Kvinnedagen: Kvinner og menighet

KVINNEDAGEN (MENIGHET) Kan en mann si noe om kvinner og menighet? Det har menn gjort i snart to tusen år. En mann prøver her og nå å rette opp noen feil.

SPALTEN «MENIGHET» ER FØRST OG FREMST FOR INNBARKA KRISTNE. BOR DU IKKE I DEN GATA, SÅ LES GJERNE, MEN VIT HVEM DENNE VAR BEREGNA PÅ.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Jeg bor i Vestfold. Som i Grenland, mitt tidligere hjemsted, har vi noen kuriositeter blant menighetene. Noen steder skal kvinner dekke til hodet. De skal ikke tale i forsamlingen. De kan ikke ha lederoppgaver, hverken i menighet eller på andre steder. Og framfor alt, mannen er kvinnens hode. Han tenker for henne.

I ukene fram til kvinnedagen skal vi legge ut en del tekster på PREACHER.no om hvordan menn og kirke har brukt og misbrukt Bibelen til å sette kvinnen ‘på plass’.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Fordi jeg er mann, håper jeg at også noen menn som ennå mener dette, vil kunne lese og lytte. Jeg er altså mann, har bak meg tung teologisk utdanning og mange år i tjeneste i både kirke, misjon og bistand.

Jeg ble også oppdratt av ei mor med tre sønner. Hun var feminist allerede på syttitallet, så jeg fikk samme oppdragelse som kona mi. Menn gjorde husarbeid. Jeg vasket rommet mitt da jeg begynte på skolen. Jeg laget middag som tolvåring. Da jeg ble atten, begynte jeg å betale for meg hjemme.

Kan ikke mennene som ikke vil lytte nå, er det ikke håp for reform. Da må en revolusjon til. Det håper jeg skjer.

Jeg gidder ikke å diskutere semantikk. Likestilling eller likeverd? Fortellingen om Adam og Eva er fortellingen om to like skapninger—dog med én forskjell: Bare en kan faktisk gi liv.

Du som ikke tilhører gjengen av menn (og kvinner) som mener kvinners plass er å være taus, lydig og underdanig i en tjenende rolle, kan gjøre meg to tjenester.

  1. Les tekstene og tenk. Bidra gjerne med flere innspill.
  2. Del tekstene med de som trenger dem.

Jeg oppdaterer denne artikkelen hver uke med lenker til nye tekster etter hvert som jeg skriver dem. Bokmerk gjerne denne artikkelen.

Her kommer tekstene:

LES >> flere menighets-saker på PREACHER.no her

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2019 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.