noe annet å gjøre. Dette var den gangen barnevernet ble drivi av nemnder og godhjerta tanter i halv stilling, og forsterkning og frikjøp var det ingen som prata om. Det var på den tida Trond Viggo var barneombud og anmeldte Notodden til politiet for verre enn elendig barnevern.

Altså, ny jobb måtte til. Å fotfølge gutten til skolen, på skolen og hjemme fram til leggetid? Nei, det blei mer enn jeg klarte.

Gutten var den første av mange barn. Da han skulle flytte videre etter noen år, valgte miljøarbeiderne å komme på dagtid. Vi voksne var på jobb. Gutten så muligheten og fortalte sosionomene, begge sterke menn, om den store samlingen “sin” med tegneserier. Miljøarbeiderne gikk opp på loftet og henta kasse på kasse.

Jeg merka jo etter hvert at bladene var borte. Jeg skjønte bare ikke hvordan.

DA JEG FIKK KREFT, kom gutten på besøk. Vi har selvsagt holdt kontakten opp gjennom tida, men det blei så som så med besøk hjemme hos oss. Han hadde for mye annet å tenke på. Nå beklaget førtiåringen (!) seg og skyldte på alderen. Altså, alderen da han flytta. Han hadde stampa samlingen noe seinere fordi han var så sulten. Det gikk altså til en god sak, forklarte han.

Selv slutta jeg å samle på tegneserier. Tapet av samlinga blei for mye å erstatte. Å begynne på bar bakke var heller ikke aktuelt. Jeg hadde lest mitt siste Fantomet.

LES NETTAVISEN >> «Ånden som går» forlater Norge etter 54 år

I mange år har jeg spart alle de pengene. Jeg kjøper bare en tegneseriebok i ny og ne.

På den annen side fortsatte vi jo med fosterbarn i mange år til. Det blei totalt ni av dem over nesten tretti år. Tre av dem mens vi bodde i Colombia. Men vi slapp aldri barnevernet inn igjen i vårt tomme hus.

De stjæler jo som ravner, de sosionomene!

Bildetekst:
DE SVAKES FORSVARER. Etter snart seksti år ble det ikke flere generasjoner av Fantomet. Her gjør Fantomet sitt siste stunt som forsvarer av årets Bygde-Pride. Dokumentarfoto: Bygdepride.

Copyright © 2018 Victor Skimmeland er preacher.no.