En liten opptur når jeg er sliten

MANDAKT Hver morgen får jeg et nytt bibelvers på mobilen. Det er nyttig for en mann som har mistet litt av peppen.

Jeg bruker Olive Tree’s Bible Reader på mobil og brett. Nylig fikk iPhone mulighet til å bruke widgets.

Jeg leser fra The New International Version (NIV) fordi Bibelselskapet ikke vil legge til rette for norske bibler hos tredjepart. (Joda, jeg kan bruke Bibelselskapet til egne studier, men ikke i widgets.)

Så legger jeg merke til en vesentlig forskjell i dagens tekst fra 2. Timoteusbrev 1:9 — en forskjell fra fra norsk pietisme til engelsk frihet, hvis jeg kan si det sånn. Det er nemlig oversetteren som har valgt dette.

NIV oversatt til norsk sier at vi et kalt til et hellig LIV. Bibelselskapet sier derimot at vi har fått et hellig KALL.

Forskjellen er enorm. Når jeg er på felgen, som i dag, er dårlig samvittighet en plage. Jeg gjør jo ikke noe! Ikke noe nyttig.

Luthers kallsetikk sier at jeg må jobbe. Paulus selv, derimot, kalte meg visst bare til å leve.

Dét er stor forskjell, det!

I dag er det nok å leve.

Sånn lyder NIV på norsk (min oversettelse):

«Han har frelst oss og kalt oss til et hellig liv — ikke for noe vi har gjort, men etter Hans egen hensikt og nåde. Denne nåde ble gitt oss i Kristus Jesus før tidens begynnelse.»
—Paulus i 2. Tim 1:9.

(På bildet ser du Bibelselskapet 2011 øverst og NIV på engelsk nederst.)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2021 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.


LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.