– Forkynn evangeliet til verdens ende, men fall nå endelig ikke over kanten!

«De kristne trodde at jorda var flat!»
Nei, det gjorde vi kristne aldri. Men det er en populær myte.

MEME | preacher.no | Victor Skimmeland | 22. august 2017

Da trådte Jesus fram og talte til dem: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.»

[read more=”Les mer” less=”Les mindre”]

Denne teksten blir gjerne kalt Misjonsbefalingen og er de tre siste versene i Matteus-evangeliet (28:18-20).

Det er to ting å ta tak i her.

Jorda er ikke flat

For det første: Jorda er ikke flat, så det er ingen kant å ramle over. De kristne har aldri trodd det. Selv i det gamle testamentet omtales jorda som en globus, en sfære.

I Bibelens eldste bok, Jobs bok, står følgende om jordas plassering i universet: «Han har spent nordhimmelen ut over det øde rom, hengt jorden opp over ingenting (26:7).

Forsetter vi å lese i det samme kapitlet, skriver Job: «Rundt havet trekker han en grense; himmelranden skiller lys fra mørke.» (26:10). Oversettelsen til norsk er litt svak, for egentlig står det jo «sirkel» i teksten. På engelsk står det sånn i en oversettelse: «He described a circle upon the face of the waters…»

Legge merke til at det bibelhebraiske ordet for «sirkel» (חוג—chuwg) også kan oversettes med «rund» eller «sfære». Det norske Bibelselskapet valgte altså «rund».

Verdens ende

For det andre: «Verdens ende» har med tid å gjøre, ikke med sted. Det er slutten på jorda i tid Jesus snakker om. Endetida, på godt Ka’anansk.

OK, tar du ikke mine ord for god fisk? Da kan du gå til forskning.no. De skriver om akkurat det samme i artikkelen «Da jorda ble flat».

I magasinet Popular Science kan du selv lese «10 Easy Ways You Can Tell For Yourself That The Earth Is Not Flat». I denne artikkelen får du noen eksempler på hvordan du selv kan se at jorda er rund. Det rare er at artikkelen også påstår at før trodde man jorda var flat. Skulle jo egentlig tro at de gamle kunne observere nettopp det samme som oss. Noen smarte fantes det jo blant dem også.

En av de smarte, Aristoteles, presenterte tre bevis for at jorda var rundt for omtrent to og et halvt tusen år siden, fem hundre år før Jesus. Disse var:

  • Båter så ut til å synke når de forsvant over horisonten.
  • Jordas skygge ved en måneformørkelse er rund.
  • Den sørlige stjernehimmelen ser ut som om den kommer deg i møte, altså løfter seg, når du reiser sørover.

(Du kan google selv hvis du vil ha kilder. Jeg tar dette bare fra hukommelsen fra den gang jeg leste forberedende.)

Altså: Snakk om misforståelse. Og jeg lover deg at du kommer til å høre om det igjen.

Dersom du likevel tror at jorda er flat, så finnes det faktisk noen som enige med deg. (Ikke jeg.) Sjekk ut «The Flat Earth Society». (Jeg er faktisk ikke helt sikker på om sida er feik eller blodig alvor. Kanskje du kan finne ut av det?)


Ideen til “HVA JESUS IKKE SA” er ikke min egen, men sakene under denne vignetten er mitt eget stoff. Ideen stammer fra en bildebok av Paul Ellis med tittelen “Stuff Jesus Never Said”. Boka er ganske morsom. Du kan finne den på Amazon UK.

Boka har også en egen side på Facebook som ikke alltid er like morsom.

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket annerledes er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge full kildehenvisning oppgis.

Les gjerne flere saker om HVA JESUS IKKE SA.

[/read]