Finner ny biomarkør for immunterapi mot kreft

FØFLEKKREFT Kreftforskere i Storbritannia har nettopp offentliggjort funnene av en ny type immunsystemcelle som mer presist skal kunne identifisere hvilke kreftpasienter som vil reagere på moderne immunterapi. Funnene kommer like etter at onkologen Christian Ottensmeier antydet et gjennombrudd på MNPE-samlingen i Brüssel i mars.

[read more=”Les hele artikkelen. Klikk her.” less=”Nei, takk. Jeg leser senere.”]

Bildetekst:
ONKOLOG. Den britiske forskeren Christian Ottensmeier, som også den norske Føflekkreftforeningen har tett kontakt med, leder arbeidet med å identifisere nye biomarkører for målrettet immunterapi mot malignt melanom. Bilde hentet fra Southampton University.

HUSK >> LIK og FØLG Victor Skimmeland er PREACHER.no på FACEBOOK

Oppdagelsen ble publisert i tidsskriftet Nature Immunology i juni og peker i retning av at onkologer og legemiddelfirmaer nå kan bli flinkere til å identifisere de pasientene som vil ha nytte av nye og kostbare behandlinger som nå revolusjonerer kreftpleien.

Legemidler som Mercks “Keytruda”, Bristol-Myers Squibbs “Opdivo”, Roches “Tecentriq” og AstraZenecas “Imfinzi” kan øke immunsystemets evne til å bekjempe svulster, men de fungerer ikke for alle pasienter.

Fram til nå har en mye brukt markør for bruk immunterapi i kreftbehandlingen vært proteinet PDL-1. Imidlertid ser mange forskere på PDL-1 som en nokså blind indikator i den forstand at forekomsten av proteinet ikke samsvarer særlig nøyaktig med pasientens respons på det aktuelle legemiddelet.

LES FLERE SAKER FOR KUNDE >> Føflekkreftforeningen

T-celler viser hvilke pasienter som kan bør immunterapi

Den seneste forskningen understreker den viktige rollen som T-celler med hukommelse har når det gjelder å identifisere pasienter som kan nyttiggjøre seg forskjellige immunterapier (tissue-resident memory T-cells). Forskere fra universitetet i Southampton og La Jolla-instituttet for allergi og immunologi oppdaget at lungekreftpasienter med mye av denne celletypen i svulstene hadde 34 prosent mindre tilbøyelighet til å dø enn andre pasienter.

– Etter å ha gjort de første, små skrittene med PDL-1-testing, må vi være smartere når vi nå skal vurdere nye tester, sier Christian Ottensmeier, en av de britiske forskerne som har arbeidet med studien.

– PDL-1-testing er litt som å si at du har en Ferrari fordi den er rød. Men selv om mange Ferrarier riktignok er røde, er ikke fargen alene en god nok markør. På samme måte vil mange pasienter ha kreftsvulster som er PDL-1-positive og kunne reagere på immunterapi, men det alene er ikke nok.

Flere studier, også i Norge

Ottensmeier og kollegene planlegger nå flere kliniske studier for å se hvor godt deres biologiske markør kan plukke ut pasienter som vil ha nytte av å bruke Opdivo.

– En forskningsgruppe på Oslo Universitetssykehus har søkt Kreftforeningen om midler til et prosjekt som vil forske på de forskjellige immunterapimedisinene for å kunne komme frem til en personrettet behandling, supplerer Roald Nystad, leder i Føflekkreftforeningen.

– Dette prosjektet er også vår forening med på, legger Nystad til.

– Vi ser at nytten for pasienter med malignt melanom potensielt er veldig stor, og dette er i tråd med hva Ottensmeier antydet på den europeiske melanomkonferansen MPNE 2017 i Brüssel allerede i mars. Vi går spennende tider i møte, avslutter Føflekkreftforeningens leder.

Bransjeanalytikere forventer at den nye generasjonen immunterapi vil få en omsetning på flere titalls milliarder dollar årlig allerede om få år. Lungekreft ventes å få den største markedsandelen, men også malignt melanom vil utgjøre en betydelig del av legemiddelselskapenes omsetning.

>> Les REUTERS.com: Scientists find new biomarker to guide cancer immunotherapy.

KUN TIL DEMOBRUK — FOR KUNDE.
First published on client’s site at Føflekkreftforeningen.
All rights reserved © 2017 Victor Skimmeland. Victor Skimmeland is a former journalist and theologian. After contracting melanoma he was decommisioned and now lives off an early retirement. He’s fighting this horrible disease as a part-time contributor to various charities and as a blogger. No part of his texts may be copied or reprinted for commercial gain. However, all stories are meant to be shared and used but do please reference the source. For other than non-commercial use please obtain advance permission in writing.
[/read]