Troens lov

BEGREPER — Hvorfor deler du så mye personlig på Facebook, Victor, spurte mannen meg så seint som i går. Han hadde nettopp lest meldingen fra kreftlegen som jeg skrev om på tirsdag.

Svaret mitt var enkelt. Jeg deler for at folk skal lære om tro i praksis.

Like lite som Bibelen er til hjelp om den støver ned i ei bokhylle, hjelper det å snakke om tro hvis du ikke prøver den i praksis.

Jeg kan dele mine egne erfaringer. Andre får dele sine. Jeg kan dele min egen tro. Kanskje noen blir inspirert.

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

JEG SKRIVER IKKE for de mange som mener troen bør tilhøre den private sfæren. Jeg skriver ikke for de mange som synes det er diskriminerende at ikke alle blir helbredet. De som gjerne følger opp med at det er bedre om ingen blir helbredet enn ‘bare’ noen. Og jeg skriver absolutt ikke for de som mener at troen skal følge mønstre og liturgier som er vedtatt fra toppen i de store katedraler.

Jeg skriver for de få som innerst inne lengter etter noe ekte. Dét ekte! For de som håper at Gud er mer enn teori. For de som ønsker at Jesus er mer enn et eksempel til etterfølgelse. For dét er Jesus!

Jesus kom for å gi deg evig liv, og det livet starter ikke dagen etter at du dør. Dét livet starter i dag. (Joh 3:16-17)

Jeg skriver åpent, jeg deler frimodig fra det jeg selv har opplevd. Det er den eneste måten som fungerer. Dét er Veien.

SELV PETER OG JOHANNES sa det på samme måte da prestene ville forby dem å snakke om Jesus:

«Dere får selv avgjøre om det etter Guds vilje er rett å adlyde dere mer enn Ham. Men vi kan ikke la være å tale om det vi har sett og hørt.» (Apg 4:19-20)

Derfor deler jeg min personlige tro. Mine personlige opplevelser.

LIKER DU DET FREMDELES IKKE, sa du?

Da skal du vite dette:

Å oppdage troens lov er som da Columbus oppdaget den nye verden. Han fant nye muligheter. En helt ny virkelighet. At Columbus langt fra var noen perfekt mann, forandret ikke på det han oppdaget. Verden ble aldri den samme igjen.

Å oppdage troens lov er som da brødrene Wright klarte å få det første flyet opp i lufta. Ingen hadde trodd det var mulig, men brødrene Wright trodde. I løpet av få år gav det alle som turte å satse, et nytt perspektiv. Alt ble nytt. Verden ble aldri den samme igjen.

Å oppdage troens lov er som å vinne kampen mot tyngdekraften. For seksti år siden fløy det første mennesket i bane rundt jorda. For femti år siden gikk de første menneskene på månen. I dag gir seieren over tyngdekraften telekommunikasjon og Internett til verdens mest avsidesliggende ødemarker. Evangeliet — de gode nyhetene om Jesus — når alle mennesker. Verden blir aldri den samme igjen.

Dette lover jeg deg, selv om en del som kaller seg kristne i Norge kanskje ikke tror på det.

Jesus er ikke avhengig av at folk som kaller seg kristne er enige. Men du er avhengig av at folk som tror, også deler.

Paulus skrev det sånn: «Hvordan kan de tro på en de ikke har hørt om? Og hvordan kan de høre uten at noen forteller?» (Rom 10:14)

Å OPPDAGE TROENS LOV er som å forandre på alt du visste var sant.

I uka som har gått har du sett at jeg har skrevet om frelse. Om helse. Og tro. Viktigst av alt: Dette er ikke teori. Alt dette har jeg opplevd.

Selv når kreftlegen er ganske så sikker på at kreften igjen er tilbake, ikke på ett, men på to steder, gir troen meg trygghet om at jeg likevel er frisk. Om et par måneder er legene ferdige med å kutte i meg. I tro vet jeg at de ikke finner noe ondartet denne gangen heller. Som de ikke fant noe i fjor. Følg med, så får du se, du også.

Vil du oppleve hva tro er? Kanskje er tida moden for at du også opplever tro? Hva tro er. Og spesielt — hva tro gjør!

Troen starter med Jesus. Jesus starter i Lukas-evangeliet. Eller Johannes. Eller…

Det er bare å starte.

God helg.

Bildetekst:
TROEN VISER VEI. Fyrlykta på Langøytangen gir tro på ei lun havn selv i dårlig vær. Jesus gav tro på frelse og helse selv da jeg blei dømt til døden. Foto og montasje: Victor Skimmeland.


Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.