Slutten blir så god som du velger den

Ikke alle hindringer i veien betyr at noe har gått galt. Tvert om, det kan bety at noe vil gå godt. Bare hør på dagens MANDAKT.

(Dagens MANDAKT er anbefalt av min datter, Andrea Natashah Bonnet Skimmeland. Om du lurer, så er forresten MANDAKTen andakt på en mandag. Den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Slutten blir så god som du velger (4:16)

Denne mandakten kunne hatt en helt annen overskrift: Snublesteiner! Sånn er det nemlig ofte. På stien ligger det ofte snublesteiner. Hvis du sjangler hjemover i mørket, skal det ikke rare hinderet til før noe blir en snublestein.

La meg dele en fortelling med deg.

DET VAR EN GANG en konge som fikk plassert en stor stein midt på veien opp til slottet. Så kledde kongen seg i fattigmanns klær og satte seg i veikanten for å følge med. Ville noen gjøre noe med problemet? Ville noen fjerne steinen midt i veien?

Den ene etter den andre passerte steinen på vei til slottet. De gikk alle utenom. Kongen hørte at flere klaget over steinen som lå midt i veien. Noen klaget til og med over at ingen tok ansvar og fikk steinen fjernet. Selv de som ikke sa noe, gikk bare stille rundt hindringen.

Ingen én gjorde noe for å fjerne steinen som lå midt i veien. Enten de kom til fots eller med hest eller i vogn, gikk de rundt. Det var ikke deres ansvar å rydde veien.

Timene gikk, og kongen undret seg mer og mer over om det ikke fantes noen i hele hans rike som ville ta ansvar.

Da solen var i ferd med å gå ned, passerte en fattig bonde med okse og kjerre den store steinen. Lasten på kjerra var tung, men oksen klarte likevel å passere steinen som sperret halve veien. Så stoppet bonden oksen sin. Sakte koblet han fra kjerra og selet oksen fast i steinen. Med kjeppen sin dirigerte han oksen først mot høyre, så mot venstre, og plutselig begynte steinen å bevege seg. Etter mye slit klarte oksen å trekke steinen ut av veien.

Da steinen var helt borte, la den fattige bonden merke en pose som lå i et hull der steinen hadde ligget. Han gikk bort for å se etter, og kjente han hvor tung posen var. Den var full av gullmynter. Kongen selv hadde lagt posen under steinen som belønning til den som tok seg bryet med å fjerne hindringen.

Den kvelden lærte bonden noe som mange andre sjelden bryr seg om: En hindring i veien kan være et problem, men den kan også være en utfordring. Bonden tok utfordringen.

En hindring på morgenen kan bli en velsignelse på kvelden.

HVA KAN DU TJENE PÅ DETTE? Om du ikke først og fremst spør deg hva du selv kan tjene på å fjerne en hindring, eller på å løse et problem — så kan det likevel være at du tjener på å gjøre noe som i utgangspunktet bare kostet deg bryderi.

Jesu eget liv er fullt av eksempler på at det ikke må lønne seg for at du skal trenge å gjøre noe godt. Hva tjente Jesus på å helbrede alle som ba Ham om hjelp?

Fortellingen om den gode samaritanen er også et slikt eksempel. Hva tjente vel egentlig samaritanen på å hjelpe mannen som lå skamslått langs stien? (Luk 10:25-37)

Jesu eget liv og død er et eksempel på det samme. Hva i all verden tjente Jesus på å dø for oss? Da djevelen fristet ham, kunne Jesus blitt konge over denne verden likevel, uten å dø. (Matt 4:1-11) Jesus valgte likevel å dø for oss.

Fortellingen over, om kongen som la ut en hindring midt på veien til slottet, er bare et eventyr. Den handler likevel om noe svært virkelig.

Bak et problem kan det gjemme seg en velsignelse. Under en hindring kan det ligge ny læring.

Møter du hindringer på din egen — eller andres – vei… kanskje du skal ta deg bryet med å fjerne dem? Under hindringer kan det ligge muligheter som bare venter på å komme til syne. Under en stein midt på stien kan det ligge frø som bare venter på lys og luft. Så de kan spire.

Under overskriften «Den gode nabo» skriver kong Salomo disse ordene:

27 Når det står i din makt å gjøre det gode,
skal du ikke holde det tilbake
fra den som har rett på det.

28 Om du har noe, si ikke da til din neste:
«Kom tilbake i morgen, så skal du få!»

Jeg er sikker på at du lett kan være enig med kong Salomo. (Ordsp 3:27-28) Slutten kan bli så god som du selv velger.

Hør MANDAKTen: Slutten blir så god som du velger (4:16)

KLIKK FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

Kilder:
Bildetekst: HINDRING. Steinskred ved Partington Ridge, Big Sur, California. Illustrasjonsfoto: Mike Gilson. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Andrea Natashah Bonnet Skimmeland.

Musikk i MANDAKTen: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.

LES og LYTT >>
til flere MANDAKTer
her på Preacher.no

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.