NRK: Publiserte jødehets, avpubliserte deretter beklagelsen

MEDIA NRK Radio sendte tirsdag ettermiddag den krasseste jødehetsen etter krigen. Da MIFF (Med Israel for Fred) og et par bransjepublikasjoner slo opp saken, avpubliserte NRK tirsdag kveld og beklaget. Onsdag var imidlertid også beklagelsen borte.

Shaun Henrik Matheson er programleder for «Shaun på P13». Tirsdag ettermiddag tok han et generaloppgjør med Israel i sendingen og sa rett ut at han skulle ønske at corona-caksinen ikke virket på jødene. I en lang tirade som ikke lot det være tvil om at han snakket alvor — dette var ikke humor — serverte Matheson en en ytring dryppende av hat mot «Guds utvalgte folk» — dette siste hans eneste forsøk på satire.

Programmet kunne blitt liggende på NRK’s servere uten særlig mer oppmerksomhet, hvis det ikke var for organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF). Daglig leder Conrad Myrland klaget straks, og snart hadde også bransjens egne organer oppdaget saken.

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

NRK hadde i realiteten ikke noe valg. Rikskringkasteren måtte trekke tirsdagens utgave av programmet «Shaun på P13». Eller «avpublisere», som direktør Charlo Halvorsen kalte det. Sent tirsdag kveld holdt kanalen redaktørmøte og beklaget på egen nettside.

Programmet skal i følge et tips sent onsdag kveld være lagt opp igjen på NRK’s nettsider, men nå i redigert utgave uten jødehetsen. Vi har ikke sjekket.

Til slutt i denne saken kan du lese en transkripsjon av Mathesons jødehets. Vi tør ikke gjengi opptaket, da NRK har begynt å ta juridiske skritt for å få fjernet alle spor av programmet på nett. Konsekvensene ved å publisere lydopptaket kan være bøter, erstatningskrav og at siden vår blir tatt ned.

Brannslokning i rosenes leir

NRK har en lang tradisjon med skjevdekning av nyheter fra Israel og Midt-Østen. At redaktørene velger å trekke programmet, har antagelig skapt støy internt. Fagforeningene har protestert. Jeg har sittet i en del redaksjonsmøter opp gjennom årene, og jeg vet at journalister ikke er stille. Redaksjonsklubben er gjerne kjapt på pletten.

Onsdag var nemlig NRK’s beklagelse borte. Avpublisert, som Charlo Halvorsen ville sagt, om han hadde svart.

Ganske kjapt publiserte også flere kommentatorer saker som bagatelliserte jødehetsen på NRK. Vi skal ikke antyde noen koordinert innsats, men vi vet at journalister ringer til hverandre.

Mediekritiker Anki Gerhardsen tolket ikke NRK-tabben som jødehat, men som legitim Israel-kritikk. For henne var det OK. Hun fikk oppslaget på trykk i Vårt Land.

Politiske partier nevnte imidlertid knapt saken. Antagelig var det kun det lille partiet Liberalistene, som bagatellisterte jødehetsen ved å kalle utbruddet for en ‘spøk’: «Dårlig spøk eller systemisk jødehat fra statskanalen?»

Palestinakomiteen sier ingenting. Det er nok klokt. Torsdag morgen er saken fremdeles ikke nevnt på Palestinakomiteens nettsider.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
STILLE. Palestinakomiteen har torsdag morgen fremdeles ikke kommentert NRK-fadesen. Det er nok klokt. Faksimile: Skjermdump av Palestinakomiteens nettside iht. sitatretten.

Flere reagerte

Som nevnt var det organisasjonen «Med Israel For Fred» som tidlig klaget inn radioprogrammet «Shaun på P13» tirsdag ettermiddag. Du kan lese MIFF’s dekning her.

Bransjeorganet M24 (tidligere Medier24) omtalte NRK’s avpublisering. «NRK trekker innslag etter beskyldninger om antisemittisme: – Bare å beklage», skrev M24.

Fagbladet Journalisten skrev at «NRK trekker radioinnslag etter tirade mot Israel». Etter ett døgn hadde NRK allerede mottatt over 300 klager, fortsatte Journalisten.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
GJEMMER SEG? NRK forsøkte å skjule tabben, men nyheten var allerede ute i en rekke andre medier, og bransjens egne fagblader. Faksimile: Skjermdumper fra nettsider 3. februar 2021. Faksimile: Skjermdump fra nettsider iht. sitatretten.

Dekker NRK over en straffbar handling?

Ett døgn etter publisering og NRK’s avpublisering, er det nå umulig å finne spor av NRK’s egen dekning av saken. Charlo Halvorsen beklaget altså til egen kanal og flere andre organer, men nå kommer ikke saken opp ved søk hverken på nøkkelord som ’Israel’, ’Charlo Halvorsen’ eller programlederens etternavn, ’Matheson’. Et Google-søk på ’Shaun Henrik Matheson’ gir imidlertid treff på en rekke andre medier — fra Nettavisen og Dagbladet, til Vårt Land.

Dagens redaktør Vebjørn Selbekk er medlem av Kringkastingsrådet. Han tok grep umiddelbart. I tillegg til omfattende dekning i egen avis skrev han ekstern kronikk. Den har ikke NRK tatt inn, men derimot Nettavisen.

Om NRK forsøker å dekke over det som kan ha vært en straffbar hatytring, kan være vanskelig å si. MIFF la ut opptak på YouTube, men samtidig med at NRK fjernet både radioprogram og bekalgelse fra egne sider, samt alle søkemulighet, anmledte NRK MIFF til YouTube og forlangte dokumentasjonen fjernet.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
ANMELDT. NRK anmeldte Med Israel For Fred (MIFF) for dokumentasjon av kanalens jødehets, til tross for norsk sitatrett. Faksimile: Skjermdump fra YouTube.

Flere medier avslørte NRK

Selv om NRK forsøker å gjemme bort jødehetsen i håp om at den ikke får konsekvenser, er saken allerede publisert i en rekke andre medier. Her viser vi et utdrag:

NETTAVISEN
«NRK-programleder gikk amok på lufta – nå har Kringkastingsrådet fått flere hundre klager»
Vebjørn Selbekk til Nettavisen (kronikk): «Dehumaniserende antisemittisme fra NRK»
Nettavisen kommentar: «Storm mot NRK – derfor skaper han raseri blant Israels venner»

DAGBLADET
«NRK trekker radioinnslag etter tirade mot Israel»

VÅRT LAND
«NRK trekker radioinnslag etter tirade mot Israel»
Norsk jøde om NRK’s jødehets (Kronikk):
«NRK må lære av Matheson-fadesen»

DAGEN
Åtte israelsorganisasjoner har sammen levert en politianmeldelse mot NRK-programleder Shaun Henrik Matheson for brudd på «rasismeparagrafen»: «Israelsorganisasjoner anmelder NRK-profil»
Jødisk forstander Ervin Kohn til Dagen: «Ber NRK innrømme antisemittisme»
Israels ambassadør til Norge mener NRK-profil «hatretorikk» er en fornærmelse mot hele det jødiske folk: «Israels ambassadør om NRK-innslag: – Antisemittiske ord»
Leder: «Dehumaniserende antisemittisme fra NRK»

Og altså, MIFF (Med Israel For Fred)
«NRK-programleder: – Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket i Israel»

Jødesvin?

NRK har altså avpublisert saken og gjemt bort også beklagelsen. Søk med relevante søkeord på nrk.no gav ingen resultater. Derimot finner vi fremdeles andre beklagelser og avpubliseringer med Google-søk på nrk.no.

I 2019 avpubliserte og beklaget NRK bruken av ordet «jødesvin» i en Satiriks-sketsj for halvannet år siden. Det ser ut til å være siste gang NRK har beklaget OG avpublisert — og senere stått ved det.

Nå avpubliserer NRK bare saken og drukner den så raskt som mulig i taushet. Muligens også med trusler om rettslig etterspill, siden tredjeparter som dokumenterer overtrampene får en advarsel fra selveste YouTube.

Den groteske historien om «jødesvinet» er imidlertid ingen spøk, selv om NRK syntes det var morsomt for halvannet år siden. Nettopp begrepet «jødesvin» har en sentral plass i antisemittismens historie i Europa. Det gjenspeiler en forestilling om at jødene tilhører grisen, og at grisen tilhører jødene. NRK, og samfunnet for øvrig, bør se opp for en historieløshet som kan være farlig.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
AVPUBLISERT. Søk med relevante søkeord på nrk.no gav ingen resultater. NRK har fjernet alle spor av egen tabbe. Derimot finner vi fremdeles andre beklagelser og avpubliseringer med Google-søk på nrk.no. Faksimile: Skjermdump iht. sitatretten.

Slik ser jødehets på NRK ut

Flere medier la ut opptak av NRK’s raljering med jøder, og NRK svarte kontant. NRK har blant annet krevd at YouTube fjernet opptaket, og YouTube føyde seg for NRKs krav. Andre nettsteder har også fjernet opptak fra NRK med mer eller mindre vage formuleringer om at NRK ikke ønsket dem.

Jeg velger likevel å gjengi en transkripsjon av jødehetsen med henvisning til sitatretten.

Ønsker du å høre opptaket, tør jeg dessverre ikke hjelpe deg her. Jeg kjenner imidlertid noen som sitter på opptaket, så jeg kan formidle kontakt.

Her er en transkripsjon:

«Fader heller, vi får vel nesten ta med oss ja de gode nyhetene vi får da, selv om de kommer fra Israel… [ler] Jeg vet det. Hvor sykt er det! Gode nyheter fra Israel, når skjedde det sist? Du vet du hva, det aner jeg ikke faktisk. Men vi har jo lest om dette i avisene i dag, vi hørte akkurat om det på Dagsnytt her.

Men både avisene og Dagsnytt glemte noe viktig, eller unnlot å nevne det, noe vi aldri må glemme: Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheidregime, der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn. Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Ja, på en måte. På en måte, som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv, og glemme alt av overgrep og drap som israelerne utfører mot det palestinske folk.

Visstnok så viser tall fra Israel da, at av mer enn 1 million fullvaksinerte mennesker så ble under tusen personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også.

Sa jeg apartheid? Jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det? Bare for å understreke det: Først fikk palestinerne ingen vaksiner, for 14 dager siden fikk de 100, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2.100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det. Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er.»


DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.

En kommentar om “NRK: Publiserte jødehets, avpubliserte deretter beklagelsen”

  1. Den “nøytrale” nyhetsformidler og mediekanal NRK skuffer, og er etter mitt syn en notorisk formidler av ensrettede holdninger og meningspropaganda på en rekke områder. NRK er Ikke “min” kanal lengre.

Det er stengt for kommentarer.